Αζερμπαϊτζάν: Ο πρόεδρος Αλίγιεφ κήρυξε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για την 1η Σεπτεμβρίου

Κοινοποίηση:
ilham-aliyev-ajerbaizan-696x391

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, κήρυξε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για την 1η Σεπτεμβρίου με διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση που φαίνεται απίθανο να αλλάξει ριζικά τη σύνθεση του κοινοβουλίου.

Ο Αλίγιεφ, στην εξουσία από το 2003, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που έγιναν στο Αζερμπαϊτζάν τον Φεβρουάριο με ποσοστό 92% και το Κόμμα του Νέου Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κατέχει 69 από τις 125 έδρες στο απερχόμενο κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει μια νέα πλειοψηφία στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο είναι πιστοί στον Αλίγιεφ, αλλά ορισμένοι αντίπαλοί του εκτός κοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι αντιμετώπισαν διώξεις μετά τη σύλληψη μιας σειράς ανεξάρτητων δημοσιογράφων και πολιτικών ακτιβιστών, ενόψει των προηγούμενων προεδρικών εκλογών.

Μερικοί από τους συλληφθέντες αντιμετώπισαν κατηγορίες για εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου.

Ο Αλίγιεφ έχει διαφημίσει την επιτυχία της «αστραπιαίας» επίθεσης του Σεπτεμβρίου, η οποία ανέκτησε την πρώην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από «τους παράνομους Αρμένιους ηγέτες της».

Σχεδόν όλοι οι 100.000 Αρμένιοι της περιοχής τράπηκαν σε φυγή και το Μπακού τώρα ανοικοδομεί την περιοχή εν μέσω σχεδίων επανεγκατάστασής της με Αζερμπαϊτζάνους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response