Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, η πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου «Ίδρυμα ΝΤΑΕΛ» και Δημοτική Σύμβουλος, Μαρία Βακιντή, παρουσίασε μια αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του ιδρύματος. Η κ. Βακιντή εξέφρασε την απογοήτευσή της για την εικόνα που παρουσίαζε το Γηροκομείο κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής αρχής.
Μια από τις πιο σοκαριστικές αποκαλύψεις ήταν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε από την Περιφέρεια, το Γηροκομείο Σάμου δεν διέθετε άδεια λειτουργίας. Η τελευταία παράταση που είχε δοθεί για τη λειτουργία του ιδρύματος έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το Γηροκομείο δεν είχε εγκαταστήσει συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, γεγονός που εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με την ασφάλεια των φιλοξενούμενων.
Η κ. Βακιντή τόνισε τη σημασία της άμεσης παρέμβασης και της λήψης μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των ηλικιωμένων που διαμένουν στο ίδρυμα. Η νέα Δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να εργαστεί σκληρά ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά και να εξασφαλιστεί η νόμιμη και ασφαλής λειτουργία του Γηροκομείου.
Η υπάρχουσα υποδομή πυρασφάλειας έχει ανακαινιστεί, με την αποκατάσταση των πυρανιχνευτών που παρέμεναν εκτός λειτουργίας από το 2015. Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Βακιντή, οι ζημιές που σχετίζονται με την πυρασφάλεια και την ανίχνευση έχουν πλέον αποκατασταθεί πλήρως. Απομένει η εγκατάσταση τριών πυροσβεστικών φωλιών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας ότι όλα λειτουργούν άψογα. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός όλων των δεξαμενών.
Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία αυτής της κατάστασης είναι ότι το νοσηλευτικό προσωπικό αναγκαζόταν να ζεσταίνει νερό για τους τροφίμους χρησιμοποιώντας βραστήρες, λόγω της μη λειτουργίας των υδραυλικών εγκαταστάσεων σε ορισμένα τμήματα του κτιρίου. Παρά το γεγονός ότι το κτίριο διαθέτει 30 ηλιακούς συλλέκτες, αυτοί ήταν εκτός λειτουργίας. Με την αντικατάσταση 18 αυτόματων εξαερισμών γραμμής ζεστού νερού, οι εγκαταστάσεις επανήλθαν στη σωστή τους κατάσταση, οδηγώντας σε εξοικονόμηση 6.500 ευρώ που απαιτούνταν για την προμήθεια πετρελαίου για τη λειτουργία του καυστήρα.
Ωστόσο από τα βασικά προβλήματα του Γηροκομείο είναι τα λιγοστά έσοδα παρά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του η οποία όμως δεν είναι στο σύνολό της αξιοποιήσιμη. Συγκεκριμένα σύμφωνα πάντα με την πρόεδρο του ιδρύματος , υπάρχουν 27 ακίνητα ιδιοκτησίας του αλλά μόνο τα 7 έχουν έσοδα που αγγίζουν μόλις τα 1800 ευρώ.
Από την άλλη λόγω της παλαιότητας τους αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συντήρηση η αξία τους έχει μειωθεί. Λόγω του ότι ανήκουν στο κληροδότημα Νταέλ η πώληση μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση τους με αγορά άλλου ακινήτου. Αυτό που αποφασίστηκε στην συνεδρίαση είναι να προχωρήσει το γηροκομείο στην πώληση των οικοπέδων ιδιοκτησίας του και με αυτά τα χρήματα να επισκευαστούν τα κτίρια που είναι καταστήματα αλλά και διαμερίσματα κάποια από αυτά στο κέντρο της Αθήνας ώστε να μπορούν να ενοικιαστούν. Αναφορικά με τη λειτουργία του γηροκομείου, η κ. Βακιντή δήλωσε ότι το υπάρχον κτίριο αλλά και η παλιά πτέρυγα χρειάζονται εργασίες αναβάθμισης για τις οποίες έχουν ζητηθεί χρήματα από το υπουργείο Μετανάστευσης το οποίο δεσμεύτηκε για επιχορήγηση ύψους 150 χιλ. ευρώ.
Επίσης ανέφερε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία και με το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Βουλευτή Σάμου ώστε μαζί με τον Δήμο να διεκδικήσουν μια χρηματοδότηση για τους μισθούς του προσωπικού καθώς από τις 300 χιλιάδες ευρώ που δίνει το χρόνο o Δήμος οι 285 είναι για τους υπαλλήλους.
«Όσον αφορά τη στελέχωση του Γηροκομείου η κ. Βακιντή ανέφερε ότι από 3 νοσηλεύτριες έμειναν δυο και ανά δυο μήνες ανανεώνουν τις συμβάσεις ώστε να μην μένει το γηροκομείο χωρίς νοσηλεύτρια. «Υπάρχουν 16 κατακεκλεισμένα περιστατικά, τα κορίτσια δίνουν όλη τους την δύναμη ενώ υπάρχει μόνο μια ΤΕ. Έχουμε βάλει στο ΑΣΕΠ για δύο οκτάμηνα και πλέον περιμένουμε τις αιτήσεις. Η μισθοδοσία είναι δύσκολο να βγει μετά τον μειωμένο προϋπολογισμό» συμπλήρωσε.