Οι έφηβοι στην σημερινή εποχή έχουν μία τελείως δική τους γλώσσα με αποτέλεσμα οι ενήλικες να έχουν σημαντικό πρόβλημα στην κατανόησή τους.
Πες το όπως θέλεις, το ίδιο νόημα έχει και το ίδιο ερωτηματικό σου αφήνει πάνω απ’ το κεφάλι! Μπορεί να είσαι μόλις γύρω στα 30 και ν’ απέχεις πολύ απ’ το να χαρακτηριστείς μεσήλικας ή ηλικιωμένος, όμως, όταν σκρόλαρες στο TikTok και άκουσες τη λέξη «σλατίνα», ξαφνικά ένιωσες ότι πάτησες τα 90.
Είτε είσαι λίγο μεγαλύτερος από Πανεπιστήμιο και ξαφνικά νιώθεις παππούς είτε είσαι γονιός κι ακούς όλες αυτές τις περίεργες λέξεις απ΄ τα έφηβα παιδιά σου, το σίγουρο είναι πως αυτό το άρθρο φτιάχτηκε για να σε βοηθήσει να κατανοήσεις την εφηβική slang γλώσσα.
Πρόκειται για ένα «λεξικό» της slang που θα δεις στo TikTok, το YouTube αλλά θα ακούσεις και στον δρόμο, το οποίο θα ανανεώνουμε με κάθε ευκαιρία, όταν μαθαίνουμε έναν νέο όρο που θεωρούμε ότι χρειάζεται επεξήγηση!
Η γλώσσα, ως ο πιο συχνός τρόπος έκφρασης, είναι από τα πιο δυνατά σημεία διάκρισης των γενεών. Βλέπουμε, λοιπόν, πως και η σημερινή εφηβική νεολαία δεν κάνει κάτι διαφορετικό από το να ακολουθεί τον κανόνα που θέλει την κάθε γενιά στα εφηβικά και νεανικά της χρόνια να δημιουργεί έναν δικό της κώδικα επικοινωνίας. Η ανάγκη έκφρασης των εφήβων χωρίς να τους καταλαβαίνουν οι μεγάλοι, τους οδηγεί στην κατασκευή μιας γλώσσας, που βοηθά στην δική τους εσωτερική επικοινωνία.
Με τον όρο γλώσσα δεν εννοούμε, φυσικά, ένα αυτόνομο γλωσσικό σύστημα αλλά μία κοινωνιόλεκτο, η οποία αποτελείται από το σύνολο λέξεων, φράσεων και ιδιωματισμών, που χρησιμοποιούν οι έφηβοι στην καθημερινότητά τους
Beef : Μαλώνω με κάποιον, ξεκινώ λεκτική διαμάχη
Cringe(άρω): Δεν είναι η πιο απλή λέξη στο να την εξηγήσουμε. Σημαίνει ένα συναίσθημα μεταξύ αηδίας και ανατριχίλας.
Diss(άρω): Προκύπτει από την αγγλική λέξη disrespect και σημαίνει μιλώ για κάποιον χωρίς σεβασμό, δείχνω ασέβεια
Expose: Κάνω μια αποκάλυψη για κάποιον με σκοπό να τον εξευτελίσω
Flex(άρω): Κάνω επίδειξη ενός υλικού αγαθού ή μίας ικανότητας
Κριπουλιάζω: Από την αγγλική λέξη creepy και σημαίνει φοβάμαι, τρομάζω.
Φασαίος/-α : Αυτός που είναι μέλος μίας ομάδας συνήθως εναλλακτικής και underground αλλά ταυτόχρονα in.
Γκαφρά: Αναγραμματισμός που σημαίνει φράγκα, χρήματα
Slatina: Αναφέρεται σε άτομο που είναι φαν ενός συγκεκριμένου raper με μότο του SMILE LOVE ALL THE TIME (SLAT)
Τέπο: Αναγραμματισμός που σημαίνει ποτέ.
Μπρικάρω: Αναφέρεται σε ηλεκτρονικές συσκευές και σημαίνει κολλάω, δε λειτουργώ
Μπροκολόκο: Από τις λέξεις μπρο (brother) και loco (ισπανικά) και είναι προσφώνηση
Μπιντζάρω (binge): Αναφέρεται σε κάποιου είδους υπερβολή πχ και για κραιπάλη φαγητού ή ποτού.
Βασικός/-ια : Αυτός που δεν έχει δική του προσωπικότητα και κάνει τα πάντα σύμφωνα με τη μάζα
Tyn: Συντομογραφία από το Thank you next που σημαίνει απόρριψη σε ερωτικό σύντροφο εξαιτίας απαράδεκτου ατοπήματος
Yanamsayin (γιαναμσέιινγκ): Καταλαβαίνεις τι εννοώ
Με βάση τις παραπάνω λέξεις φαίνεται πως η εφηβική γλώσσα κρύβει φαντασία, ενώ μπορεί να προσθέσει ποικιλία στη γλώσσα μας.
Είναι η προσπάθεια των εφήβων να δημιουργήσουν κάτι δικό τους και μέσα από αυτό να ξεχωρίσουν σαν μία μεγάλη ομάδα. Για αυτό στην επόμενη συζήτηση με έναν έφηβο μην ψαρώνεις και διασκέδασέ το!
Υπάρχει και πιο εύκολη γλώσσα
Του μουγκρητόυ κατ αναλογια του εκάστοτε ζώου που εύκολα γίνονται κατανοητά από τον καθένα και δεν θέλουν κόπο παρά μόνο λίγη εξάσκηση
Προτείνω για εκκίνηση το γαύγισμα και έπονται η αγελάδα η γάτα κλπ κλπ κλπ αναλόγως των ενστίκτων του εκάστοτε Διπόδου
Καλή αρχή
Δυστυχως μονο για μηχανακια και delivery καλοι ειναι! Τραβατε να ζησετε νεολαιες αλλων χωρων που ειναι στη τσιτα για το καλο των πατριδων τους! Ντροπη! Καταντια! Κι οι καλοι νεοι μας δυστυχως μεταναστεψαν και μεταναστευουνε @ Θα κατσουνε στη χωρα της….αξιοκρατιας και της μερικης απασχολησης των 300 ευρω? Κουλαρα μειωθηκε η….ανεργια εχεις δικιο!
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΕΛΕΕΙΝΗ ΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΤΗΣ ΕΛΛHΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠOΠΡΟΣΟΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟΙ, ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.
GTP
Δεν είναι “προσθήκη” αυτά, πρόκειται για διάλυση της Ελληνικής γλώσσης, κάτι το οποίο επιδιώκουν όλες οι κυβερνήσεις, για να δουν “την Ελλάδα να αλλάζει”. Σε αγράμματους επιβάλλεις εύκολα ό,τι θέλεις ….
η νεολέρα
δυστυχώς
μινάρουν σαν παπιά!!!
Νεολέρα κόψτε τις πηχτές
και καλιγώστε (πριτσινώστε) κανά χαβέλο!!!!!!!!!!!!!!