Το «Αίολος Κεντέρης» δρομολογήθηκε από την ναυτιλιακή εταιρεία NEL Lines και θεωρούταν ένα από τα γρηγορότερα και πιο αξιόλογα πλοία του Αιγαίου, κατά το διάστημα 2001 ως 2007. Μάλιστα, ήταν η ταχύτητά του – ως και 40 κόμβοι – ο λόγος που το πλοίο πήρε το όνομά του, εμπνευσμένο από τον Κώστα Κεντέρη, τότε γρηγορότερο άνθρωπο στον κόσμο.
Το πλοίο, το οποίο ήταν ένα από τα τρία επιβατηγά-οχηματαγωγά «υπερταχύπλοα» που είχε παραγγείλει η NEL Lines ( μαζί με τα «Αίολος Κεντέρης 2» και «Αίολος Κεντέρης 3») ναυπηγήθηκε το 2000 στη Γαλλία και το 2001 ξεκίνησε τα δρομολόγια στο Αιγαίο, στη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Λέσβος.
Τα πρώτα προβλήματα και το «ταξίδι» του στη Σικελία
Ωστόσο, γρήγορα άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα, όπως παράκτιες ζημιές από τα απόνερά του, αλλά και προβλήματα από τους κινητήρες. Μάλιστα, εξαιτίας των ατυχημάτων που προκαλούνταν από τα απόνερα, οι λουόμενοι στις παραλίες της Χαλκιδικής και του Αιγαίου προειδοποιούνταν κάθε φορά που το πλοίο περνούσε από εκεί,
Μετά από σχετική καταγγελία, αποφασίστηκε όταν περνάει από παραλίες, να κινείται σε απόσταση 10 μιλίων από αυτές και με χαμηλότερη ταχύτητα. Το 2006 δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Σαντορίνη.
Το 2007 αποφασίστηκε η πώλησή του, μαζί με το Ε/Γ – Ο/Γ Τ/Χ «Παναγία Πάρου», στην Pictor Shipping SA έναντι 85 εκατ. δολαρίων, ενώ αυτά ήταν ναυλωμένα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το 2016, και ενώ είχε γυρίσει στην Ελλάδα και επανήλθε στην αρχική του ονομασία, το πλοίο ναυλώθηκε στην Ιταλία, προκειμένου να συνδέσει την Αουγκούστα (ένα λιμάνι στη νοτιοανατολική Σικελία) με τη Βαλέτα της Μάλτας. Ήταν σε αυτό το σημείο που ξεκίνησαν και οι ερηασίες ανακαίνισής του, τα οποία, όμως, οδήγησσαν στην κατάσχεσή του για χρέη
5.000.000 ευρώ.
Πώς είναι σήμερα το «Αίολος Κεντέρης»
Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα, μια ομάδα ερασιτεχνών ερευνητών, που ανακάλυψε το «Αίολος Κεντέρης» στα ανοιχτά της Αουγκούστα, αποκαλύπτοντας τη σημερινή του κατάσταση, με ένα βίντεο.
Η ομάδα έφθασε μέχρι τις σκάλες με SUP και κατέγραψε τις εικόνες εγκατάλειψης του πλοίου, το οποίο φαίνεται σκουριασμένο, μισοβυθισμένο, άδειο, γεμάτο σκουπίδια και το θρυλικό του σαλόνι διαλυμένο.
Το βίντεο έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, δημιουργώντας μια αίσθηση νοσταλγίας σε όσους ταξίδεψαν κάποτε με αυτό.