Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, η δεξιά αντιμετωπίζει νομοθετική ρύθμιση και στην περίπτωση της Γερμανίας, την πλήρη απαγόρευση ενός ολόκληρου κόμματος. Τώρα, στην Αυστρία, ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) Herbert Kickl αντιμετωπίζει δίωξη μετά την άρση της ασυλίας του.
Ο δημόσιος εισαγγελέας της Αυστρίας, Η Εισαγγελία Οικονομικής και Διαφθοράς (WKStA), θέλει να ξεκινήσει έρευνα για τον Kickl σχετικά με ισχυρισμούς ότι έδωσε ψευδή μαρτυρία σε έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής. Το κοινοβούλιο της Αυστρίας ψήφισε την άρση της ασυλίας του, κάτι που θα επιτρέψει στην έρευνα να προχωρήσει, με κάθε κόμμα να ψηφίζει κατά του Kickl εκτός από το δικό του.
Ο εισαγγελέας της Αυστρίας εξετάζει διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών που το κόμμα του χρησιμοποίησε δημόσιους πόρους για να πληρώσει για διαφημίσεις σε αντάλλαγμα για ευνοϊκή κάλυψη από μέσα ενημέρωσης.
Σημειωτέον, το κόμμα του Kickl κατέλαβε την πρώτη θέση κατά τις εθνικές εκλογές νωρίτερα φέτος, αλλά όλα τα κόμματα τον εμπόδισαν να σχηματίσει συνασπισμό. Επί του παρόντος, το κόμμα του είναι πιο δημοφιλές από ποτέ, με το 34 τοις εκατό των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν το κόμμα. Κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών, το FPÖ κέρδισε μόνο το 29 τοις εκατό των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), μειώθηκε δραματικά σε δημοτικότητα από τις εκλογές.
Ένας πολιτικός του ÖVP, ο Christoph Zarits, υπέβαλε το αίτημα για άρση της ασυλίας του Kickl.
Ο Kickl υπερασπίστηκε τον εαυτό του, λέγοντας στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης όταν κατηγορήθηκε για πρώτη φορά ότι «δεν φρόντιζε για τις διαφημίσεις» ενώ ήταν υπουργός Εσωτερικών μεταξύ 2017 και 2019. Το κόμμα του έχει χαρακτηρίσει την άρση της ασυλίας του Kickl πολιτικό ελιγμό που έχει σχεδιαστεί για να επιτεθεί το πάρτι καθώς αυξάνεται σε δημοτικότητα.
Σε όλη την Ευρώπη, τα αντίπαλα κόμματα καταφεύγουν στη δίωξη για να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους, όπως η δίωξη του Μάτο Σαλβίνι στην Ιταλία για τον ρόλο του στο μπλοκάρισμα των πλοίων μεταναστών που προσγειώθηκαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών. Στη Γαλλία, η υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν αντιμετωπίζει επί του παρόντος τη δίκη για ισχυρισμούς ότι έκανε κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ για την εσωτερική πολιτική, με την κοινοβουλευτική ηγέτη του Εθνικού Ράλι να αντιμετωπίζει χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση συμμετοχής στην πολιτική για χρόνια.
Επιπλέον, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) της Γερμανίας αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή απαγόρευσης, παρά το γεγονός ότι το κόμμα βρίσκεται επί του παρόντος ως το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα στη χώρα.
Στην ίσως πιο σοκαριστική κίνηση τον τελευταίο καιρό, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας μόλις ακύρωσε ολόκληρες τις προεδρικές εκλογές επειδή ο δεξιός σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ Καλίν Τζορτζέσκου ήταν πολύ μπροστά από τον αντίπαλό του. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει επικαλεστεί «ξένη παρέμβαση στις εκλογές», αλλά έχει παράσχει ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του. Δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τις μελλοντικές εκλογές, στις οποίες τα δικαστήρια μπορούν να ακυρώσουν ολόκληρα εκλογικά αποτελέσματα απλώς και μόνο επειδή δεν τους αρέσει το αποτέλεσμα.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σχολίασε πρόσφατα μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «Είναι δημοκρατία μόνο αν νικήσουν. Και όλα δικαιολογούνται για να μας σταματήσουν αν φανούμε ότι κερδίζουμε».
Ο καγκελάριος Karl Nehammer, του οποίου το ÖVP είχε προηγουμένως σχηματίσει δύο συνασπισμούς με το FPÖ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπουν στην κυβέρνηση με επικεφαλής τον Kickl. Εκείνη την εποχή, περιέγραψε το Kickl ως «κίνδυνο για την ασφάλεια».
Το Kickl είναι μια διχαστική φιγούρα στην Αυστρία. Έβαλε περιβόητα θεωρίες συνωμοσίας και αμφίβολους ιατρικούς ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, προωθώντας τη χρήση της Ιβερμεκτίνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασιτικών σκουληκιών σε ζώα.
Έχει επίσης αποκαλέσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «ένα μέσο για την επιβολή των συμφερόντων εξουσίας».
Το FPÖ έχει προωθήσει μια σκληρή στάση για τη μετανάστευση και ζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς και τον περιορισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Οι Αυστριακοί βουλευτές αποφάσισαν επίσης να άρουν την ασυλία τριών άλλων μελών του κόμματος του FPÖ που παρευρέθηκαν σε κηδεία ενός πρώην βουλευτή όπου φώναζαν ένα ναζιστικό σύνθημα.
Οι βουλευτές κατηγορούνται για παραβίαση νόμου του 1947 που απαγορεύει την προώθηση της ιδεολογίας του ναζιστικού κόμματος καθώς και την ανασύστασή του ή την άρνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττουν οι Ναζί.