Αιμορραγικό εγκεφαλικό: Πώς συνδέεται με τον πονοκέφαλο – Τι συμπτώματα προκαλεί

Κοινοποίηση:
brain

Σε βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από σοβαρό αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο νοσηλεύεται από χθες το βράδυ η Μαρινέλλα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από τη συναυλία που έδινε στο Ηρώδειο είχε έντονο πονοκέφαλο, ενώ κατέρρευσε στη σκηνή στο τρίτο τραγούδι που έλεγε.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό είναι η λιγότερο συχνή, αλλά και πιο σοβαρή μορφή εγκεφαλικών επεισοδίων. Αντιπροσωπεύει το 10-20% των ετήσιων κρουσμάτων και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπηρία ή και θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό αναπτύσσεται όταν υποστεί ρήξη ένα αιμοφόρο αγγείο μέσα στον εγκέφαλο ή στον χώρο που παρεμβάλλεται μεταξύ του εγκεφάλου και της προστατευτικής στοιβάδας του (υπαραχνοειδής χώρος).

Η διαφυγή του αίματος από το αγγείο προκαλεί ραγδαία επιδείνωση του ασθενούς, διότι είναι περιορισμένος ο χώρος όπου μπορεί να διοχετευτεί. Το επακόλουθο είναι να πιέζει τον γύρω εγκεφαλικό ιστό, προκαλώντας του βλάβες. Εάν η πίεση από το αίμα είναι πολύ μεγάλη ή διατηρεί για πολλή ώρα, μπορεί να καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας μόνιμες βλάβες.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό έχει επίσης ως συνέπεια να μειώνεται η ροή του αίματος στο τμήμα του εγκεφάλου που αιμάτωνε το αγγείο. Έτσι προκαλούνται περαιτέρω βλάβες.

Ο πονοκέφαλος και τα άλλα συμπτώματα

Τι σχέση έχουν όμως όλ’ αυτά με τον πονοκέφαλο; Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συμπτώματα που προκαλεί το αιμορραγικό εγκεφαλικό. Είναι πιο συχνός όταν προκαλείται μεγάλο αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Ο πονοκέφαλος αυτός συχνά αποκαλείται «κεραυνοβόλος» διότι εκδηλώνεται ξαφνικά (αιφνίδιος) και είναι πολύ έντονος, σαν κεραυνός. Οι ασθενείς συνήθως τον περιγράφουν σαν τον χειρότερο πονοκέφαλο που είχαν ποτέ στη ζωή τους.

Ωστόσο αυτό που τον ξεχωρίζει δεν είναι τόσο η έντασή του, όσο το γεγονός ότι αυτή κορυφώνεται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και εντός λίγων λεπτών. Αυτού του είδους ο πονοκέφαλος θεωρείται επείγον περιστατικό γιατί μπορεί να έχει πολύ σοβαρή αιτία.

Άλλα πιθανά συμπτώματα που προκαλεί το αιμορραγικό εγκεφαλικό είναι ένα ή περισσότερα από τα εξής:

Ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία)
Ζάλη ή ίλιγγος
Ναυτία και έμετος
Επιληπτικοί σπασμοί
Απώλεια των αισθήσεων ή λιποθυμία
Κώμα
Διαταραχή ή απώλεια της ικανότητας ομιλίας (αναρθρία ή δυσαρθρία)
Αδυναμία, παράλυση ή απώλεια της αίσθησης της αφής στην μία πλευρά του σώματος
Απώλεια όρασης, ακοής και αφής στην μία πλευρά του σώματος
Δυσκαμψία του αυχένα
Οι πιθανές αιτίες

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Η πιο συχνή είναι η υπέρταση, ιδίως όταν η πίεση παραμένει πολύ υψηλή ή/και για πολύ καιρό.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου, ένας όγκος στον εγκέφαλο, η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, τραυματισμοί στο κεφάλι και ισχαιμικό εγκεφαλικό (από θρόμβο) που προκαλεί δευτεροπαθή αιμορραγία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response