Ακριβή μου… ξαπλώστρα: Οι συντεταγμένες της «χρυσής βουτιάς» στις οργανωμένες παραλίες

Κοινοποίηση:
xaplostres

Ο υδράργυρος από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» και όσοι επιλέξουν μια οργανωμένη παραλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για «χρυσή βουτιά». Μια τετραμελής οικογένεια θέλει σχεδόν 50 ευρώ τις καθημερινές με το ποσό να εκτοξεύεται το Σαββατοκύριακο που οι τιμές ανεβαίνουν.

Στον Άλιμο επί παραδείγματι το Σαββατοκύριακο το σετ ομπρέλας ξαπλώστρας κοστίζει 22 ευρώ ενώ η είσοδος είναι 10 ευρώ το άτομο. Μια τετραμελής οικογένεια άρα, θα πληρώσει τουλάχιστον 62 ευρώ για μια βουτιά στη θάλασσα.

Το MEGA παρουσίασε τον τιμοκατάλογο της ξαπλώστρας χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα έξτρα έξοδα που προκύπτουν καθώς το κόστος ανεβαίνει σημαντικά με έναν καφέ, κάποιον χυμό ή κάποιο τοστ.

Ειδικότερα ο τιμοκατάλογος στις παραλίες διαμορφώνεται ως εξής:

-Άλιμος

Καθημερινές: Σετ 17 ευρώ
Είσοδος 8 ευρώ / άτομο

Σαββατοκύριακο: Σετ από 22 ευρώ
Είσοδος 10 ευρώ / άτομο

-Ανάβυσσος

Καθημερινές : Σετ από 6 ευρώ
Σαββατοκύριακο : Σετ από 20 ευρώ
Ελεύθερη είσοδος

-Πόρτο Ράφτη

Καθημερινές : Σετ από 10 ευρώ
Είσοδος 5 ευρώ / άτομο
Σαββατοκύριακο : Σετ από 15 ευρώ
Είσοδος 7 ευρώ /άτομο

-Βουλιαγμένη

Είσοδος 10 ευρώ / άτομο
Μειωμένο ειδικό εισιτήριο 5 ευρώ
(άνεργοι , φοιτητές , πολύτεκνοι , άνω των 65 ετών)

Πρώτη μεγάλη εξόρμηση στις παραλίες της Αττικής

Οι πολίτες διεκδικούν μια θέση… στην άμμο

Βεβαίως, η Αττική αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα διαθέτει και πανόμορφες ελεύθερες παραλίες που είναι μία λύση για πολλές οικογένειες που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν την… ψάθα ή πηγαίνουν στις παραλίες με δικιές τους ομπρέλες και καρεκλάκια με το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» να έχει δώσει σκληρές μάχες σε όλη την χώρα για να μπει ένα τέλος στις ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, που επεκτείνουν αυθαιρέτως τις άδειες εκμετάλλευσης.

Κάτω από την ασφυκτική πίεση του Κινήματος οι έλεγχοι φέτος για την ελεύθερη διάθεση του 50% της παραλίας στους λουόμενους, προμηνύονται αυστηροί.

Άρχισαν τα «όργανα» και είμαστε ακόμα στην αρχή της σεζόν

Σε κάθε παραλία, το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, με τα ομπρελοκαθίσματα να καταλαμβάνουν μέχρι το 60% της παραχωρούμενης έκτασης.

Οι παραβάσεις, ωστόσο, στα νησιά φαίνεται πως δεν περίμεναν την έναρξη της θερινής περιόδου για να ξεκινήσουν.

Έλεγχοι για παραβιάσεις της νομοθεσίας σε όλη την Ελλάδα

«Οι κατασκευές συνεχίζουν να υπάρχουν. Ήδη υπάρχουν αυτόφωρα, έχουν γίνει καταγγελίες, ήδη υπάρχουν παράνομες καταλήψεις της παραλίας. Και το χειμώνα γίνονται πάρα πολλά στο νησί και συνεχίζουν να γίνονται στις παραλίες. Να οργώνεται η άμμος, να πατάνε τρακτέρ, να πατάνε οχήματα», είπε η Ελένη Ανδριανοπούλου, κάτοικος Νάξου.

Η εφαρμογή Mycoast υποδέχεται καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στην Πρέβεζα, την Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα, την Ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες.

Για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ, ποινικές κυρώσεις, αλλά και αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις για τον καταπατητή.

Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων και τα ομπρελοκαθίσματα να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.

Drones στην υπηρεσία των αρχών

Οι έλεγχοι που ξεκίνησαν στη Χαλκιδική, με τη χρήση drones, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της εποπτείας στις παραλίες και την εφαρμογή των νέων κανόνων που νομοθέτησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων επιτρέπει την αποτελεσματική παρακολούθηση των παραλιών και την ταχεία ανίχνευση πιθανών παραβάσεων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των νέων κανόνων.

Έλεγχοι και από αέρος.

Η εφαρμογή διαφόρων τρόπων ελέγχου, πέραν της χρήσης drones, αποτελεί σημαντικό μέρος της νέας στρατηγικής για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη χρήση των παραλιών και του αιγιαλού.

Έρχεται εβδομάδα υψηλών θερμοκρασιών

Να σημειώσουμε πως η χώρα έχει μπει σε κλοιό υψηλών θερμοκρασιών με τον υδράργυρο να φλερτάρει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές. Την ερχόμενη εβδομάδα, η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο, με τη θερμή εισβολή να χτυπάει επίσης τη Θεσσαλία, τη κεντρική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η μέρα με την περισσότερη ζέστη θα είναι η Τρίτη, με τον υδράργυρο να δείχνει 38 βαθμούς στην Αθήνα, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να φτάσει τοπικά ακόμα και τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ενώ το Σαββατοκύριακο των εκλογών αναμένεται να ανέβει και πάλι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: