Τόσες πολλές χώρες που έχουν σημαντικές σιιτικές φατρίες που ελέγχονται από την Τεχεράνη, είναι πιθανό να εμπλακούν στη σύγκρουση, όπως επισημαίνει το γαλλικό δημοσίευμα. Όπως η περίπτωση της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ή και άλλες ομάδες που δρουν από τα συνοριακά εδάφη του Ισραήλ, ακόμη κι από την Υεμένη. Πάντως, δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του πολέμου γι’ αυτόν τον «άξονα αντίστασης», αλλά είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση αποσταθεροποίησης του εβραϊκού κράτους… ακόμη και των Αμερικανών.
Στον Λίβανο, η απειλή της Χεζμπολάχ
«Για πρώτη φορά, πύραυλοι εδάφους-αέρος στόχευσαν επίσης ένα ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού που είχε επιστρατευτεί για αντίποινα στα σύνορα», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Απόδειξη της επικινδυνότητας αυτής της κατάστασης είναι ότι, πολλές τοποθεσίες έχουν εκκενωθεί τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης μιας πόλης με περισσότερους από 20.000 κατοίκους. Το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου σε αυτή την περιοχή θα ήταν άκρως ενοχλητικό. Την Κυριακή, δύο μέλη της Χεζμπολάχ δήλωσαν στο Reuters ότι η στρατιωτική δραστηριότητα της τρομοκρατικής ομάδας είχε ως στόχο να «τακτοποιήσει» τα ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή, «αλλά όχι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο».
Αρκετές παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν καταγραφεί από την ξαφνική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Αυτοί οι μαχητές συνδέονται με το Ιράν; Ή πρόκειται για παλαιστινιακές φατρίες που ζουν εξόριστες στη Συρία; Η προέλευση αυτών των πυρών παραμένει άγνωστη αυτή τη στιγμή.
Από το 2011 και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περίπου εκατό αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της γείτονάς του, για να εμποδίσει το Ιράν να βάλει «μπότα» στα σύνορά του. Για πρώτη φορά, πύραυλοι εδάφους-αέρος στόχευσαν επίσης ένα ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού που εκτελούσε αντίποινα στα σύνορα, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Απόδειξη της επικινδυνότητας αυτού του τομέα, είναι ότι πολλές τοποθεσίες έχουν εκκενωθεί τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης μιας πόλης με περισσότερους από 20.000 κατοίκους.
Το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου σε αυτή την περιοχή εγείρει ανασφάλεια και φόβο. Την Κυριακή, δύο μέλη της Χεζμπολάχ είπαν στο Reuters ότι η στρατιωτική δραστηριότητα της τρομοκρατικής ομάδας είχε ως στόχο να «τακτοποιήσει» τα ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή, «αλλά όχι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο». Αυτή η στρατηγική αναγκάζει τον ισραηλινό στρατό να μην συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις και την προσοχή του στη Γάζα καθώς προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα. Αποτελεί, δηλαδή, μια διάχυτη απειλή που κρατά τον ισραηλινό στρατό υπό πίεση σε πολλές περιοχές.
Στη Συρία δειλά χτυπήματα και ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Στη Συρία, οι σιιτικές πολιτοφυλακές μπορεί επίσης να έχουν μπει στο παιχνίδι τις τελευταίες ημέρες. Οι ρουκέτες από αυτή την περιοχή αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα αεράμυνας «Ιron Dome» (Σιδερένιο Θόλο) την Κυριακή, πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν, που προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ το 1967. Αρκετές παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν καταγραφεί από τις 7 Οκτωβρίου. Αυτοί οι τρομοκράτες από τη Συρία συνδέονται με το Ιράν ή πρόκειται για παλαιστινιακές φατρίες που ζουν εξόριστες στη Συρία; Η προέλευση αυτών των πυρών παραμένει άγνωστη αυτή τη στιγμή.
Από το 2011 και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία , το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περίπου εκατό αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της γείτονάς του , προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν να εγκατασταθεί στις πύλες του. Στις 12 και 14 Οκτωβρίου, οι Iσραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) βομβάρδισαν ξανά τη Συρία, αυτή τη φορά στοχεύοντας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου. Σύμφωνα με τον Joel Rayburn, διευθυντή της δεξαμενής σκέψης «American Center for Levant Studies», αυτά τα χτυπήματα έχουν στόχο να φρενάρουν την Τεχεράνη στην εξαγωγή όπλων στη Συρία.
Στο Ιράκ στοχοποιούνται Αμερικανοί στρατιώτες
Από τις 18 Οκτωβρίου, αυτή η ομάδα που συγκεντρώνει πολλές σιιτικές φατρίες έχει πραγματοποιήσει εννέα επιθέσεις με drone και ρουκέτες εναντίον των βάσεων του Aïn al-Assad και του al-Harir, καθώς και σε ένα στρατόπεδο κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, χωρίς να προκαλέσει ζημιές.
Μέσω των ιρακινών «πληρεξουσίων» του, το Ιράν προσπαθεί να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, από την παροχή σημαντικής βοήθειας στο εβραϊκό κράτος. Από τις πρώτες μέρες του πολέμου κατά της Χαμάς, η Ουάσιγκτον έστειλε πυρομαχικά στον σύμμαχό της και ανέπτυξε δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο. Στις 20 Οκτωβρίου, η ιρακινή Χεζμπολάχ απαίτησε από τους Αμερικανούς να «φύγουν» από το Ιράκ, «αλλιώς θα γευτούν την πύρινη κόλαση». Αντιμέτωπες με αυτήν την απειλή, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν την Κυριακή την εκκένωση του μη απαραίτητου προσωπικού από την πρεσβεία και το προξενείο τους στο Ιράκ, «λόγω των αυξανόμενων απειλών για την ασφάλειά του και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στην Υεμένη, οι σιίτες αντάρτες Χούθι αναλαμβάνουν δράση
Την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, τρεις πύραυλοι εδάφους-εδάφους και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που «ενδεχομένως κατευθύνονταν προς στόχους στο Ισραήλ» αναχαιτίστηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι πύραυλοι προέρχονταν από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, κάτι που επιβεβαίωσε ο ηγέτης τους στις 22 Οκτωβρίου. Αυτή η σιιτική πολιτοφυλακή, με την υποστήριξη του Ιράν, ανέλαβε τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά το 2014, πυροδοτώντας έναν πόλεμο κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.