Ανέστησαν εξαφανισμένο δέντρο από σπόρο 1.000 ετών που βρέθηκε στην έρημο της Ιουδαίας

Κοινοποίηση:
anestisan-exafanismeno-dentro-apo-sporo-1-000-eton-pou-vrethike-stin-erimo-tis-ioudaias-768x430

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν με επιτυχία ένα δέντρο από έναν σπόρο 1.000 ετών που βρέθηκε στην έρημο της Ιουδαίας.

Το δέντρο, που ονομάστηκε ‘Sheba’, θα μπορούσε ενδεχομένως να ανήκει σε μια χαμένη γενεαλογία που αναφέρεται στη Βίβλο. Οι ερευνητές χρειάστηκαν σχεδόν 14 χρόνια για να καλλιεργήσουν το δέντρο από τον αρχαίο σπόρο, ο οποίος ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το δέντρο έχει πλέον ύψος περίπου 3 μέτρα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετήσουν τα πλήρη χαρακτηριστικά του.

Μέσω αναλύσεων DNA, χημικών και ραδιοανθράκων, αποκαλύφθηκαν νέες ιδέες για την προέλευση του δέντρου σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Communications Biology.

Ο σπόρος από τον οποίο αναπτύχθηκε ο Sheba χρονολογείται μεταξύ 993 και 1202 μ.Χ., σύμφωνα με τη μελέτη. Πιθανότατα επέζησε από έναν πλέον εξαφανισμένο πληθυσμό δέντρων που υπήρχαν στο Νότιο Λεβάντε, μια περιοχή που περιλαμβάνει το σύγχρονο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία. Αυτή η ανακάλυψη είναι η πρώτη του είδους της που βρίσκεται εκεί.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα πλήρως ανεπτυγμένο δείγμα θα μπορούσε να είναι η πηγή του βιβλικού «τσόρι» – ένα ρητινώδες εκχύλισμα που σχετίζεται με τη θεραπεία στη Γένεση, τον Ιερεμία και τον Ιεζεκιήλ. Η ταυτότητα του βιβλικού «τσόρι» μεταφράζεται ως «βάλσαμο». Η ουσία συνδέεται με την ιστορική περιοχή της Γαλαάδ, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη μεταξύ του ποταμού Yarmuk και του βόρειου άκρου της Νεκράς Θάλασσας. Τώρα, έχοντας αναπτύξει ξανα το αρχαίο δέντρο Sheba, η ομάδα πιστεύει ότι έχει ξετυλίξει επιτέλους το μυστήριο πίσω από το βιβλικό τσορί.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι το Sheba ανήκει στο γένος Commiphora, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του μύρου και του λιβανιού (Burseraceae) και περιλαμβάνει περίπου 200 ζωντανά είδη φυτών. Τα φυτά Commiphora βρίσκονται κυρίως στην Αφρική, τη Μαδαγασκάρη και την Αραβική Χερσόνησο. Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο είδος ανήκει η Sheba επειδή το δέντρο δεν έχει ανθίσει, και ως εκ τούτου δεν έχει παράγει το αναπαραγωγικό υλικό που είναι απαραίτητο για πιο λεπτομερείς αναλύσεις από τους επιστήμονες αναφέρει το livescience.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response