Αγωνία για την τύχη των 4.500 Ελλήνων που ζουν στη Συρία – «Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και ακούμε μόνο πυροβολισμούς»

Κοινοποίηση:
ΚΚΚΛ΄Κ

Ο Έλληνας πρέσβης φέρεται να αποχώρησε από τη Δαμασκό αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αλλά περίπου 4.500 Έλληνες υπήκοοι παραμένουν στη Συρία, αγωνιώντας για την τύχη τους, καθώς η εξουσία έχει περάσει «προσωρινά» στα χέρια των τζιχαντιστών.

«Πυροβολούν συνέχεια. Από τις 5 βλέπουμε πυροβολισμούς στον ουρανό. Όπου βρουν την ευκαιρία σπάνε κλειδαριές και κλέβουν μαγαζιά. Η ηγεσία των ανταρτών έχει βγάλει περιορισμό κυκλοφορίας, έχει ξεκινήσει ήδη μέχρι τις 05.00 το πρωί», δήλωσε στο OPEN και στην Αδαμαντία Λιόλιου Έλληνας κάτοικος της Συρίας. «Δεν έχουμε καλή εικόνα για το τι συμβαίνει ακριβώς, διότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και ακούμε μόνο πυροβολισμούς. Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο για πανηγυρισμό. Έγιναν βανδαλισμοί, κλοπές…», ανέφερε άλλη κάτοικος και πρόσθεσε πως «υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που θέλουν να φύγουν, ανάλογα με τις εξελίξεις. Δεν ξέρουμε ακόμα».

Την ώρα, ωστόσο, που οι Έλληνες της Συρίας τηρούν, αναγκαστικά, στάση αναμονής μέχρι η «μεταβατική» κυβέρνηση των ανταρτών να δώσει τα πρώτα «δείγματα γραφής», ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στον χριστιανικό πληθυσμό της Συρίας, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να συνδράμει όπου χρειαστεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει πρωτοβουλίες για να προστατεύσει τον χριστιανικό πληθυσμό της Συρίας. «Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καθήκον να υπερασπίσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Συρία και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ενώπιον των πρέσβεων των κρατών μελών της Ε.Ε.

 

Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν στη Δαμασκό

«Καραβάνια» Σύρων πολιτών που είτε είχαν ξενιτευτεί λόγω του εμφυλίου στη Συρία, είτε είχαν γίνει εσωτερικοί μετανάστες, ζώντας για πολλά χρόνια εκτοπισμένοι, πλέον επιστρέφουν στις εστίες τους, ακολουθώντας την κατάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες.

Στα βίντεο που μετέδωσαν το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και άλλες πηγές, διακρίνονται αμέτρητα αυτοκίνητα να κατακλύζουν τους δρόμους μέσα στη νύχτα, καθώς χιλιάδες Σύροι πολίτες κατευθύνονται από την περιφέρεια στην πρωτεύουσα. Μεγάλος, εξάλλου, είναι και ο αριθμός των Σύρων που επιστρέφουν στην πατρίδα τους από την Τουρκία, όπου, όπως αναφέρει το TRT, πολλοί από αυτούς ζούσαν ξενιτεμένοι για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Στον Συνοριακό Σταθμό Cilvegozu, στην επαρχία Χατάι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, επικρατεί συνωστισμός, με τις τουρκικές Αρχές να αναγκάζονται να στήσουν ένα νέο σημείο ελέγχου, προκειμένου να διαχειριστούν τις εξαιρετικά αυξημένες ροές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: