Αλλαγή καιρού: Το φθινόπωρο έφτασε με βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες – Στο “στόχαστρο” η Θεσσαλία

Κοινοποίηση:
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 εικονίζει κολόνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που φαίνονται βυθισμένες κάτω από το νερό, μετά την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα, κατά τη διάρκεια των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων τον περασμένο Σεπτέμβριο, Σωτήριο, Λάρισα, Σάββατο 23 Μαρτίου 2024. Επτά μήνες μετά την κακοκαιρία «Daniel» που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η στάθμη της λίμνης Κάρλα δεν έχει επανέρθει σε φυσιολογικά επίπεδα, με το επίπεδο του νερού να μην υποχωρεί και να έχει ως αποτέλεσμα τα χωράφια της γύρω περιοχής να εξακολουθούν να είναι βυθισμένα κάτω από το νερό. Η λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις παρακείμενες αγροτικές καλλιέργειες. Η έκταση της λίμνης Κάρλα, πριν τις πλημμύρες, τον Αύγουστο του 2023 ανερχόταν περίπου στα 35.700 στρέμματα ενώ σήμερα μετά τις πλημμύρες Ντάνιελ η εικόνα θυμίζει πλέον την αρχική έκταση της λίμνης, καθώς πάνω από 180.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Η φθινοπωρινή περίοδος στην Ελλάδα είναι γνωστή για τις κλασικές βροχές που συνοδεύουν την αλλαγή της εποχής. Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, προειδοποιεί μέσω των κοινωνικών δικτύων για πιθανές τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

 

 

Σύμφωνα με την πρόγνωση, οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες θα πλήξουν κυρίως περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια και το Ιόνιο. Ιδιαίτερα στα δυτικά της χώρας, τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα, οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες. Αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες σε περιοχές του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στο Ιόνιο και τη Θεσσαλία. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προσωρινά.

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα (εκτός Θράκης) καθώς και στη νότια Εύβοια, ο καιρός θα είναι άστατος με αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα παρατηρηθούν αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώσουν.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19-09-2024
Στο Ιόνιο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στο Ιόνιο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τη νότια Εύβοια και τα ορεινά της Κρήτης λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-09-2024
Αρχικά στα δυτικά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης). Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα αραιές νεφώσεις οι οποίες από τα δυτικά σταδιακά θα πυκνώσουν.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21-09-2024
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης), τις Σποράδες και την Εύβοια, νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες.
Ο καιρός σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Ν. Ζιακοπούλου
Με αρκετή δροσιά και αξιόλογες βροχές αναμλενονται οι επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Στο Ιονίο και τη Θεσσαλία δεν αποκλείονται και τοπικά έντονα φαινόμενα.

Πιο αναλυτικά, Την Τρίτη περιμένουμε τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι νότιοι στο Ιόνιο, βόρειοι στο Αιγαίο έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, μικρή η πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 19 έως 28 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε μπόρες μες την ημέρα. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 16 έως 25 βαθμούς.

Την Τετάρτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πιο ισχυρές στα δυτικά. Οι άνεμοι έως 5 μποφόρ, η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response