Αλτσχάιμερ: Πώς το άρωμα της μπίρας και του κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Κοινοποίηση:
krasi-

Μία νέα μελέτη εστιάζει στο άρωμα της μπίρας και του κρασιού ως «όπλο» κατά του Αλτσχάιμερ.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη τονίζει ότι αν κάποιος μυρίζει την μπίρα, το κρασί ή ώριμα φρούτα, αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να τον βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ ή ακόμα και του καρκίνου.

Το διακετύλιο – μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στα προϊόντα που υπόκεινται σε ζύμωση – όταν εισπνέεται λειτουργεί παρόμοια με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία του καρκίνου, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Αυτή η μυρωδιά, σύμφωνα με το healthstat.gr, άλλαξε το DNA των κυττάρων του ανθρώπου, των ποντικών και των μυγών, με τρόπο που θα μπορούσε να «καθυστερήσει τον νευροεκφυλισμό ή τα κενά μνήμης λόγω κάποιας ασθένειας», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Anandasankar Ray, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Riverside, δήλωσε: «Δείξαμε για πρώτη φορά ότι μερικά από αυτά τα μόρια οσμής στα οποία εκτιθόμαστε απορροφώνται στα κύτταρα του δέρματός μας, της μύτης, των πνευμόνων, ακόμη και πιθανώς στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και αλλάζουν θεμελιωδώς την έκφραση των γονιδίων. Η συγκεκριμένη μελέτη ανοίγει ένα ολόκληρο πεδίο έρευνας. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες».

Τι είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή νευροεκφυλιστικής πάθησης και πιστεύεται ότι προκαλείται από συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του ταυ και του αμυλοειδούς. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, αν και πολλά υποσχόμενα φάρμακα για την επιβράδυνση της εξέλιξής της βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς HDAC μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ αλλάζοντας τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Τι είναι το διακετύλιο

Το διακετύλιο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και αμφιλεγόμενους αρωματικούς παράγοντες στον κόσμο, που βγάζει μια βουτυρώδη γεύση και παράγεται φυσικά κατά τη ζύμωση – τη διαδικασία δηλαδή που κρύβεται πίσω από την παραγωγή μπίρας και κρασιού.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eLife, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το διακετύλιο επηρεάζει τα ένζυμα HDAC στα κύτταρα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το διακετύλιο αναστέλλει τα ένζυμα, πράγμα που σημαίνει ότι το DNA γίνεται λιγότερο σφιχτά τυλιγμένο στα κύτταρα και υπάρχει περισσότερη γονιδιακή έκφραση – όταν τα γονίδια «ενεργοποιούνται» σε ένα κύτταρο για να παράγουν πρωτεΐνες και RNA.

Ο καθηγητής Ray είπε: «Το ότι η έκθεση σε ένα αρωματικό μπορεί να αλλάξει άμεσα την έκφραση των γονιδίων, ακόμη και σε ιστούς που δεν έχουν υποδοχείς οσμής, προκαλεί έκπληξη. Αυτά τα μόρια είναι σε θέση να φτάσουν στον κυτταρικό πυρήνα μέσω της κυτταρικής μεμβράνης».

Παρενέργειες του διακετυλίου

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να μυρίζετε μεγάλες ποσότητες διακετυλίου για να ενισχύσετε την υγεία σας. Το διακετύλιο θεωρείται μη ασφαλές για εισπνοή σε υψηλές συγκεντρώσεις. Η συγκεκριμένη χημική ουσία συνδέεται με μια πάθηση που ονομάζεται πνεύμονας ποπ κορν, κατά την οποία τα όργανα δημιουργούν ουλές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: