ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ! «Ισχυρά Κύματα»: Μεγάλη άσκηση για πιθανό σεισμό και τσουνάμι στην Ανατολική Μεσόγειο

Κοινοποίηση:
kathime

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Πέμπτη η μεγάλη διακρατική ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο θάλασσα, ανοικτά της Χάιφας, με σκοπό την αντιμετώπιση επιπτώσεων καταστροφικού σεισμού.

Η άσκηση με κωδική ονομασία «Ισχυρά Κύματα», στην οποία συμμετείχαν πολεμικά πλοία 10 κρατών, στόχευε στην προσομοίωση των συνθηκών και των επιπτώσεων καταστροφικού σεισμού, με εκατοντάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους. Οι ναυτικές δυνάμεις μελέτησαν τρόπους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές, τη διακομιδή τραυματιών σε πλοία-νοσοκομεία και τον εντοπισμό θυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν από τσουνάμι και βρίσκονται πλέον κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Το 2016, έκθεση της Επιτροπής Ετοιμότητας του Ισραήλ ανέφερε ότι εάν η χώρα υφίστατο σεισμό έντασης 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ, τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους, 8.600 θα τραυματίζονταν και 377.000 θα έμεναν άστεγοι. Οι ζημιές που θα αντιμετώπιζε η χώρα θα ανέρχονταν σε 100 δισ. δολάρια.

Εκτός από την καταστροφή κτισμάτων, ένας τέτοιος σεισμός θα έπληττε ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, πόσιμου νερού και τις τηλεπικοινωνίες. Η εθνική επιτροπή εκτάκτων αναγκών εκτιμά ότι 80.000 κρατικά κτίσματα, όπως σχολεία και νοσοκομεία, που έχουν κτισθεί πριν από το 1980, θα καταστούν επικίνδυνα.

Ενας καταστροφικός σεισμός θα μπορούσε να απειλήσει την ακτογραμμή του Ισραήλ, μήκους 271 χλμ., προκαλώντας επικίνδυνο τσουνάμι. Κατά μέσον όρο, ένα σημαντικό σεισμικό παλιρροϊκό κύμα πλήττει τη Μεσόγειο Θάλασσα μία φορά κάθε εκατό χρόνια, με τις ακτές της Παλαιστίνης να υφίστανται ένα τσουνάμι κάθε 250 χρόνια.

Το τελευταίο καταγεγραμμένο τσουνάμι ήταν αυτό του 1956, που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό σε ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη. Αλλα τσουνάμι έχουν καταγραφεί στην Ακκρα το 19ο αιώνα και στην Καισάρεια τον 12ο αιώνα. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που κατεγράφη στην Παλαιστίνη ήταν το 1927, με επίκεντρο τη Νεκρά Θάλασσα και ένταση 6,2 στην κλίμακα Ρίχτερ. Η δόνηση είχε προκαλέσει τον θάνατο 500 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 700. Το 1837, σεισμός έντασης 6,5 Ρίχτερ είχε πλήξει τη Γαλιλαία σκοτώνοντας τουλάχιστον 6.000 κατοίκους της περιοχής. Το Ισραήλ βρίσκεται πάνω στο συριακό-αφρικανικό ρήγμα, που εκτείνεται από τη Συρία μέχρι και τη Μοζαμβίκη στη νοτιοανατολική Αφρική.

Το Ισραήλ είναι μέλος του Διακρατικού Συστήματος Συντονισμού Πρόωρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι, που έχει εγκαταστήσει σεισμογράφους και ηχοβολιστικά συστήματα στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο. Το σύστημα συλλέγει σεισμικά δεδομένα και προσφέρει τη δυνατότητα σε κράτη στις παραθαλάσσιες αυτές ζώνες να δημιουργήσουν αξιόπιστο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο θα εκπέμπει συναγερμό 20 λεπτά πριν από την άφιξη φονικού παλιρροϊκού κύματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: