ΑΡΘΡΟ ΦΩΤΙΑ! Τρίζουν τα κόκκαλα του Γουλανδρή! Σε Υποθήκη οι Δεξαμενές του Νεωρίου!

Κοινοποίηση:
ββ

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε την περασμένη εβδομάδα, μια ανάρτηση της σατιρικής ομάδας του Facebook “Syra μ (h)ysteria”, διότι εκτός από σάτιρα περνούσε και κάποιο ξεκάθαρο μήνυμα, που ομολογώ μας κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον.

Η ανάρτηση

«ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΕΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Φανταστείτε τι θά μας έσερνε ο αείμνηστος Γεώργιος Σουρής,  αν τυχόν μπαίναν (?), όμοι γένοιτο (?), υποθήκη οι συριανές δεξαμενές ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ ΚΑΙ BΙΟΛΑΝΤΩ, ως παροχή ασφάλειας για να βγει το Ομολογιακό Δάνειο για την χρηματοδότηση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας; “Τη Σύρα μας για ενέχυρο; κανείς δεν πάει κόντρα! Σε δάνειο το παίρνουμε και κάνουμε τον άντρα!”

Όπως είναι λογικό η δημοσιογραφική ομάδα του Syrospress.gr έκανε την έρευνά της και σας παρουσιάζει τα αποτελέσματα..:

Στις 22-12-2023 πραγματοποιήθηκε μία Ανακοίνωση καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και δημοσίευσης στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ., στοιχείων της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, το διακριτικό τίτλο ONEX (ΟΝΕΞ) ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ Α.Ε. και αριθμό ΓΕΜΗ 145653001000.

Η ανακοίνωση αυτή, ουσιαστικά αναφέρει ότι για να υπάρξει η προϋπόθεση, τα ναυπηγεία Ελευσίνας να μπορούν να δανειοδοτηθούν από την DFC, με δάνειο 125 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής, η εταιρεία ONEX (ΟΝΕΞ) ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ Α.Ε. υποθήκευσε τις δεξαμενές του Νεωρίου  «ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ» και «ΒΙΟΛΑΝΤΩ Ν. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ» υπέρ των ναυπηγείων Ελευσίνας δηλαδή υπέρ της εταιρείας της ΟΝΕΧ ELEFSIS SHIPYARDS AND INDUSTRIES Α.Ε.

Ειδικότερα δε, αναφέρει κατά γράμμα:

«….. με την οποία αποφασίστηκε :

Ι. Η παροχή ασφάλειας ήτοι Πρώτης Προτιμώμενης Ναυτικής Υποθήκης έως του ποσού των $ 55.000.000,00 δολαρίων ΗΠΑ επί α) της πλωτής δεξαμενής «ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ» και β) της πλωτής δεξαμενής «ΒΙΟΛΑΝΤΩ Ν. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ», Αμφότερες ιδιοκτησίας της Εταιρείας, έως του ποσού των $ 55.000.000,00 δολαρίων ΗΠΑ, υπέρ της εταιρείας με την Επωνυμία «ONEX ELEFSIS SHIPYARDS AND INDUSTRIES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με διακριτικό τίτλο «ONEX ELEFSIS SHIPYARDS AND INDUSTRIES S.A.», με Α.Φ.Μ. 801695665 για την εξασφάλιση απαιτήσεων από ομολογιακό δάνειο Ύψους κατά κεφάλαιο έως $ 140.600.000,00 δολαρίων ΗΠΑ το οποίο θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από την UNITED STATES INTERNATIONAL DEVELOPMENT FINANCE CORPORATION (DFC).»

Δηλαδή είναι η Πρώτη Ναυτική Υποθήκη στην περιουσία του Νεωρίου, δηλαδή το πρώτο ουσιαστικά ξεπούλημα του Νεωρίου και μάλιστα όχι για 125 εκατομμύρια, αλλά μόνο για 55 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής και όλο αυτό για λογαριασμό του ναυπηγείου Ελευσίνας…!

