ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ – ΗΠΑ: Παράνομο το μονοπώλιο της Google στη διαδικτυακή αναζήτηση

Κοινοποίηση:

Η Google εφοπλίζεται για νέα δικαστική διαμάχη έναντι στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποφάνθηκε ότι ο κολοσσός του διαδικτύου παραβίασε τη νομοθεσία για το μονοπώλιο.

 
Για την προηγούμενη δικαστική απόφαση με ό,τι συνέπεια είχε στη χρήση του διαδικτύου έκανε λόγο ο επικεφαλής του ertnews.gr, Τάσος Οικονόμου, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews.

«Αυτήν τη στιγμή η Google έχει χτίσει ένα πολύ ισχυρό μονοπώλιο, το οποίο εκτείνεται από τους υπολογιστές μέχρι τα κινητά μας» είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου. «Ο φυλλομετρητής που σερφάρουμε πιθανότατα ανήκει στην Google, όπως και η μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιούμε, το email μας, το λειτουργικό περιβάλλον του κινητού, καθώς και η ειδική σελίδα που υπάρχει στα έξυπνα κινητά και επιλέγει ποιες ειδήσεις είναι αυτές που θέλουμε να διαβάσουμε. Το “κερασάκι στην τούρτα” της Google είναι οι online διαφημίσεις που προβάλλει σε όλο αυτό το περιβάλλον, όπου εκεί είναι καθοριστικό το ζήτημα του μονοπωλίου, καθώς έχει εξαφανίσει τον ανταγωνισμό, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», εξήγησε.

Σχετικά με το τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών εάν επικυρωθεί η απόφαση, ο επικεφαλής του ertnews.gr ανέφερε ότι πέρα από τα μεγάλα πρόστιμα με τα όποια θα τεθεί αντιμέτωπη η εταιρεία, είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί να διαχωρίσει σε ξεχωριστές εταιρείες αυτές της online αναζητήσεις και τις προβολές διαφημίσεων. Ενδεχομένως να ακολουθηθεί παρόμοια στρατηγική από τις αμερικανικές αρχές και για άλλα προϊόντα της εταιρείας. Επίσης, είναι πιθανό να υποχρεωθεί να προβάλλει με τον ίδιο τρόπο ανταγωνιστικά προϊόντα στην αναζήτηση, στην ενημέρωση μέσω κινητού, με τον ίδιο τρόπο που προωθεί τα δικά της.

Για τη τεχνητή νοημοσύνη είπε «Είναι δεδομένο ότι η χρονική συγκυρία της απόφασης έχει σημασία, καθώς την τρέχουσα χρονική περίοδο εισέρχεται και η Τεχνητή Νοημοσύνη στο πεδίο της αναζήτησης και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να απειληθούν τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και η πολυφωνία, καθώς οι απαντήσεις που θα δίνει η εταιρεία μέσα από τη διαδικασία της αναζήτησης θα προέρχονται σε διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτή η δικαστική απόφαση ενδέχεται να επανακαθορίσει τους κανόνες της εν λόγω διαδικασίας».

H Google στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι έδωσε πέρυσι μόνο 26 δισεκατομμύρια δολάρια, για να παραμείνει η μηχανή αναζήτησης στο προεπιλεγμένο λογισμικό σε ορισμένα «έξυπνα τηλέφωνα» και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: