Αμάν: Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή μέσα στην κλιμάκωση Ισραήλ-Ιράν

Κοινοποίηση:
iran-israil-1-960x456

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ Σάφαντι, εξέφρασε σήμερα τις ανησυχίες του σχετικά με την ασφάλεια της χώρας του. Σε δηλώσεις του, προειδοποίησε το Ιράν και το Ισραήλ ότι η Ιορδανία είναι έτοιμη να αντιδράσει με όλες τις δυνάμεις της σε οποιαδήποτε απειλή. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά από μια ιρανική επίθεση που περιλάμβανε πυραύλους οι οποίοι διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας και κατέληξαν στο ισραηλινό έδαφος.

 

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στη μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν, η οποία θεωρείται αντίποινο για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς τον περασμένο Ιούλιο. Αυτή η κίνηση έρχεται μετά τον θάνατο του ηγέτη του φιλοϊρανικού κινήματος Χεζμπολάχ σε ισραηλινό πλήγμα στην Βηρυτό.

“Η Ιορδανία δεν θα είναι το πεδίο μάχης κανενός“, δήλωσε ο υπουργός σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το βασίλειο “θα αντιμετωπίσει με όλες τις δυνατότητες που διαθέτει οποιαδήποτε απειλή στην ασφάλειά του, τη σταθερότητά του και την ασφάλεια των πολιτών του”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι “η Ιορδανία έχει ενημερώσει σαφώς το Ιράν και το Ισραήλ για τη θέση αυτή”.

Μετά την επίθεση, η Ιορδανία προχώρησε στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της. Η πολεμική αεροπορία και τα αντιαεροπορικά συστήματα της χώρας κατάφεραν να αναχαιτίσουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προέρχονταν από τις συγκρούσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ιορδανικό υπουργείο Εσωτερικών, υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί πολιτών λόγω πτώσης συντριμμιών.

 

Ο Σάφαντι υπογράμμισε “την ανάγκη να αρχίσει αμέσως αποτελεσματική διεθνής δράση για να επιτευχθεί άμεση και διαρκής εκεχειρία στη Γάζα και στον Λίβανο, προκειμένου να τεθεί τέλος σε αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση που ωθεί την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο”.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε αρκετά μέτωπα εδώ και σχεδόν έναν χρόνο: στη Λωρίδα της Γάζας κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς, και στον Λίβανο όπου τα στρατεύματά του διεξάγουν από τη Δευτέρα χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο τη Χεζμπολάχ.

Μεσούσης της κλιμάκωσης αυτής, ο υπουργός προειδοποίησε για “τις καταστροφικές συνέπειες της επέκτασης του πολέμου του Ισραήλ στον Λίβανο και της έναρξης χερσαίων επιχειρήσεων κατά της χώρας αυτής, καθώς και του αντίκτυπου της στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής”.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response