Το δημοσίευμα, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν σχετικής έρευνας, σημειώνει ότι ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου που επικρίνουν τη Μόσχα έχουν συνήθως υποστηριχθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, σε θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η δηλητηρίαση του αντιφρονούντα Ρώσου πολιτικού, Αλεξέι Ναβάλνι.
- Ωστόσο, μια μικρή ομάδα αντιτάχθηκε σταθερά στα αντιρωσικά κείμενα, απείχε ή δεν παρέστη στις ψηφοφορίες.
Το POLITICO εξέτασε τα αρχεία για το πώς ψήφισαν οι βουλευτές σε 16 ψηφίσματα από το 2020 και συνέταξε μια λίστα με τους 30 ευρωβουλευτές που αρνήθηκαν την υποστήριξή τους.
Ακροδεξιοί και ακροαριστεροί οι περισσότεροι φιλορώσοι βουλευτές
Τα δύο τρίτα των ευρωβουλευτών που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι υποψήφιοι για επανεκλογή αυτή την εβδομάδα. Το μεγαλύτερο μέρος είναι ακροαριστεροί και ακροδεξιοί ευρωβουλευτές από τις ομάδες “Ταυτότητα και Δημοκρατία” και “Αριστερά”, ενώ οι περισσότεροι άλλοι είναι ανένταχτοι.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η Λετονή ευρωβουλευτής Τατιάνα Ζντανόκα, που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και στην οποία επέβαλε πρόστιμο η Ευρωβουλή.
Όπως σημειώνει το Politico, κανένα από τα επικριτικά για την κυβέρνηση Πούτιν ψηφίσματα δεν υπερψήφισε ο επικεφαλής υποψήφιος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Mαξιμίλιαν Κραχ, ο οποίος σταμάτησε την προεκλογική εκστρατεία και παραιτήθηκε από τον ηγετικό του ρόλο στο κόμμα μετά από μια σειρά σκανδάλων, ενώ άλλοι ευρωβουλευτές της AfD ταυτίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την ψήφο του.
«Όχι» σε κάθε ψηφοφορία κατά της Ρωσίας στην οποία μετείχε ψήφισε και ο Ολλανδός Μαρσέλ ντε Γκραφ, που εγκατέλειψε την ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» λόγω της αντιρωσικής, όπως είπε, θέσης της και του οποίου ο βοηθός εμπλέκεται σε έρευνα για ρωσική προπαγάνδα.
Στην ίδια λίστα βρίσκουμε και τους Ιρλανδούς αριστερούς ευρωβουλευτές Κλερ Ντέιλι και Μικ Γουάλας, οι οποίοι καταψήφισαν ψήφισμα στην Ευρωβουλή που ζητούσε τη σύσταση δικαστηρίου για τη δίωξη του Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Έρευνα των Irish Times του 2022 αποκάλυψε ότι τα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ σε Ρωσία, Κίνα και αλλού είχαν αναφερθείς εκτενώς στους δύο συγκεκριμένους ευρωβουλευτές, παρουσιάζοντάς τους ως υποστηρικτές των πολιτικών αυτών των κυβερνήσεων.
Τρεις Ελληνες ευρωβουλευτές στη λίστα
Στην τρίτη και τέταρτη θέση της λίστας του POLTICO βρίσκονται οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, οι οποίοι καταψήφισαν τα 13 από τα 16 ψηφίσματα κατά της Ρωσίας και απείχαν από δύο.
Στην 26η θέση επί συνόλου 30 βρίσκεται άλλος ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, ο 30χρονος Μανώλης Φράγκος της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος καταψήφισε έξι ψηφίσματα κατά της Ρωσίας του Πούτιν και υπερψήφισε μόλις δύο, το ένα εκ των οποίων αφορούσε στην αναγνώριση ως γενοκτονίας του μαζικού λιμού (Γκολοντομόρ) το 1932-33 επί Στάλιν στην Ουκρανία και το άλλο στην υπόθεση του φυλακισμένου επικριτή του Πούτιν, Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά.
Ναι αλλα εχουμε αμερικανικες βασεις στην αλεξανδρουπολη και στην κρητη..
Εστειλε πυρηνικα υποβρυχια και πλοια στην κουβα ο πουτιν ετσι και κανουνε το λαθος και χτυπησουνε εδαφη της ρωσιας με αμερικανικα η ευρωπαικα οπλα τοτε….
στο ευάκι που πιάστηκε με τη βαλίτσα με τα καταριανά δολάρια, τι πρόστιμο επιβλήθηκε οέο;;
Ο πρώτος που πήρε θέση υπέρ της Ρωσίας ήταν ο ευρωβουλευτής και πολιτικός κρατούμενος Ιωάννης Λαγός
Aσε μας ρε λουμπεναριό. ΚΚΕ θα λες και θα κλαις.
ΤΙ ΛΕΣ ΩΡΕ ΚΟΥΜΟΥΝΙ
Άστον, αυτός γουστάρει που το ΚΚΕ έφερε τους Βούλγαρους να αφανίζουν Έλληνες και να κάνουν παιδομάζομα στον συμμοριτιπόλεμο. Κόκκινος φασίστας…
τι λες βρε άσχετε !
η αλήθεια ειναι οτι ο Ι.Λαγος ζητούσε να αποφυλακιστει και να πολεμήσει στο πλευρό των ουκρανων