Τον Ιούλιο του 2017 μια πρώτη απάντηση στην αντιαρματική τάφρο πλάτους 50 μέτρων που δημιούργησαν οι Τούρκοι στο προγεφύρωμα του Κάραγατς, έδωσε το Δ’Σώμα Στρατού, που καλύπτει την περιοχή του Εβρου:
Από 3 έως 7 Ιουλίου του 2017, το Δ΄ Σώμα Στρατού με την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού έκανε επίδειξη της ισχύος του και πραγματοποίησε άσκηση βίαιης διάβασης του συγκεκριμένου καναλιού με τελική αποτέλεσμα, κατά το σενάριο, να ξεχυθούν τα ελληνικά άρματα μάχης στην πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης!
Η συγκεκριμένη άσκηση εκτελέσθηκε από την 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία ενισχύθηκε από Μηχανικό Μάχης της 1ης Στρατιάς (730 ΤΜΧ-Γ/Φ) και του Δ΄ ΣΣ (744 ΤΜΧ-Γ/Φ) και η αντιαρματική τάφρος ζεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ!
Το παγκόσμιο ρεκόρ…
Εκείνη την ημερομηνία καταγράφηκε και μια πολεμική επίδοση, που όμοια της δεν υπήρχε…
Εκτελέστηκε επιτυχής βολή σε απόσταση 5.800 μέτρων από άρμα μάχης LEO2HEL, η οποία αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για δυτικό άρμα μάχης με λειόκανο σωλήνα των 120 χλστ.!
Το σενάριο αφορούσε συνεχείς επιχειρήσεις επί 48 ώρες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ικανό προγεφύρωμα βάθους αρκετών δεκάδων χλμ. στην τουρκική ενδοχώρα και την σταθεροποίηση αυτού. Το πόσο βαθιά θα προχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις αφορά την συγκεκριμένη τακτική κατάσταση και την επιτυχία που έχει η αρχική επιθετική σφήνα.
Η επίθεση ήταν προς δύο κατευθύνσεις: Μια από το νότιο Έβρο και μια κινούμενη από την αφετηρία με κατεύθυνση όμως βορειοανατολική προκειμένου να ανακόψει κάθε προσπάθεια εκ μέρους των τουρκικών δυνάμεων να σπεύσουν σε βοήθεια των πιεζόμενων δυνάμεων στο νότιο μέτωπο. Ο ΕΣ μπορεί να συγκεντρώσει για μια τέτοια επιχείρηση τους καλύτερους και πλέον σύγχρονα εξοπλισμένους σχηματισμούς του.
Στον Έβρο βρίσκονται τρεις κύριοι σχηματισμοί: Η XVI M/K ταξιαρχία Πεζικού, με ζώνη ευθύνης το βόρειο τμήμα, η 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με ζώνη ευθύνης το κεντρικό Έβρο και η 12η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού, στο νότιο τμήμα του. Η υποστήριξη σε τεθωρακισμένα (εκτός των οργανικών αρμάτων των ΕΜΑ) προέρχεται από δύο ΤΘΤ με άρματα Leoprad 2HEL/A4 τις ΧΧΙ η οποία υπάγεται στην XVI M/K και ΧΧΙΙΙ η οποία υπάγεται στην 12η Μ/Κ. Όλοι οι ανωτέρω σχηματισμοί έχουν ένα σύνολο υπομονάδων υπαγόμενες σε αυτούς.
Για την ενίσχυση των σχηματισμών αυτών διατίθεται η ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία με έδρα στην Καβάλα με δύο Τ/Θ Ταξιαρχίες την ΧΧV και την XIV, η τελευταία με άρματα Leopard 1Α5 και έδρα το Λιτόχωρο..
Συνολικά στο Δ΄ ΣΣ υπάρχουν πάνω από 600 άρματα μάχης (Leopard 2HEL/2A4 και Leopard 1A5 και περί τα 1.000 και πλέον τεθωρακισμένα της οικογενείας M-113A1/A2 τα οποία βέβαια έχουν περιορισμούς στη χρήση τους στο κορεσμένο από απειλές πεδίο δράσης του Έβρου. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές εκατοντάδες Μ 113A1/A2 ATV εξοπλισμένα με βλήματα Improved TOW τα οποία μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις στην προστασία των Μηχανοκίνητων σχηματισμών.
Επίσης το Δ’ ΣΣ διαθέτει το 1ο Σύνταγμα πυροβολικού στη Δράμα με 4 μοίρες ΠΕΠ (δυο μοίρες με RM-70 και δυο μοίρες με MLRS/ATACMS). Το Πυροβολικό έχει ενισχυθεί σχετικά πρόσφατα με την ένταξη σε υπηρεσία των 223 M-109A3GEA2 των 155/39 χλστ όπου ένα μεγάλο τμήμα τους αφομοιώθηκε από μονάδες του Έβρου ενώ επιπρόσθετα στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι δυο μοίρες με τα γερμανικής κατασκευής PzH 2000 155/52 χλστ. τα οποία συνιστούν το ισχυρότερο και νεότερο Α/Κ πυροβόλο του ΕΣ.
Ο τότε Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής παρακολούθησε στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, βολές από άρματα μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από το βεληνεκές των 5.800 μέτρων (!), η οποία αποτελεί ίσως και παγκόσμιο ρεκόρ για το λειόκαννο 120άρι πυροβόλο του συγκεκριμένου άρματος.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο Αλκιβιάδης Στεφανής είπε πριν λίγο καιρό σε συνέντευξη του πως οι αρματιστές μας χτυπάνε τα τουρκικά άρματα από διπλάσια απόσταση… ΄’Ηταν εκεί, στο παγκόσμιο ρεκόρ…