Η άνοια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ατόμων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο École de technologie supérieure (ÉTS) και το Πανεπιστήμιο Dartmouth έχουν αναπτύξει μια καινοτόμο τεχνολογία που στοχεύει στην πρώιμη ανίχνευση της γνωστικής εξασθένησης μέσω ενός μοναδικού «ήχου» που παράγεται από τις κινήσεις των ματιών.
Πώς λειτουργεί η τεχνολογία;
Η νέα αυτή συσκευή, η οποία μοιάζει με μικρόφωνο τοποθετημένο στο αυτί, έχει την ικανότητα να καταγράφει τις λεπτές δονήσεις που προκαλούνται από τις κινήσεις των ματιών. Όταν τα μάτια κινούνται, δημιουργούν μικροσκοπικές δονήσεις στα τύμπανα του αυτιού, οι οποίες είναι δυνατόν να ανιχνευθούν από τα ευαίσθητα μικρόφωνα της συσκευής. Αυτές οι δονήσεις θεωρούνται ότι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της γνωστικής λειτουργίας ενός ατόμου.
Σημασία των κινήσεων των ματιών
Οι κινήσεις των ματιών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τους ερευνητές, καθώς αποτελούν μερικές από τις πιο γρήγορες και ακριβείς κινητικές ενέργειες του ανθρώπινου σώματος. Η ικανότητα να ελέγχουμε αυτές τις κινήσεις απαιτεί τόσο εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες όσο και καλή γνωστική λειτουργία. Ο Arian Shamei, ένας εκ των ερευνητών, σημειώνει ότι η παρακολούθηση αυτών των λεπτών ήχων μπορεί να αποκαλύψει πρώιμα σημάδια γνωστικής εξασθένησης.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 187η συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής επικεντρώνεται στις ακούσιες κινήσεις των ματιών που ονομάζονται σακκαδικές – τις γρήγορες κινήσεις που κάνουν τα μάτια μας καθώς σαρώνουμε το περιβάλλον γύρω μας. Στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, οι κινήσεις αυτές είναι πιο αργές και λιγότερο ακριβείς, παρέχοντας ενδεχομένως ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου. Ενώ παραδοσιακά για την ανίχνευση αυτών των αλλαγών απαιτούνταν ακριβός εξοπλισμός παρακολούθησης των ματιών, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η λύση που προτείνουν είναι πολύ πιο απλή.
ygeiamou.gr