Η Ανακοίνωση

ααα

Και ρωτάμε σε αυτό το σημείο:

Γιατί πρέπει να ρισκάρονται για άλλη μια φορά το Νεώριο της Σύρου και οι Συριανοί εργαζόμενοι;

Κάποτε η εταιρεία ONEX του κ. Πάνου Ξενοκώστα, διατυμπάνιζε δημόσια και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι για το ναυπηγείο Ελευσίνας θα έχει στη διάθεση της κεφάλαια 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Γιατί δεν χρησιμοποιεί από αυτά, αλλά χρειάζεται να πάρει δάνειο 125 εκατομμυρίων και γιατί δεν εξασφαλίζει την δανειοδότηση με τα κεφάλαια που λέει ότι διαθέτει, αλλά χρειάζεται να βάλει υποθήκη τις δεξαμενές του Νεωρίου;

Γιατί θα πρέπει να ρισκάρεται και πάλι το μέλλον των ναυπηγείων της Σύρου;;;

Για πόσο ακόμα θα πληρώνει το Νεώριο ατοπήματα επιχειρηματιών, με δεδομένο την περιουσία του που χάθηκε από τους προηγούμενους ιδιόκτητες; Ποια τελικά είναι τα σχέδια για το μέλλον του Νεωρίου και πόσο τελικά είναι διατεθειμένος να το ρισκάρει ο ιδιοκτήτης του;

Αυτή η ανακοίνωση όμως, έβγαλε άλλη μία είδηση, που αποδεικνύει ότι τα επικοινωνιακά παιχνίδια και η παραπληροφόρηση του κόσμου δεν έχουν όρια..:

Στις 7 Νοεμβρίου 2023, στην σελίδα της στο Facebook, η ONEX Elefsis Shipyards, ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η συμφωνία χρηματοδότησης των 125 εκατομμυρίων δολαρίων προς τα ναυπηγεία Ελευσίνας από την αμερικανική DFC. Και αυτό έγινε σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα (6 Νοεμβρίου 2023) παρουσία μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης, κρατικών αξιωματούχων, εκπροσώπων της DFC και εκπροσώπων κάποιων τραπεζών,  και η οποία καλύφθηκε σε ζωντανή μετάδοση μόνο από την ιστοσελίδα μας (Syrospress.gr).

Στην παραπάνω όμως ανακοίνωση του ΓΕΜΗ, λέει ξεκάθαρα:

….., αμφότερες οι οποίες συνήφθησαν στις 6 Νοεμβρίου 2023 μεταξύ της ONEX ELEFSIS SHIPYARDS AND INDUSTRIES S.A.», της Τράπεζας Πειραιώς και της DFC. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η υπογραφή από την Εταιρεία των εξής πράξεων : (A) της πράξης τροποποίησης του Προγράμματος και (Β) της συμφωνίας για την Τροποποίηση και Αναδιατύπωση της Συμφωνίας Κάλυψης του Ομολογιακού Δανείου.

Δηλαδή, αν καταλαβαίνουμε καλά, τελικά στην εκδήλωση που έγινε στην Ελευσίνα στις 6-11-2023, ΔΕΝ υπογράφηκε η συμφωνία χρηματοδότησης των 125 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως μας ανακοίνωνε η εταιρεία… Υπογράφηκαν δύο άλλες πράξεις…:

Μια πράξη τροποποίησης του Προγράμματος.
Μια συμφωνία για την Τροποποίηση και
Αναδιατύπωση της Συμφωνίας Κάλυψης του Ομολογιακού Δανείου.

(Αν και Εφόσον βέβαια γίνει η χρηματοδότηση της Ελευσίνας.)

Και επαναλαμβάνουμε, οι παραπάνω πράξεις με στόχο όχι τα 125 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το πολύ μέχρι τα 55 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και αυτές οι πρακτικές δεν μας εμπνέουν αισιοδοξία για το μέλλον του Νεωρίου, η ομάδα του Syrospress.gr, εύχεται αυτές οι υποθήκες των Δεξαμενών του Νεωρίου, να μην υποθηκεύουν και το μέλλον του.

ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΔΕΝΑΞΑΣ

syrospress.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: