Προανάκριση διενεργείται από τους αστυνομικούς του τμήματος Σπάτων-Αρτέμιδας για τη θανάτωση του χιμπατζή «Μπαζού» στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο 29χρονος φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο, αφέθηκε όμως ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων, ενώ έχουν δώσει κατάθεση και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.
«Το ζήτημα είναι ότι έχουμε εδώ όντως επαναλαμβανόμενα περιστατικά έστω και με χρονική απόσταση 4 ετών, αυτό είναι ανησυχητικό και ως εκ τούτου στέλνουμε κλιμάκιο σήμερα να τα ελέγξουν όλα», τόνισε ο Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σχετικά με την θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Το Αττικό Πάρκο είναι μια οικονομική επιχείρηση η οποία αδειοδοτείται από την Περιφέρεια, η οποία έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει και τους όρους λειτουργίας του και κατά πόσο τηρούνται, διευκρίνισε ο κ. Αμυράς. «Η παρέμβαση του Υπ. Περιβάλλοντος έχει να κάνει με το ότι εδώ μιλάμε για ένα άτομο άγριας ζωής. Εκεί παρεμβαίνουμε εμείς δεδομένου ότι η χώρα μας, μέσω του Υπουργείου, έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες για την ευζωία αυτών των ζώων.
Απευθυνθήκαμε εγγράφως με επιστολή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τους θέσαμε μια σειρά ερωτήματα, με πρώτο και κύριο για ποιο λόγο δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας και ένα άγριο ζώο κατάφερε και διέφυγε από αυτόν τον χώρο.
Απηύθυνα μια επιστολή και προς την Περιφέρεια και τις κοινοτικές υπηρεσίες όπου προτρέπω να ελέγξουν αν τηρούνται οι όροι αυτής της επιχείρησης και σήμερα θα φύγει κλιμάκιο εμπειρογνώμων του Υπουργείου για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προκειμένου να ελέγξουμε τα πάντα, τα χαρτιά των ζώων, τις συνθήκες διαβίωσής τους και το ποιο σημαντικό, για ποιο λόγο κατάφερε ένα άγριο ζώο να διαφύγει» επισήμανε ο κ. Αμυράς.
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μια επιχείρηση που βρίσκεται υπό την εποπτεία της Περιφέρειας άρα οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται από την Περιφέρεια, επανέλαβε. «Εμείς παρεμβαίνουμε όταν υπάρχουν περιστατικά ή υπόνοιες ότι δεν τηρείται η ευζωία ενός άγριου ζώου ή ο τρόπος προέλευσής του δεν είναι ο ενδεδειγμένος.
Το ζήτημα είναι για ποιον λόγο δεν υπήρχε 100% ασφάλεια στον χώρο που κρατούνταν οι χιμπατζήδες. Σπεύδουμε για να είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται οι όροι για την ασφάλεια και των εργαζομένων και των επισκεπτών και των ζώων» προσέθεσε.
Υπενθυμίζοντας ότι το 2018 ο ίδιος είχε φέρει στην βουλή το θέμα της θανάτωσης των τζάγκουαρ και ότι του είχαν απαντήσει ότι είχαν γίνει έλεγχοι, εξέφρασε την δική του γνώμη σε σχέση με την ύπαρξη ζωολογικών κήπων.
«Η προσωπική μου άποψη και εικόνα, ως Αμυράς και όχι ως Υπ. Περιβάλλοντος, είναι ότι αυτά τα κέντρα έτσι όπως είναι, μικρά, περιφραγμένα δεν έχουν θέση στην σημερινή εποχή όπου όλοι περιβαλλοντικά πρέπει να είμαστε πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι. Είναι μια μεγάλη κουβέντα που πρέπει να την ανοίξει η ελληνική κοινωνία, έστω και με αφορμή αυτό το πολύ θλιβερό περιστατικό.
Εμείς στο Υπ. Περιβάλλοντος δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να κλείνουμε ή να ανοίγουμε οποιαδήποτε επιχείρηση. Αν δεν τηρούνται οι όροι στο κομμάτι της ευζωίας των ζώων ο νόμος ορίζει πρόστιμα, παρεμβάσεις και ποινικές ευθύνες και διοικητικά πρόστιμα. Είναι μια επιχείρηση. Μια επιχείρηση δεν την ανοίγεις ή την κλείνεις επειδή το θέλεις εσύ ή δεν το θέλεις, υπάρχουν όροι και διάφορα στάδια. Δεν πας από τη μια στιγμή στην άλλη να κλείσεις μια επιχείρηση, υπάρχουν διάφορα στάδια αλλά αυτά όλα είναι ζητήματα που θα μας τα λύσει και απαντήσει η Περιφέρεια.
Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στον τρόπο που μια επιχείρηση τηρεί ή δεν τηρεί τους όρους λειτουργίας της, εμείς παρεμβαίνουμε στην ουσία της ευζωίας των ζώων και εκεί αν διαπιστώσουμε το παραμικρό θα είμαστε εννοείται αυστηρότατοι» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
Ξέρουμε πως γίνονται οι έλεγχοι από τις περιφέρειες. Το 1997 που ήμουν στην κτηνιατρική υπηρεσία της Καβάλας για κάποια στοιχεία, άκουσα τον υπάλληλο (πςριμενα εξω απο το γραφείο) να τηλεφωνεί εταιρεία κρεάτων (το όνομά της άρχιζε από Κ) και να ενημερώνει για την μετά και ώρα που θα πάνε για έλεγχο.
Σίγουρα οι ενοχές τους, τους οδήγησαν στην κινητοποίηση και όχι οι ευαισθησίες τους. Προφανέστατα οι Αρχές αδειοδότησαν την λειτουργία ενός ζωολογικού πάρκου, χωρίς αυτό να πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας.
Το ζώο θα μπορούσε απλούστατα να αναισθητοποιηθεί με τα γνωστά βέλη και να επιστραφεί στον χώρο του … δεν υπήρξε ανάγκη δολοφονίας του.
Πάντως, όποιος με τέτοια ευκολία δολοφονεί ζώα, είναι ικανός να αφαιρέσει και την ζωή ανθρώπων, με την ίδια ευκολία.
Μωρε μπραβο πολιτικη κινητοποιηση.
Ουτε ανθρωπος να ηταν.