Ακρίβεια στα τρόφιμα: Εκτός τόπου ο Κώστας Σκρέκας επιμένει ότι δεν φταίει η αισχροκέρδεια

Κοινοποίηση:
Σκρέκας-scaled-1-2048x1152

Το άσπρο μαύρο επιμένει να παρουσιάζει για την ακρίβεια στα τρόφιμα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, όπως είναι εμφανές από όσα είπε στο ΣΚΑΪ την Τετάρτη.

Αρχικά, ο υπουργός Ανάπτυξης «καθησύχασε» τους Έλληνες καταναλωτές ότι για τον εφιάλτη που ζουν κάθε φορά στα σούπερ μάρκετ πρέπει να νιώθουν… Ευρωπαίοι. «Ο πληθωρισμός των τροφίμων από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2023 στην Ευρωζώνη είναι 25%, στην Ισπανία και στην Γερμανία είναι 28%, στην Ελλάδα είναι 27%. Είμαστε στο μέσο όρο της Ευρώπης», είπε ο κ. Σκρέκας.

Στη συνέχεια, για μία ακόμη φορά προσπάθησε να πείσει ότι «η ακρίβεια στα ράφια δεν προέρχεται μόνο από την αισχροκέρδεια. Έχει να κάνει με αντικειμενικές συνθήκες, την ακρίβεια στις πρώτες ύλες, που τώρα αρχίζουν και μειώνονται. Τώρα που μειώνονται πρώτες ύλες και παράγοντες κόστους, δημιουργείται η πιθανότητα να έχουμε πληθωρισμό απληστίας».

Αν ωστόσο δει κανείς τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είναι εμφανές ότι ήρθε μάλλον αργά αυτή η διαπίστωση για την «πιθανότητα» η απληστία να αυξάνει τις τιμές. Στις τιμές του ελαιόλαδου, που δεν έχει παραχθεί φέτος καθώς η συγκομιδή είναι τώρα σε εξέλιξη, η μηνιαία ανατίμηση (όχι ετήσια) ήταν 3,8% τον Αύγουστο, σχεδόν διπλασιάστηκε σε ένταση με 6,7% τον Σεπτέμβριο και υπερδιπλασιάστηκε σε 14,1% τον Οκτώβριο, όταν πλέον οι μεσάζοντες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια περυσινά αποθέματα ως φετινή παραγωγή…

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Ανάπτυξης συνέχισε να προβάλλει ως επιτυχία το φιάσκο με την Μόνιμη Μείωση Τιμής, επαιρόμενος ότι πλέον περιλαμβάνει 890 κωδικούς. Με βάση τις ανακοινώσεις και δηλώσεις Σκρέκα, οι κωδικοί που εντάσσονται στην «Μόνιμη Μείωση Τιμής» ήταν (σε παρένθεση ο ρυθμός αύξησης):

22/11 890 κωδικοί (+15 ημερησίως από την προηγούμενη, +23 ημερησίως από την αρχική ανακοίνωση)
14/11 770 κωδικοί (+22 ημερησίως από την προηγούμενη, +27 ημερησίως από την αρχική ανακοίνωση)
09/11 660 κωδικοί (+44 ημερησίως από την προηγούμενη, +28 ημερησίως από την αρχική ανακοίνωση)
02/11 348 κωδικοί (+14 ημερησίως από την προηγούμενη ανακοίνωση)
25/10 233 κωδικοί

Η συνεχής έμμεση διαφήμιση παραγωγών/προμηθευτών/χονδρεμπόρων η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εμφανές ότι δεν πείθει ιδιαίτερα την αγορά, έστω για αυτό το ισχνό 5%. Με τον μέσο όρο αύξησης των κωδικών να σταθεροποιείται κάτω από τους 30 ημερησίως, οι 50.000 κωδικοί δεν θα καλύπτονταν ούτε καν στο τέλος της τετραετίας.

Σημειώνεται ότι ακόμη και αυτό το 5% δεν είναι εγγυημένο ότι αφορά καν τον καταναλωτή. Η «τιμή ραφιού» στην οποία αναφέρεται η απόφαση του υπουργείου είναι η εικονική τιμή που ορίζει ο παραγωγός ή χονδρέμπορος, πριν δώσει το προϊόν με σημαντική έκπτωση/προσφορά προκειμένου να εξασφαλίσει τις πωλήσεις του. Ωστόσο, είναι οι λιανέμποροι που τελικά διαλέγουν την τιμή στην οποία θα διαθέσουν το προϊόν, με μόνο κριτήριο τον ανταγωνισμό και την ανάγκη τους να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά. Οι τιμές στις οποίες πωλούν οι παραγωγοί και χονδρέμποροι, δεν είναι αυτές στις οποίες αγοράζει ο καταναλωτής. Ωστόσο, θα βομβαρδιστεί με ταμπελάκια που αναφέρουν «μόνιμη μείωση τιμής» μέσα στους χώρους πώλησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Η συνταγη της μιζας, συν ΦΠΑ 24% ακομα και στα κοπρανα κκ του συστηματος Μαξιμου ΑΕ!

  2. Ποδιτσα μου μπορείς να δαγκώσεις,να φας,να γλύψεις κ να σκύψεις για λίγο γιατί περιμένουν στη ουρά να πάρουν τη καρέκλα σου.

  3. ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΡΕ
    ΚΟΙΜΑΣΕ ΟΡΘΙΟΣ……………………
    ΞΥΠΝΑ ΠΑΡΕ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ…………………………
    ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ……ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΤΟΜΑΤΕΣ……………
    ΞΥΠΝΑ…………………ΚΟΥΝΗΣΟΥ……………………..

  4. Και γιατί δεν κυνηγάς τους λιανέμπορους; Γιατί δεν βάζεις πλαφόν στις τιμές;

Comments are closed.