Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζονται για τα Πανεπιστήμια με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας τους. Για το λόγο αυτό η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, από κοινού με τον Υφυπουργό, Βασίλη Διγαλάκη, και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολο Δημητρόπουλο, πραγματοποίησαν συνάντηση με το νέο Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο αποτελείται από την Πρύτανι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Μαρία Νικολαΐδου, τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, και την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη.
Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα. Η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε το Προεδρείο για το περιεχόμενο της επιστολής που προτίθεται να αποστείλει προς τις πρυτανικές αρχές των Ανώτατων Ιδρυμάτων, καθώς και τους κεντρικούς άξονες επί των οποίων θα ζητηθούν από τα Ιδρύματα συγκεκριμένες προτάσεις. Η επιστολή θα σταλεί στα Ιδρύματα εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Επιπλέον, το Προεδρείο ενημερώθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει εντός του έτους σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η νομοθετική πρωτοβουλία θα κάνει πράξη το όραμα της Κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ειλικρινή διάθεση για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κοινό στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η κ. Κεραμέως μιλώντας στο “Θέμα” δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της για την παιδεία τονίζει οτι”από τον Σεπτέμβριο ξεκινά δημόσιο διάλογο για όλα τα μεγάλα ζητήματα της παιδείας όπως απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, η έξοδος των ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό , η αυτονομία των Πανεπιστημίων η δημιουργία spin off , η διαχείριση από τις πατέντες που δημιουργούν οι επιστήμονες, η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και βέβαια τη θέσπιση βάσης εισαγωγής”.
Παράλληλα όπως ξεκαθαρίζει η υπουργός θα προχωρήσει σε νέο πλαίσιο για την κατάργηση των “αιωνίων φοιτητών” προκειμένου να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών.
Θυμίζουμε οτι το καθεστώς των ‘αιωνίων φοιτητών “ είχε καταργηθεί αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το επανέφερε . Σύμφωνα με το σχέδιο της κ. Κεραμέως το υπουργείο θα προχωρήσει “στην καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών «ν+2», όπου «ν» τα ελάχιστα έτη φοίτησης που προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος. “Είναι, όμως, εύλογο να προβλεφθούν εξαιρέσεις, π.χ. για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους, τους οποίος θα διερευνήσουμε διεξοδικά. Είναι, επίσης, εύλογο να υπάρξει και ένα μεταβατικό στάδιο εφαρμογής” δηλώνει η κ. Κεραμέως . Το νέο αυτό πλαίσιο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές οι οποίοι θα ξέρουν ότι ξεκινώντας τις σπουδές τους έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να τις ολοκληρώσουν
από την πλευρά του το προεδρείο ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου για τα θέματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και σχετίζονται με τα ακόλουθα: 1. Άμεση αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018. 2. Απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ και των Εταιριών Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, καθώς και απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. 3. Ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Είναι επίσης καθοριστικό να παραμένει σε ισχύ τον υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται. 4. Ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανισμών των Πανεπιστημίου. Η ολοκλήρωση έγκρισης οργανισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία της κινητικότητας. 5. Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών. 6. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθεί το ποσοστό των εξυπηρετούμενων φοιτητών. 7. Αναθεώρηση και ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας της ΑΔΙΠ, ώστε να εκπληρώνει αποτελεσματικότερα την αποστολή της. 8. Ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα. 9. Νομοθετική ρύθμιση στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ
Με τους μαλάκες καθηγητές τι θα γίνει πρέπει να ελέγχονται κάπως !
ΚΑΘΑΡΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΠΟ ”ΠΑΣΑΝ” ΚΟΠΡΟΝ του ΑΥΓΕΙΑ. ΤΩΡΑ η’ΠΟΤΕ. //αρχιζει η νεα χρονια σε λιγες ημερες.
35 χρονών άνεργος,χρωστάει δύο μαθήματα στην Γεωπονική και είναι γραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς ΠΟΤΕ του να έχει δουλέψει, για να παίρνει τα διάφορα επιδόματα. ΚΕΑ, Αλληλεγγύης ή ότι άλλο υπάρχει. ΑΙΩΝΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ. Αιώνιος τεμπέλης, τον ταίζει, τον πλαίνει και τον χαρτζηλικώνει η μάνα του, η οποία εργάζεται καθαρίστρια στα διάφορα σπίτια. Της παίρνει χρήματα για να δώσει εξετάσεις και να αγοράσει συγγράμματα των καθηγητών του.