Αλλαγές στην πορεία των ΜΜΕ: Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψηφίζει την ιδιωτικοποίησή τους

Κοινοποίηση:
israel_jerusalem

Το ισραηλινό κοινοβούλιο προχώρησε σήμερα σε μια σημαντική απόφαση, εγκρίνοντας σε πρώτη ψηφοφορία την πρόταση νόμου που αφορά την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

 

Η πρόταση νόμου, που κατατέθηκε από τον υπουργό Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι, περιλαμβάνει τη διάθεση του τηλεοπτικού σταθμού Kan και των δημόσιων ραδιοφωνικών σταθμών για ιδιωτική εκμετάλλευση εντός δύο ετών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης και να λάβουν άδειες για τη μετάδοση προγραμμάτων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην δημοσιογράφος Γιαΐρ Λαπίντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντας την ως «επίθεση κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης». Ο Λαπίντ τόνισε ότι η ύπαρξη ενός δημοκρατικού κράτους προϋποθέτει την ελευθερία του Τύπου και υποστήριξε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης θυμίζουν πρακτικές δικτατοριών που αρχίζουν με την υπονόμευση του ελεύθερου Τύπου.

Ο υπουργός δικαιολόγησε την πρόταση νόμου επικαλούμενος την «ιδεολογία της φιλελεύθερης οικονομίας», ωστόσο ταυτόχρονα χαρακτήρισε το Kan μέσο ενημέρωσης που κηρύττει «το μίσος εναντίον του κράτους του Ισραήλ». Το τηλεοπτικό κανάλι κατήγγειλε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, με μια ανακοίνωση που αναφέρει ότι πρόκειται για «άλλο ένα βήμα για να θέσουν υπό έλεγχο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, για τη ρευστοποίησή της, για την πώληση του ενεργητικού και των πόρων της (…) και τη μεταφορά τους σε ιδιωτικά κεφάλαια».

«Ως αιρετοί, έχουμε την εξουσία να αποφασίζουμε την αλλαγή του καθεστώτος εάν το θέλουμε», δήλωσε ο Κάρχι την Κυριακή. Την ημέρα εκείνη το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να διακόψει κάθε δεσμό του κράτους με την αριστερή εφημερίδα Haaretz, ανακοινώνοντας ότι δεν θα παίρνει πλέον κρατική διαφήμιση. Σύμφωνα με τον Κάρχι, στόχος είναι να καταπολεμηθεί η «προπαγάνδα ψεύδους» της εφημερίδας.

Η Haaretz, μία από τις παλαιότερες εφημερίδες της χώρας, ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης. Ο διευθυντής της, Άμος Σόκεν, ζήτησε πρόσφατα να επιβληθούν «κυρώσεις» στο Ισραήλ και κατήγγειλε τη συνέχιση του πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ένωση Ξένου Τύπου στο Ισραήλ (FPA), υπενθυμίζοντας την απαγόρευση μετάδοσης του τηλεοπτικού σταθμού του Κατάρ Al Jazeera, θεωρεί ότι το Ισραήλ υιοθετεί «μέτρα που μοιάζουν εκδικητικά και υποκινούμενα από πολιτικούς λόγους».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response