Οι πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους ταξιδιώτες το 2019 κατονομάζονται σε μια λίστα της διεθνούς εταιρίας συμβούλων International SOS and Control Risks.
Η εταιρία αξιολόγησε κάθε χώρα με βάση πέντε επίπεδα ασφάλειας και πολιτικού κινδύνου με την κλίμακα να κυμαίνεται από το πολύ χαμηλό ως το ακραίου κινδύνου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή παραμένουν οι πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου, ενώ πολλές χώρες καταγράφουν υψηλό επίπεδο κινδύνου.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη, 13 χώρες ή περιοχές βρίσκονται στην κατηγορία ακραίων επιπέδων πολιτικού κινδύνου ή κινδύνου για τους ταξιδιώτες.
Ανάμεσά τους, η Αφρική, το Μάλι, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Σομαλία, ορισμένα μέρη της Νιγηρίας, της Λιβύης και του Κονγκό που απειλούνται από τις στρατιωτικές συγκρούσεις, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τα βίαια εγκλήματα και την πολιτική αστάθεια.
Οι ίδιες απειλές υπάρχουν και στην Υεμένη, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε μέρη του Πακιστάν και των παλαιστινιακών εδαφών στη Μέση Ανατολή, καθώς και στη μακρινή ανατολική Ουκρανία κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.
Σε πολλές άλλες χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά γύρω από αυτές τις χώρες, το επίπεδο κινδύνου είναι είτε υψηλό είτε μέτριο, όπως και σε μέρη του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Παπούας-Νέας Γουινέας.
Οι σκανδιναβικές χώρες της Ευρώπης είναι αυτές που ξεχωρίζουν για τα χαμηλά επίπεδα κινδύνου για τους τουρίστες και τους κατοίκους.
Η Δανία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Σλοβενία, η Νορβηγία και η Ισλανδία είναι οι χώρες που βρίσκονται στην ασφαλέστερη κατάταξη.
Η Ελλάδα είναι στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, στην τέταρτη βαθμίδα.
Παρόλο που δεν είναι στο υψηλότερο επίπεδο απειλής, η Τουρκία βρίσκεται στους προορισμούς που θεωρείται πως ο κίνδυνος είναι σε μεσαίο επίπεδο. Τα κριτήρια που την κάνουν μη απόλυτα ασφαλή είναι η αστάθεια της πολιτικής κατάστασης και των προβλημάτων στις γύρω χώρες.
Δείτε αναλυτικά το χάρτη με τις περιοχές και τη βαθμολογία τους.