Πρωταθλητές στην ακρίβεια αναδεικνύονται τι μέσα σε ένα μήνα- το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο- κατά 6,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ελαιόλαδο, με άλμα τιμών 18,4% σε ετήσια βάση και 11,8% μέσα στο Σεπτέμβριο.
Μεγάλες αυξήσεις της τάξης του 17,5% καταγράφονται στο αρνί και το κατσίκι με τη μέση τιμή τους το Σεπτέμβριο να ανεβαίνει κατά 7,3%.
Ακολουθούν τα βρώσιμα έλαια με αύξηση 14%, τα νωπά ψάρια με 7,9% και 2,1% σε μηνιαία βάση, οι σοκολάτες με 4,4%, τα αυγά με 3,5%, το ψωμί με 2,6% ενώ τη χαμηλότερη αύξηση εμφανίζουν τα νωπά φρούτα με 1,2% τα οποία ανατιμήθηκαν κατά 2,2% μέσα στο Σεπτέμβριο.
Στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, εκτός από τη ραγδαία άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο (108,5%), το πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%) και τα καύσιμα και λιπαντικά (18,1%) οι υψηλότερες συγκριτικά αυξήσεις εντοπίζονται στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (20,9%), στα ξενοδοχεία (9,5%), στις οικιακές υπηρεσίες (2,8%), στα καινούργια αυτοκίνητα (2,4%), στις ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες (0,8%) και στη νοσοκομειακή περίθαλψη (0,6%).
Αντίθετα οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,5% στα δημητριακά για πρωινό, κατά 3,9% στα αλλαντικά, κατά 2,6% στο χοιρινό, κατά 2,7% στο γιαούρτι και κατά 2,9% στα γλυκά κουταλιού και τη μαρμελάδα.
Επίσης φθηνότερα έγιναν τα είδη ένδυσης και υπόδησης με πτώση τιμών κατά 0,5%, οι τηλεφωνικές υπηρεσίες με 2,5%, οι οικιακές συσκευές με 1,6%, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου με 1,9%, τα φαρμακευτικά προϊόντα με 1,1% και τα διαρκή αγαθά αναψυχής με 1,3%.
Οι αντιδράση της κυβέρνησης: Παροδική η κρίση – «Έχουμε πόρους»
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατέστησε σαφές ότι δεν χωρεί πλέον αισιοδοξία περί παροδικότητας της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για «οξεία κρίση που έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές – σε παγκόσμιο επίπεδο – προβλέψεις» είπε.
Όπως εξήγησε πάντως ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά δημοσιονομικό, καθώς υπάρχει το πρωτογενές έλλειμμα και το χρέος και πρέπει η χώρα να ισορροπεί. «Δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε εποχές λιτότητας. Το έλλειμμα φέτος είναι 7,4%», διευκρίνισε, ενώ ανέφερε πως η χώρα αυτή τη στιγμή έχει στο συρτάρι 40 δισ. ευρώ.
«Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή κρίση», επεσήμανε.
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή.»
ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτικό κύμα ακρίβειας σαρώνει το εισόδημα των πολιτών
Ένα δεύτερο σαφές σήμα για το βάθος των ανατιμήσεων έστειλαν, όμως, στους πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους για το χρόνο που θα μείνει η αγορά στον κλοιό της ακρίβειας και χαρακτήρισαν καθυστερημένη την κυβερνητική αντίδραση.
Σε κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι «τρέχει πίσω από τις εξελίξεις» και τόνισαν ότι το «εκρηκτικό κύμα ακρίβειας σαρώνει το εισόδημα των πολιτών».
Μάλιστα προειδοποίησαν ότι υπολογίζεται επιβάρυνση ύψους 1 δις ευρώ μέχρι τον Μάρτιο «μόνο από το ρεύμα» και εκτίμησαν ότι θα υπάρχει τεράστια απώλεια εισοδήματος λόγω του κύματος ακρίβειας και σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.