Ανάσα σε περίπου 21.000 αγρότες και 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς με κόκκινα δάνεια ύψους 3,8 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ερανιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του αγροτικού κόσμου προς τις τράπεζες είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση επιτοκίων και η διαγραφή τόκων, καθώς και η απομείωση ή ακόμη και μερική ή ολική διαγραφή των δανείων.
Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων οφειλών, αλλά και αποδέσμευση των δεσμευμένων ακινήτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ.
Το «κούρεμα» των δανείων θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 40%, καθώς η νέα ρύθμιση θα προβλέπει διαγραφή μερική ή ολική του κεφαλαίου, αλλά και των τόκων που έχει καταλογίσει μέχρι σήμερα ο Ειδικός Διαχειριστής PQH, ανάλογα βέβαια με την οικονομική δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών.
Το ποσοστό μπορεί και να είναι σκανδαλωδώς χαμηλό. Τα κόκκινα Δάνεια έχουν χρηματοδοτηθεί – εξοφληθεί από την Πολιτεία, δηλαδή εμάς σε υψηλότερα ποσοστά. Λέγεται από κάποιους που λένε ότι γνωρίζουν 85-100. Οπότε αποδεχόμενοι το 40, χαρίζουν αχρεωστήτως άλλο ένα 45 – 60 κατά την λογική αυτή. Εάν το υπόλοιπο “όφειλαν” να αποδόσουν ατόκως σταδιακά στο Κράτος, μπορεί να είχε μία δόση “δίκαιης” πραγματικότητος. Όμως οπουδήποτε αλλού φαίνεται ως “διπλή είσπραξις αποζημιώσεως για την ίδια ζημία” που δεν επιτρέπεται ούτε προβλέπεται.