Το κυνήγι των τζιχαντιστών του ISIS που ενορχήστρωσαν το μακελειό στην Καμπούλ συνεχίζεται μετά τη δέσμευση του Τζο Μπάιντεν ότι οι υπεύθυνοι θα το πληρώσουν και στο σταυρόνημα των ΗΠΑ πιθανώς να μπει ο Χαλίλ Χακάνι, ο αυτοδιορισθείς επικεφαλής ασφάλειας των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που έχει σχέσεις με το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν.
Μαζί με τους ανεψιούς του, Σιρατζουντίν και Άνας, ο επικηρυγμένος με πέντε εκατ, δολάρια από τους Αμερικανούς, Χαλίλ μετέχει στην ηγετική ομάδα του δικτύου Χακάνι, που έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση οι ΗΠΑ και το οποίο ευθύνεται για ορισμένες από τις φονικότερες επιθέσεις στο Αφγανιστάν στη διάρκεια του εικοσαετούς πολέμου των Αμερικανών στη χώρα. Αν και είναι τμήμα των Ταλιμπάν, παρατηρητές θεωρούν ότι το δίκτυο Χακάνι, που έχει τη βάση του στο ανατολικό Αφγανιστάν και λέγεται ότι έχει ορμητήρια και σε παραμεθόριες περιοχές του Πακιστάν, απολαμβάνει μεγάλης αυτονομίας λόγω της τρομακτικής φήμης του. Πιστεύουν δε ότι το δίκτυο αυτό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ταλιμπάν, που είναι ιδεολογικά αντίθετοι με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», έχει συνεργαστεί με το ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος Χορασάν) σε επιθέσεις την τελευταία διετία.
Γι’ αυτό το λόγο ο Χαλίλ Χακάνι, που εθεάθη προ ημερών στην Καμπούλ, αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο για το πώς κατάφερε ο βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS να περάσει από τα φυλάκια ελέγχου των Ταλιμπάν και να φθάσει στην πύλη του αεροδρομίου, όπου πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σπέρνοντας τρόμο και θάνατο. «Η πρόκληση [για τον ΙSIS] ήταν να περάσει από τα μπλόκα, πράγμα που προφανώς κατάφεραν κι αυτό αναπόφευκτα εγείρει ερωτηματικά για το κατά πσον τους βοήθησε κάποιος από την διοίκηση των Ταλιμπάν», σχολίασε ο αρμόδιος για θέματα άμυνας αρχισυντάκτης του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά είναι ένα νήμα που οι ΗΠΑ θα θελήσουν να ακολουθήσουν. Κάποιοι στους Ταλιμπάν τρέφουν συμπάθειες προς τον ISIS-K και πιστεύω ότι ο κοινός σύνδεσμος εν προκειμένω είναι το δίκτυο Χακάνι. Υπάρχουν δεσμοί, ισχνοί μεν, αλλά δεσμοί, μεταξύ του δικτύου και ορισμένων μελών του ISIS», πρόσθεσε.
Ποιος είναι ο πρώην συνεργάτης της CIA και νυν επιτελικό στέλεχος των Ταλιμπάν
Ο Χαλίλ Χακάνι είναι ο αδελφός του Τζαλαχουντίν Χακάνι, που ίδρυσε το δίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να πολεμήσει κατά της σοβιετικής κατοχής, και τα μέλη του οποίου εκπαιδεύτηκαν για κάποιο διάστημα από τη CIA. Η ομάδα αυτή συνέχισε να ασκεί επιρροή στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών και μετείχε στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο διάστημα από το 1995 μέχρι το 2001, που εισέβαλαν οι Αμερικανοί.
Στον απόηχο της εισβολής, το δίκτυο Χακάνι πιστεύεται ότι βοήθησε τον τότε αρχηγό της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, να διαφύγει από το κρησφύγετό του στο Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν και στη συνέχεια έστρεψε την προσοχή του στην εξαπόλυση επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων.
Ο Χαλίλ Χακάνι έχει διασυνδέσεις τόσο με τζιχαντιστικές οργανώσεις όσο και με νόμιμες κυβερνήσεις. Πέρα από τη συνεργασία του με τη CIA τη δεκαετία του 1980, πιστεύεται ότι έχει διασυνδέσεις τόσο με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, όσο και με την Αλ Κάιντα και το ISIS.
Ως ηγετικό στέλεχος του δικτύου Χακάνι συνδέθηκε με ορισμένες από τις χειρότερες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν την τελευταία εικοσαετία στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και οι επιθέσεις κατά της πρεσβεία των ΗΠΑ, του προεδρικού μεγάρου, των εγκαταστάσεων των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2011.
Ηγέτης, ωστόσο, του δικτύου είναι ο ανεψιός του Σιρατζουντίν, που είναι και υπαρχηγός των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον δρα Σατζάν Γκοέλ, του Asia Pacific Foundation «αρκετές μεγάλες επιθέσεις από το 2019 μέχρι το 2021 διαπράχθηκαν με τη συνεργασία του ISIS-K, του δικτύου Χακάνι των Ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν τις βάσεις τους στο Πακιστάν».
Ο Χαλίλ Χακάνι εθεάθη την τελευταία εβδομάδα στην Καμπούλ να απευθύνει ομιλία σε πλήθος που είχε κατακλύσει το μεγαλύτερο τέμενος της Καμπούλ ορκιζόμενος ότι ύψιστη προτεραιότητά των Ταλιμπάν είναι πλέον «η ασφάλεια των Αφγανών». «Αν δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει ζωή. Θα παρέχουμε ασφάλεια και στη συνέχεια θα στηρίξουμε την οικονομία, το εμπόριο, την εκπαίδευση ανδρών και γυναικών. Δεν θα γίνουν διακρίσεις». Ο Χαλίλ Χακάνι είχε χαρακτηριστεί το 2010 ηγέτης τρομοκρατικής οργάνωσης από τις ΗΠΑ κι η επικήρυξή του ισχύει μέχρι σήμερα. Ο ίδιος και τα συγγενικά του πρόσωπα με τα επιτελικά πόστα τους στο καθεστώς των Ταλιμπάν δείχνουν έτοιμοι να παίξουν σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.