Αίγυπτος: Κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και ανταλλαγή ομήρων ζητά ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι – Και η Αλγερία ζητά ανακωχή

Κοινοποίηση:
Egypt's Army Chief General Abdel Fattah al-Sisi attends a meeting with Egypt's interim President Adly Mansour, Russia's Defence Minister Sergei Shoigu and Foreign Minister Sergei Lavrov (not pictured) at El-Thadiya presidential palace in Cairo, November 14, 2013. Sisi hailed a new era of defense cooperation with Russia on Thursday during a visit by Russian officials, signaling Egyptian efforts to revive ties with an old ally and send a message to Washington after it suspended military aid. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh  (EGYPT - Tags: POLITICS MILITARY) - RTX15D34

Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας σύγκαλείται εκτάκτως αύριο κατόπιν αιτήματος της Τεχεράνης, έρχεται η πρόταση της Αιγύπτου, η οποία ανήκει επίσης στο μπλοκ των χωρών της Μέσης Ανατολής, να θέσει μία φωνή λογικής στην θηριωδία των τελευταίων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (27/10) ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι αποκάλυψε πως έθεσε τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη, την πρόταση για διήμερη εκεχειρία όπως επίσης και την ανταλλαγή ομήρων.

Όπως τόνισε ο Αλ Σίσι στο πλαίσιο διμερών δηλώσεων με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ο ίδιος επιθυμεί μια ευρύτερη ανακωχή η οποία θα θέσει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οριστική ανακωχή.

Παράλληλα, είπε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν μέσα σε 10 ημέρες από την εφαρμογή αυτής της προσωρινής εκεχειρίας, ενώ εξήγησε ότι η πρόταση περί ανταλλαγής ομήρων αφορούσε τέσσερις Ισραηλινούς ομήρους για συγκεκριμένους Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Αίγυπτος: Ζητά κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Υπενθυμίζουμε πως ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αρακτσί κάλεσε νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως για να καταδικάσει τις ισραηλινές επιδρομές κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδος) και διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης που υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και την Ρωσία, διευκρίνισε η προεδρία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response