Δεν είναι μόνο τα δάση που καίγονται ή η (προσωρινή;) απαγόρευση της εισόδου σε αυτά στους πολίτες! Έχει κηρυχθεί πόλεμος και στους μελισσοκόμους!
«Δεν υπάρχει βούληση για στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας από τους κυβερνώντες», τονίζει στον ΑγροΤύπο η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).
Ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της ΟΜΣΕ, αναφέρει ότι «η απόφαση για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, που υπέγραψε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραμπατζή, αποτελεί όχι θεραπεία, όπως ελπίζαμε, αλλά ένα ακόμη πλήγμα για μας. Η Ομοσπονδία αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της απόφασης».
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
Με το ΦΕΚ Τεύχος B’ 1560/17.04.2021 θεσπίζεται το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, το οποίο θα καταγράφει τα πάντα και θα κάνει την ζωή μελισσοκόμων ποδήλατο, έτσι ώστε, εκ των πραγμάτων, να αναγκαστούν να παρατήσουν τα μελίσσια τους, στο πλαίσιο της πασίγνωστης πλέον Ατζέντας 2030, η οποία προστάζει τα κράτη να ελαττώσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα στην φύση.
Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του μελισσοκόμου, ορίζονται και αντιμετωπίζονται πλέον ως προνόμια, τα οποία μπορεί να χάσει αν δεν συμμορφώνεται.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 5, αναφέρεται πως η πώληση μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, η μεταφορά μελισσιών, η πώληση παραφυάδων και η διατήρηση μελισσοκομικής αποθήκης δεν αποτελούν πλέον δικαίωμα του μελισσοκόμου αλλά προνόμιο το οποίο μπορεί να χάσει, καθώς στο Άρθρο 11 τονίζεται πως αν σε επιτόπιο έλεγχο της αρμόδιας αρχής διαπιστωθεί διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος αριθμού μελισσιών και του προσδιορισθέντος, η οποία υπερβαίνει το 10% επιβάλλεται πρόστιμο 100€ και ο μελισσοκόμος χάνει για 1 έτος όλα του τα προνόμια.
Δηλαδή αν έχει 100 μελίσσια και στον έλεγχο βρεθούν 89 εκτός από το πρόστιμο, για έναν χρόνο δεν θα μπορεί να πουλήσει μέλι, ούτε να μετακινήσει τα μελίσσια του, ώστε να βρουν τροφή.
Με πιο απλά λόγια, ένας μελισσοκόμος κάνει λάθος, το οποίο κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο (ψοφάνε οι μέλισσες, κλέβει κάποιος τα μελίσσια) και δεν τηρεί τα δηλωθέντα, τότε πληρώνει και πρόστιμο αλλά του αφαιρείται επιπλέον το δικαίωμα να πουλάει μέλι και να έχει μελισσοκομικό αυτοκίνητο.
Ως κατεχόμενη κυψέλη δε, σύμφωνα με το ΦΕΚ, ορίζεται το μελίσσι του οποίου ο πληθυσμός καλύπτει τουλάχιστον 5 πλαίσια (κηρήθρες), οπότε κάποιος μπορεί να έχει τα μελίσσια αλλά ο πληθυσμός τους να μην θεωρηθεί από την αρμόδια αρχή και έτσι να χάσει τα προνόμια του για ψύλλου πήδημα.
Έτσι, οι επιχειρήσεις που εισάγουν άγνωστης προέλευσης φθηνό «μέλι», το αναμιγνύουν με επικίνδυνα χρώματα και το ελληνοποιούν θα τιμωρούνται μόνο με πρόστιμο, ενώ ο αγνός παραγωγός για «διαδικαστικούς λόγους δηλώσεων» δεν θα μπορεί να παράξει!
Πέραν τούτου, ο πρώην υπουργός κ. Βορίδης, στον νόμο 4691/2020 (ΦΕΚ 108/Α/9-6-2020) και ειδικότερα στο άρθρο 25, θεωρεί την μέλισσα στα ζώα που προξενούν ζημίες, με τον κ. Ντούρα να εκτιμά πως αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά από «πιέσεις» επιχειρηματιών φωτοβολταϊκών γιατί οι μέλισσες προξενούν φθορές στις εγκαταστάσεις τους.
Τέλος, οι μελισσοκόμοι δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημιώσεις για τον COVID.
Υπάρχει λοιπόν ο φόβος πως η κυβέρνηση όχι απλά δεν ενδιαφέρεται για τα δάση που καίγονται, αλλά με αφορμή τα τελευταία γεγονότα δείχνει να προκρίνει ως λύση την απομόνωση των δασών των αλσών και γενικά της υπαίθρου από την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, βασικός τομές της οποίας θεωρείται η μελισσοκομία.
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό!