Την αντίθεσή του στην άποψη του Αλέξη Τσίπρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το χρέος μπορεί να είναι διαχειρίσιμο αλλά αυτό δεν το καθιστά παράλληλα και βιώσιμο. «Επετεύχθη Συμφωνία και σε ό,τι αφορά την διαχειρισιμότητα – προσέχω τον όρο που χρησιμοποιώ – του χρέους της Ελλάδας και, πλέον, μπαίνουμε στην φάση ενός άλλου Προγράμματος με πολύ διαφορετική νοοτροπία απ’αυτή που είχαν τα προηγούμενα, όπως συνέβη και με άλλες χώρες π.χ. με την Πορτογαλία και την Κύπρο», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παυλόπουλος άκουσε τον πρωθυπουργό να του λέει ότι «το χρέος καθίσταται βιώσιμο».
Υποδεχόμενος, για τρίτη φορά, στο Προεδρικό Μέγαρο τους Ελληνοαμερικανούς φοιτητές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε έναν διπλό απολογισμό της τελευταίας τριετίας. «Θέλω δε να τονίσω προς τους Εταίρους μας, ενόψει του νέου Προγράμματος, το οποίο – όπως είπα – θα έχει μια διαφορετική νοοτροπία και ένα διαφορετικό περιεχόμενο από τα προηγούμενα Προγράμματα: Ότι εδώ πρέπει να λάβουν υπόψη τους, κατά την κατάρτιση αυτού του Προγράμματος, που επίκειται άλλωστε, ότι αυτές οι τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού για να παραμείνουμε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οφείλονται και σε λάθη που δεν είναι δικά μας. Υπήρξαν και λάθη, ιδίως εκείνων οι οποίοι διαμόρφωσαν τα πρώτα Προγράμματα και, ιδίως, το πρώτο Μνημόνιο. Είχε πολλά σφάλματα και ιδίως σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό της ύφεσης που τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν επρόκειτο να φέρουν», τόνισε.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε ότι «αυτές οι εσφαλμένες εκτιμήσεις, οι οποίες οδήγησαν, το τονίζω, σε θυσίες που δεν οφείλονται σε λάθη του Ελληνικού Λαού πρέπει να ληφθούν υπόψη. Γιατί πρέπει να υπάρξει, κατά την κατάρτιση αυτού του Προγράμματος, ένα είδος επανόρθωσης για τον Ελληνικό Λαό σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά. Επειδή είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τους Εταίρους μας, επειδή – θυμίζω – ότι ισχύει σε όλα αυτά τα πράγματα η Αρχή της Αλληλεγγύης και ο κανόνας pacta sunt servanda, γι’αυτό στην όλη προσπάθεια που θα γίνει είμαι βέβαιος ότι και εκείνοι θ’ανταποκριθούν στο δικό τους, από την δική τους πλευρά, Ευρωπαϊκό καθήκον έναντι της Ελλάδας».