Ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στις βίζες για τους Ρώσους δίνει ο Όρμπαν – Στα «σχοινιά» οι Βρυξέλλες

Κοινοποίηση:
Russian President Vladimir Putin shakes hands with Hungarian Prime Minister Viktor Orban during a meeting ahead of the Belt and Road Forum in Beijing, China, October 17, 2023. Sputnik/Grigory Sysoyev/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Σε σκληρή αντιπαράθεση Βρυξέλλες και Βουδαπέστη για τον «στενό εναγκαλισμό» του Βίκτορ Όρμπαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις ευνοϊκές πολιτικές που εφαρμόζει προς τη Ρωσία. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ουγγαρία να δώσει εξηγήσεις για την πρόσφατη απόφασή της να διευκολύνει τις απαιτήσεις θεώρησης για τους πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η οποία, όπως ανησυχούν οι Βρυξέλλες, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε de facto καταστρατήγηση» των περιορισμών του μπλοκ και να υπονομεύσει τα πρότυπα ασφαλείας σε ολόκληρη τη ζώνη Σένγκεν χωρίς διαβατήρια, όπως αναφέρει το Euronews.

Δήλωση που έρχεται να βάλει λάδι στη φωτιά έκανε η Ίλβα Γιόχανσον, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων: «Η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη επαγρύπνηση. Το να δώσουμε σε πιθανούς Ρώσους κατασκόπους και σαμποτέρ εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας. Εάν το σύστημα εύκολης πρόσβασης αποτελεί κίνδυνο, θα δράσουμε» σημείωσε

Σε επιστολή που απευθύνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας, με ημερομηνία 1 Αυγούστου, η Γιόχανσον αμφισβητεί τις νέες αλλαγές στο σύστημα της Εθνικής Κάρτας της χώρας, το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες έκδοσης βίζας και τον έλεγχο του ιστορικού ασφαλείας για τους «φιλοξενούμενους εργαζόμενους» σε συγκεκριμένους τομείς.

Η άδεια διαρκεί δύο χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για τρία επιπλέον χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για την απόκτηση μόνιμης κατοικίας.

Στις αρχές Ιουλίου, που συνέπεσε με την έναρξη της προεδρίας της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και το αμφιλεγόμενο ταξίδι του Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα, η χώρα επέκτεινε την Εθνική Κάρτα σε πολίτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Προηγουμένως είχε ανοίξει για αιτούντες από την Ουκρανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Η Βουδαπέστη λέει ότι πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους θα απασχοληθούν στην κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου που χρησιμοποιεί ρωσική τεχνολογία, για την οποία ο Όρμπαν έχει επιμείνει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις.

Η ενημέρωση πέρασε αρχικά απαρατήρητη μέχρι που ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), έστειλε επιστολή στα τέλη Ιουλίου στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζητώντας συζήτηση σε επίπεδο ηγετών.

Οι «αμφισβητήσιμοι» νέοι κανόνες «δημιουργούν σοβαρά παραθυράκια για κατασκοπευτικές δραστηριότητες» και θα μπορούσαν να επιτρέψουν «σε μεγάλο αριθμό Ρώσων να εισέλθουν στην Ουγγαρία με ελάχιστη εποπτεία, θέτοντας σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε ο Βέμπερ στην επιστολή του, την οποία ανέφεραν πρώτοι οι Financial Times.

Ο εκπρόσωπος του Όρμπαν χαρακτήρισε τα λόγια του Βέμπερ «παράλογα και υποκριτικά» και δήλωσε ότι το μεταναστευτικό σύστημα της Ουγγαρίας είναι το «αυστηρότερο» στο μπλοκ.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε αντισυμβατικό εργαλείο για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της», αναφέρει η Γιόχανσον στην επιστολή της.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών της Επιτροπής βρίσκεται η λειτουργία του χώρου Σένγκεν, μιας τεράστιας περιοχής που περιλαμβάνει 450 εκατομμύρια πολίτες σε 29 ευρωπαϊκές χώρες και όπου έχουν καταργηθεί οι συνοριακοί έλεγχοι για να επιτρέπεται η απρόσκοπτη διέλευση των ανθρώπων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: