Σχεδόν συμπληρώθηκαν τρεις μήνες, και το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η Θεσσαλία και ο νομός Τρικάλων, ακόμη μετριέται με αριθμούς αλλά κυρίως με ανησυχία για την επόμενη μέρα.
Το Trikalanews.gr βρέθηκε στο «κέντρο ελέγχου» των διαδικασιών εκτίμησης και ελέγχου των καταστροφών όσον αφορά τις περιουσίες των συμπολιτών μας προσπαθώντας να δώσουμε μια σαφή εκτίμηση της κατάστασης η οποία δεν είχε προηγούμενο στη χώρα μας.
Αυτό μας επισήμανε και ο Λάμπρος Βουρλούμης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας που βρίσκεται στα Τρίκαλα για την καταγραφή της κατάστασης και το «τρέξιμο» των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στους πλημμυροπαθείς να επιστρέψουν το γρηγορότερο σε μια κανονικότητα μέσα από πάντα από την κρατική αρωγή.
Όπως ανέφερε ο έμπειρος πολιτικός μηχανικός, εργάζεται στην υπηρεσία από το 1999 και μέχρι σήμερα η Θεσσαλία είναι η πιο «πληγωμένη» περιοχή που έχει δει με τις καταστροφές να είναι ασύλληπτες.
Αυτή τη στιγμή όλες οι αντίστοιχες διευθύνσεις που υπάγονται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, βρίσκονται στην Θεσσαλία προσπαθώντας τρεις μήνες να ανταποκριθούν στα αμέτρητα αιτήματα.
Όλα βέβαια αποτυπώνονται στους αριθμούς των σπιτιών που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.
Αυτή τη στιγμή συνολικά για τον νομό Τρικάλων «κόκκινα» δηλαδή κατεδαφιστέα έχουν κριθεί 550 σπίτια.
Στον Δήμο Τρικκαίων τα σπίτια αυτά ανέρχονται στα 70.
Στον δήμο Φαρκαδόνας, όπως είχε επισημάνει και σε σχετικό ρεπορτάζ το Trikalanews.gr, κρίθηκαν κατεδαφιστέα 220 σπίτια.
Από αυτά τα 100 είναι στη Φαρκαδόνα που ως πόλη δεν είχε κριθεί «κόκκινη», τα 30 στο Κεραμίδι, 60 στους Γεωργανάδες και τα υπόλοιπα 30 είναι διάσπαρτα σε χωριά του δήμου.
Όπως η λίστα δεν σταματά εκεί.
Ο Δήμος Πύλης λόγω πλημμυρών καταγράφει 60 κατεδαφιστέα σπίτια σε Παραπόταμο και Βαλομάνδρι.
Ενώ και στον δήμο Μετεώρων, έχουν καταγραφεί 7 σπίτια που «χάθηκαν» λόγω κατολισθήσεων.
Και όλοι αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 50 κατοικίες αγγίζοντας πιθανότατα στο τέλος τις 700 αφού αρκετές κατοικίες από όσες έχουν κριθεί «κίτρινες» αναμένεται μετά από αίτημα για επανεξέταση από τους ιδιοκτήτες να κριθούν και αυτές μη αποκαταστάσιμες λόγω παλαιότητας και κακών υλικών.
Το μέλλον είναι ακόμη μακρύ και οι διαδικασίες συνεχίζονται με τα κλιμάκια να βρίσκονται διαρκώς στο πόδι για να ενημερώνουν, να εξετάζουν τις αιτήσεις και να κατευθύνουν όπου χρειαστεί.
Όπως στην περίπτωση των Μεγάλων Καλυβίων όπου ο ίδιος ο κύριος Βουρλούμης παραβρέθηκε προ ημερών, δίνοντας αναλυτικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.