Ακίνητα: Πανικός μεταβιβάσεων μετά το αφορολόγητο στη γονική παροχή

Κοινοποίηση:
Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων

Αντιμέτωποι με «ουρές» είναι πλέον οι συμβολαιογράφοι, μετά τις ανακοινώσεις για το αφορολόγητο στη γονική παροχή, που ευνοεί τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το μέτρο που ανακοινώθηκε δίνει μεγάλες «ανάσες» σε οικογένειες και νοικοκυριά, καθώς εξοικονομούν σημαντικά ποσά. Μέχρι σήμερα, οι γονικές παροχές ήταν αφορολόγητες μόνο μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ. Στην κλίμακα των 150.000 έως 300.000 ευρώ προβλεπόταν φόρος 1%, ενώ στο επόμενο «σκαλί», δηλαδή τις 300.000 έως 600.000 ευρώ, ο φόρος σκαρφάλωνε στο 5% και στο 10% για ποσά άνω των 600.000 ευρώ.

Για να κάνει πιο σαφές το όφελος, το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε τα εξής παραδείγματα -που ισχύουν με το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ:

Πρώτο παράδειγμα: Μέχρι σήμερα γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, 300.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 1.500 ευρώ. Στο εξής, δεν θα πληρώνει ο πολίτης ούτε ένα ευρώ φόρο.

Δεύτερο παράδειγμα: Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ, σήμερα έχει φόρο 16.500 ευρώ και από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο.

Τρίτο παράδειγμα: Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ σήμερα έχει φόρο 20.000 ευρώ και από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο.

«Ουρές» στα συμβολαιογραφεία -Στο +30% η κινητικότητα

«Παρατηρούμε ήδη μεγάλη κινητικότητα, σε όλα τα γραφεία και έχουμε, ενώ έχουμε και στην περιφέρεια το ίδιο φαινόμενο. Και δεν μιλώ μόνο για τα νησιά και τις παραλιακές πόλεις, αλλά και την ενδοχώρα» λέει στο iefimerida.gr ο κ. Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου.

Ο κ. Ρούσκας εκτιμά ότι η κίνηση θα αυξηθεί περαιτέρω στη συνέχεια, τόσο λόγω των νέων αγοραπωλησιών όσο και για το ζήτημα των γονικών παροχών. «Αυτό που δείχνει ότι υπάρχει ξανά ενδιαφέρον για το ακίνητο είναι το ότι βλέπουμε την επιθυμία του κόσμου να κάνει αποδοχές κληρονομιάς, δηλαδή να τακτοποιήσει τα ακίνητά του. Είναι κάτι που το είχαμε χάσει τα προηγούμενα τρία με τέσσερα χρόνια» εξηγεί.

Συγκρίνοντας την κίνηση με τον περασμένο Σεπτέμβρη, προσθέτει ο Γιώργος Ρούσκας, «πιστεύω ότι έχουμε ήδη μια αύξηση του 20% στην κίνηση. Και θα πάρει κι άλλο. Εκτιμούμε ότι θα φτάσει στο +25% με +30%». Ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου τονίζει ότι κάθε χρόνο, μετά τις 15 Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του έτους, «είχαμε αυξητική τάση για αγοραπωλησίες και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές), καθώς οδεύουμε προς τη λήξη του φορολογικού έτους. Φέτος, η κινητικότητα αυτή ξεκίνησε νωρίτερα».

Το «αγκάθι» της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου -Αίτημα για παράταση

Ένα από τα «αγκάθια» στη διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Τόσο οι συμβολαιογράφοι, όσο και οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητούν περισσότερο χρόνο καθώς η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου χρειάζεται πλήθος δικαιολογητικών (άδειες, αναθεωρήσεις, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, κατόψεις, δελτίο δομικής τρωτότητας, τίτλους κ.ά.).

«Αναμένουμε την απόφαση της Πολιτείας για το τί θα κάνει με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα δώσουν μια ακόμη τρίμηνη παράταση και ότι η προθεσμία θα μετατεθεί για τις 31 Δεκεμβρίου» λέει ο κ. Γιώργος Ρούσκας. Το βασικό πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι το θέμα των βεβαιώσεων που εκδίδουν οι μηχανικοί. «Ο μηχανικός χρειάζεται χαρτιά από την Πολεοδομία. Και η Πολεοδομία, αυτά τα δίνει μετά από 20 μέρες, ένα ή και δυο μήνες. Υπάρχει πρόβλημα εκεί» προσθέτει.

Θετικό μέτρο, φόβοι για νέο φόρο… υπεραξίας

Ακόμα όμως κι αν όλα πάνε… ρολόι, το βάρος θα πέσει στους συμβολαιογράφους. «Ένας συμβολαιογράφος με έναν υπάλληλο, μπορεί την εβδομάδα να διεκπεραιώσει περίπου δέκα απλές συμβολαιογραφικές πράξεις (π.χ. πληρεξούσια), γύρω στις δυο αγοραπωλησίες ή γονικές παροχές. Θα πρέπει όμως να έχει δουλέψει 20 μέρες πριν και ο ίδιος για κάθε γονική παροχή και δωρεά» σημειώνει ο έμπειρος συμβολαιογράφος.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετείων Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, λέει ότι «το μέτρο για τη γονική παροχή, παρότι δεν αφορά τους πολλούς, είναι θετικό. Ίσως αυτό που θα εξυπηρετούσε περισσότερο τα πράγματα να ήταν ο διπλασιασμός των ορίων. Δηλαδή οι 150.000 να γίνονταν 300.000 και οι 300.000 να πήγαιναν στις 450.000, με 1% φορολογία».

Ο κ. Ρούσκας εκφράζει και έναν φόβο: «Το Δημόσιο θέλει να εισπράξει τα ίδια από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μήπως για να ισοσκελιστεί αυτή η μεγάλη μείωση θα δούμε κάποιον άλλο φόρο από το νέο έτος, όπως ένα φόρο υπεραξίας;». Καταλήγοντας, ο Γιώργος Ρούσκας λέει πως όσα συζητούνται και συμβαίνουν αυτό το διάστημα «επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό ακίνητο δεν είναι φούσκα. Άντεξε στην κρίση, μειώθηκαν οι αξίες, είναι πολύ ελκυστικό αυτή τη στιγμή. Για ένα εξάμηνο, ένα χρόνο, θα είναι ελκυστικό. Μετά θα… δούμε».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: