Μία φορά και έναν καιρό οι Έλληνες κοίταζαν παράξενα όσους τουρίστες αγόραζαν μία φέτα ή μισό καρπούζι. Πλέον, όμως, υπάρχουν και ελληνικά μαγαζιά, τα οποία έχουν μπει στη λογική να κόβουν και μισά καρπούζια. Άλλοι πάλι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται στα μικρά ή baby καρπούζια προκειμένου να μη χάσουν την γεύση του καλοκαιρινού φρούτου.
Ειδικότερα, το 2023 την ίδια χρονική περίοδο, το καρπούζι κόστιζε 0,60 το κιλό αλλά σήμερα το συναντάμε και 0,90 λεπτά το κιλό. Ακόμη πιο πάνω κυμαίνονται οι τιμές για τα πεπόνια. Πέρυσι την ίδια εποχή τα βρίσκαμε 1,20 ευρώ ενώ τώρα πλέον έχουν χτυπήσει και τα 2 ευρώ!
Περιοχές καλλιέργειες πεπονιού και καρπουζιού
Η περιοχή καλλιέργειας του πεπονιού ποικίλλει στην Ελλάδα. Πεπόνι καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ηλεία, Αχαΐα κ.ά.) και στην Κρήτη κυρίως στο Τυμπάκι και τις Μοίρες. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ξένες ποικιλίες ενώ το αργίτικο πεπόνι, που θεωρείται από τα πλέον νόστιμα, αναζητείται με το κιάλι, λόγω των παλαιότερων προβλημάτων στην άρδευση του αργολικού κάμπου.
Το καρπούζι παράγεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, την Καβάλα, την Ημαθία, την Ευρώπη αλλά και στην Ήπειρο, κυρίως στη Θεσπρωτία και προορίζεται κυρίως για την εγχώρια αγορά, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου.
Πόσο διαφέρει η τιμή από το χωράφι στο ράφι
Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή των σούπερ μάρκετ και στην τιμή παραγωγού είναι τεράστια και κάποιοι την αποδίδουν και στη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων στα μεταφορικά:
Πεπόνι: 0,80€ στο κτήμα 1.50€ – 2.50€ στο ράφι
Καρπούζι: 0,50€ – 0,60€ στο κτήμα, 1€ – 1,50€ στο ράφι
Στο εξωτερικό οι τιμές είναι πολύ πιο ανεβασμένες και φτάνουν κοντά στα 3,5 ευρώ για τα καρπούζια και περίπου 3 ευρώ για τα πεπόνια. Πάντως μία από τις βασικές αγορές του ελληνικού καρπουζιού και των πεπονιών παραμένει η Ιταλία, η οποία αγόρασε το 2023, σύμφωνα με τον Incofruit Hellas, 14,9 τόνους και 7,35 εκατ. ευρώ.
Φάτε τα παπάρια του Κούλη, γιδιαραίοι που μου θέλετε και φρούτα.