Αεροπορικό χτύπημα του Ισραήλ στη Δαμασκό, σκοτώθηκαν ο γαμπρός του Νασράλα μαζί με τον γιο του – Θα απαντήσουμε στο Ιράν, λέει το Τελ Αβίβ

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Νεκροί στην επίθεση στη Δαμασκό ο γαμπρός του Νασράλα και ο γιος του

Ο γαμπρός του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ο γιος του είναι οι δύο από τους τρεις νεκρούς του ισραηλινού χτυπήματος νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης στη Δαμασκό.

Με συνοδεία μαχητικών πήγε ο Ιρανός πρόεδρος στο Κατάρ

Οι καιροί είναι πονηροί… Για αυτό και ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν που επισκέφτηκε σήμερα το Κατάρ, φρόντισε να συνοδεύεται από τρία μαχητικά της; Ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ έχει χάσει το 50% του οπλοστασίου της

Οι ισραηλινές επιδρομές των τελευταίων εβδομάδων κατέστρεψαν περίπου το 50% του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ, δηλαδή βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ καθώς και ρουκέτες.

Αυτό εκτιμούν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, μεταδίδει το CNN.

Επιπλέον, πολλοί αξιωματούχοι περιέγραψαν την οργάνωση ως «αποκεφαλισμένη» μετά από σειρά ισραηλινών επιχειρήσεων που αποδεκάτισαν την ηγετική δομή της Χεζμπολάχ, όπως αυτή με τους βομβητές και τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που κάναμε ήταν να προσπαθήσουμε να εξουδετερώσουμε περίπου το ήμισυ των δυνατοτήτων πυραύλων και ρουκετών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 30 χρόνια με το Ιράν – και τα καταφέραμε», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Δραματική έκκληση του πρωθυπουργού του Λιβάνου: «Σταματήστε να πολεμάτε, δεν χρειαζόμαστε περισσότερο αίμα»

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται κατάπαυση του πυρός στις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ενώ πρόσθεσε ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα έχουν εκτοπιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

«Σταματήστε να πολεμάτε. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο αίμα. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη καταστροφή», δήλωσε. Ο Μικάτι, είπε ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, λέει ότι ο τερματισμός του πολέμου μέσω της διπλωματίας θα ήταν «win-win» για το Ισραήλ και τον Λίβανο και ότι «όλα τα μέρη» θα σέβονταν μια τέτοια συμφωνία.

Δείτε βίντεο: Αμερικανικά πλοία εκτοξεύουν πυραύλους που κατέρριψαν ιρανικούς

Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά συμμετείχαν στην κατάρριψη ιρανικών πυραύλων πριν πλήξουν στόχους στο Ισραήλ.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τα σκάφη Cole και Bulkeley του Έκτου Στόλου να εκτοξεύουν πυραύλους κατά ιρανικών. Τα πλοία βρίσκονταν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μασούντ Πεζεσκιάν: Σε περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ, θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση»

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», αλλά υποσχέθηκε πως σε περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ για τη χθεσινή πυραυλική επίθεση, θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση».

Το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», διαβεβαίωσε ο Πεζεσκιάν και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «μας αναγκάζει να αντιδράσουμε».

Διπλωματική κινητικότητα στον Περσικό

Οι χώρες του Περσικού Κόλπου συγκάλεσαν αργά την Τετάρτη έκτακτη σύσκεψη, όπως μεταδίδει το Reuters, για να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας Ισραήλ: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά στο Ιράν

Θα απαντήσουμε δυναμικά στην πυραυλική επίθεση του Ιράν ήταν η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο συγκάλεσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν θα έχει στόχο να προκαλέσει «σημαντική οικονομική ζημιά» και «πρέπει να έρθει σύντομα», δήλωσε πηγή στους Times of Israel.

Σημαντικό είναι ότι, όπως μεταφέρουν άλλες πληροφορίες, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ να μην στοχεύσει πολιτικές υποδομές στον Λίβανο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι κατέστησε σαφές προς το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν να γίνονται στόχος πολίτες ή πολιτικές υποδομές στον Λίβανο.

ΗΠΑ: «Δεν βοηθά η δήλωση για Γκουτέρες»

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Κατς, με την οποία χαρακτηρίζει persona non grata τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δεν βοηθά με κανέναν τρόπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

Την Πέμπτη πτήση C-130 για την απομάκρυνση Κυπρίων από τον Λίβανο

Πτήση ελληνικού C-130 θα γίνει την Πέμπτη προς τον Λίβανο, έπειτα από αίτημα των Κυπρίων για την απομάκρυνση περίπου 100 Κυπρίων. Στην ίδια πτήση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να μπουν και κάποιοι απο τους 50 Έλληνες του Λιβανου που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φυγουν.

Οι εμπορικές πτήσεις Βηρυτός-Αθήνα συνεχίζονται κανονικά.

Ισραήλ: Η απάντηση στο Ιράν θα έλθει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συμφώνησε, όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, ότι η απάντηση στο Ιράν θα έρθει έπειτα από συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε ότι το συμβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης πως το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο πρώτα θα συντονιστεί με τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να στοχεύσει στρατηγικές τοποθεσίες στο Ιράν.

IDF: Πάνω από 240 ρουκέτες της Χεζμπολάχ χτύπησαν σήμερα στο Ισραήλ – Οι 100 μέσα σε λίγη ώρα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι περισσότερες από 240 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Ειδικά το απόγευμα, καταγράφηκε ομοβροντία 70 ρουκετών προς τη δυτική Γαλιλαία, η οποία χτύπησε μακριά από κατοικημένα σημεία. Άλλες 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν λίγο αργότερα, χωρίς και αυτές να προκαλέσουν ζημιές.

Ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα γυαλιού στη Δυτική Γαλιλαία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response