Το θέμα της ακρίβειας παραμένει ψηλά γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που ταλανίζει όλο τον κόσμο. Έχουμε εστιάσει στο θέμα των τροφίμων, παρότι υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα πράγματα που είναι γύρω από τα τρόφιμα ή έξω από τα τρόφιμα και οι τιμές τους έχουν ανέβει πολύ περισσότερο, είπε στην ΕΡΤ ο επιστημονικός συνεργάτης της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας Παναγιώτης Καλόφωνος.
Ο εξισοτισμός στις αυξήσεις των τιμών είναι ένα ευρύ διαδεδομένο σπορ στην Ελλάδα. Από τις έρευνες που έχουμε κάνει στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών, προκύπτει ότι από τα μέσα του 2022 και πριν ξεκινήσει τα προγράμματα της επιδότησης, οι αυξήσεις ενόψει των αναγγελιών είχαν φτάσει στο 50%. Όταν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα φτάσαμε να δούμε αυξήσεις έως και 78%, είπε.
Η Πολιτεία πολλά μπορεί να κάνει, όμως εφόσον κάνει βασικές αναδιαρθρώσεις. Διότι οι έλεγχοι, αν δούμε το μόνο τμήμα της πολιτείας που μπορεί να κάνει πραγματικούς αγορανομικούς ελέγχους, είναι η ΔΙΜΕΑ που έχει συνολικά 90 άτομα προσωπικό, κι από αυτά οι 73 είναι ελεγκτές για όλη την Ελλάδα, είπε.
Αν λοιπόν ο καθένας από αυτούς πρέπει να ελέγξει περίπου 13.500 εταιρείες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος.
Και για αυτό βλέπουμε τον ντενεκέ το λάδι, μέσα σε λίγους μήνες να πουλιέται στα 170 ευρώ.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αυξήσεις γενικά στην ενέργεια, όπως τις ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το βιομηχανικό προϊόν που είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας, όντως έχει ένα κόστος, όπως και στην Ευρώπη, είδαμε κι εκεί να ανεβαίνουν οι τιμές αλλά όχι τόσο πολύ όπως εδώ.
Οι Ενώσεις Καταναλωτών είναι στην πραγματικότητα εκπρόσωποι των καταναλωτών. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση στην κάθε κυβέρνηση.
Χρειάζεται ένας έλεγχος από το χωράφι στο ράφι. Το να ελέγχουμε το τέλος της αλυσίδας μέσα από τα δομημένα καταστήματα είναι μάλλον ατελέσφορο. Θα έπρεπε να ελεγχθεί από πολύ πιο πριν για να μπορέσουμε να έχουμε μια άκρη.
Μα σοβαρομιλατε τωρα? Κονομα τα λαμογια! Σαν το περσινο λαδι που πουλιεται δυο φορες πιο ακριβα ! …κλεφτες θα γινουνε οι μαυραγοριτες συμπατριωτες μας?