“Αθώα” η Κάρλα για την επιβάρυνση του Παγασητικού – Προκαταρτική από την Εισαγγελία

Κοινοποίηση:
ΚΑΡΛΑ

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την επιβάρυνση του Παγασητικού από την Κάρλα , κατέθεσε ο Αχ. Μπέος και διατάχθηκε προκαταρκτική από την Εισαγγελία. Αποδέκτες της μήνυσης και των εξωδίκων, ένα από τα οποία έλαβε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός , δεν είναι στην ουσία άλλα πρόσωπα , παρά οι υπουργοί της κυβέρνησης , η ηγεσία του στρατού και της Πυροσβεστικής, που συγκροτούν το Συντονιστικό όργανο διαχείρισης της κρίσης στην Θεσσαλία , μετά τις πλημμύρες και έδωσαν εντολή στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας να ληφθούν όλα τα μέτρα διάσωσης των χωριών της Κάρλας , με το άνοιγμα του θυροφράγματος .

Το Συντονιστικό έλαβε την απόφαση να διοχετευθεί το νερό της Κάρλας στον Ξηριά και από εκεί στον Παγασητικό , μέσω του αγωγού στο ύψος πρώην βιομηχανίας Coca -Cola και οι μετρήσεις στην έξοδο του αγωγου δεν δείχνουν επιβάρυνση,, όπως προκύπτει από τα διαπιστευμένα εργαστήρια “Γούναρη”.

Ταυτόχρονα το ‘’Συντονιστικό’’ που συστάθηκε ια την αντιμετώπιση της θεομηνίας Daniel , αναζητά και άλλη λύση για την αποστράγγιση της περιοχής εκτός της σήραγγας. Επίσης εάν κλείσει η σήραγγα της Κάρλας τα νερά των πλημμυρισμένων περιοχών ενδέχεται να προκαλέσουν και υπερχείλιση της λίμνης της Κάρλας με συνέπεια την πιθανή θραύση των αναχωμάτων της με ολέθριες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Οι μετρήσεις

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 19 και 21 Σεπτεμβρίου από τα χημικά εργαστήρια Γούναρη που συνεργάζονται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος , αφορούσαν σε σειρά φυσικοχημικών παραμέτρων (αγωγιμότητα, pH, αιωρούμενα στερεά, διαλυμένο οξυγόνο κ.λπ.), σε ορισμένες χημικές ουσίες (αμμωνία, πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες και φαινόλες), καθώς και σε σειρά βαρέων μετάλλων.

Το σύνολο των υπολοίπων φυσικοχημικών παραμέτρων που μετρήθηκαν, εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με τις τιμές τους στη λίμνη πριν από την πλημμύρα. Πιθανότατα αυτό συνέβη, διότι ο όγκος του νερού εντός της λίμνης έχει αυξηθεί πολύ από την εισροή μεγάλων ποσοτήτων νερού ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «Daniel». Οι ίδιες φυσικοχημικές παράμετροι στα σημεία δειγματοληψίας εκτός της λίμνης παρουσιάζουν τιμές εμφανώς χαμηλότερες, από αυτές που έχουν μετρηθεί στη λίμνη πριν από την πλημμύρα (π.χ. το pH κυμαίνεται από 7,90 έως 8,26). Ενδεικτικά επισημαίνεται, επίσης, ότι τόσο εντός όσο και εκτός της λίμνης δεν ανιχνεύονται πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες, φαινόλες και χλωριόντα.

Η δημοτική αρχή του Βόλου ηταν ενημερωμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα αποτελέσματα των ελέγχων στην έξοδο της Κάρλας και υπήρξε επισήμανση προς τον δήμαρχο Βόλου ότι τα αποτελέσματα ποιότητας νερού από τον Παγασητικό δεν αφορούν τα νερά της Κάρλας , γιατί ως γνωστό , ο Παγασητικός κόλπος είναι αποδέκτης των αστικών λυμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων της πόλης του Βόλου, και της παρακείμενης ανεπτυγμένης βιομηχανικής ζώνης.

Η Περιφέρεια έχει ανάλυση ποιότητας νερού στην έξοδο της σήραγγας και τα εργαστήρια του κ. Γούναρη αναφέρουν : ‘’ η ποιότητα των νερών που παροχετεύονται στον Παγασητικό τις τελευταίες μέρες , λαμβάνοντας υπ ́ όψιν και τη φέρουσα ικανότητα του Κόλπου , δεν δικαιολογεί καμία ανησυχία κάποιας μη αντιστρεπτής και σοβαρής επιβάρυνσης του Κόλπου , από χημικούς ή μικροβιολογικούς παράγοντες ‘’.

Όλοι οι χείμαρροι του Βόλου και του Νοτίου Πηλίου κατέληξαν στον Παγασητικό

Ο Παγασητικός έχει υποστεί επιβάρυνση καθώς στον κόλπο κατέληξαν όλες οι φερτές ύλες , νεκρά ζώα , πετρέλαια , οι αγωγοί ομβρίων και κάθε επιβαρυντικό υλικό από τους χειμάρρους του Βόλου, μετά τις πλημμύρες το τριήμερο 5-6-7 Σεπτεμβρίου, ενώ για να μην “καπαπιεί” η Κάρλα τα παρακάρλια χωριά, το Συντονιστικό όπου μετέχουν υπουργοί της κυβέρνησης και ο στρατός, έδωσαν εντολή να ανοίξει το θυρόφραγμα της λίμνης.

Στην περιοχή της Κάρλας βρέθηκε και ο υπουργός κ. Αυγενάκης με τον Χρήστο Τριαντόπουλο και το θυρόφραγμα παραμένει μόνιμα ανοιχτό για να προστατευθούν τα παρακάρλια χωριά. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές δεν ηταν μόνο απόφαση επείγουσας ανάγκης , αλλά και απόλυτης νομιμότητας, καθώς στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Κάρλας, η πρόβλεψη είναι η διοχέτευση των νερών στον αποδέκτη σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Εάν το νερό μείνει στάσιμο , σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε το Συντονιστικό δεν επρόκειτο να απορροφηθεί ούτε σε μια τριετία, ενώ κιννδύνευαν ζωές και υποδομές. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά , ταυτόχρονα οδηγήθηκε στον Παγασητικό , αρχικά μέσω του Πηνειου και στη συνέχεια μέσω της Κάρλας, τμήμα της ροή του βιολογικού της Λάρισας, που είχε υποστεί ζημιά από τις πλημμύρες , με την δημοτική αρχή της γειτονικής πόλης να τονίζει ότι με βάση τη Νομοθεσία οδήγησε τα λύματα στον νόμιμο αποδέκτη , δηλαδή τον Πηνειό και οι μετρήσεις έδειχναν στο ποτάμι χαμηλή επιβάρυνση, λόγω της διάλυσης του μικροβιακού φορτίου στα πλημμυρικά νερά, σύμφωνα πάντα με τον Δήμο Λαρισαίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: