Αυτή είναι η τακτική που εφαρμόζουν για να βρίσκονται σε υψηλή εγρήγορση, να έχουν διαύγεια και συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των πιο απαιτητικών φάσεων της πτήσης – Για λόγους ασφαλείας
Οι πτήσεις με το αεροπλάνο θεωρούνται ως οι πιο ασφαλείς μεταφορές, και βάσει στατιστικών πράγματι είναι. Παρόλα αυτά πολλοί είναι οι επιβάτες που φοβούνται ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και κάνουν την… προσευχή τους κατά την απογείωση. Και επειδή ακριβώς όλα είναι θέμα ψυχολογίας, οι αεροπορικές εταιρείες δεν θέλουν να ξέρουμε ότι οι πιλότοι κοιμούνται κατά τη διάρκεια της πτήσης!
Πάμε να δούμε όμως τι συμβαίνει πραγματικά…
Στο περιβάλλον των αερομεταφορών, η κόπωση των πιλότων δεν είναι σπάνιο φαίνομενα, γεγονός που επηρεάζει τόσο την ασφάλεια όσο και την απόδοσή τους. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η αεροπορική βιομηχανία χρησιμοποιεί μια πρακτική γνωστή ως «ελεγχόμενη ανάπαυση». Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στους πιλότους να παίρνουν έναν υπνάκο για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια των πτήσεων, ιδίως σε δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων, προκειμένου να διατηρούν τα βέλτιστα επίπεδα εγρήγορσης και ενέργειας για το ταξίδι.
Δεν κοιμούνται, αλλά αναπαύονται για λόγους ασφαλείας
Η«ελεγχόμενη ανάπαυση» είναι μια επιστημονικά δομημένη πρακτική κατά την οποία ένας πιλότος σε πλήρωμα δύο ατόμων μπορεί να κοιμηθεί για 45 λεπτά το πολύ. Βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι πιλότοι βρίσκονται σε υψηλή εγρήγορση, έχουν διαύγεια και συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των πιο απαιτητικών φάσεων της πτήσης, συμπεριλαμβανομένης της καθόδου, της προσέγγισης και της προσγείωσης.
Ουσιαστικά, εφαρμόζοντας αυτή την τακτική, η αεροπορική βιομηχανία διατηρεί στο ακέραιο τη δέσμευσή της για υψηλή ασφάλεια και κατανόηση των ανθρώπινων περιορισμών και αναγκών. Αναγνωρίζει ότι η διαχείριση της κόπωσης των πιλότων είναι απαραίτητη για την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων και τελικά συμβάλλει στη συνολική ευημερία των πιλότων και στην ασφάλεια των επιβατών.
Σε προηγμένες αεροπορικά χωρες οπως πχ Αγγλια παρακολουθειται η συμπεριφορά τών πιλοτων κατά την διάρκεια τών πτήσεων από ειδικούς ψυχολογους που καταγραφουν χωρίς νά παρεμβαίνουν σημεία ανττιδρασεων του πληρώματος της καμπίνας, σε διάφορες καταστασεις προς γνωση και συμμόρφωση στην εκπαίδευση καί συνεχή μετεκπαιδευση των πιλότων. Γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλαδα ;