Αναζητώντας την χαμένη Ατλαντίδα – Νέα ευρήματα από υποβρύχιο ρομπότ

Κοινοποίηση:
thalassa__2_

Μια ομάδα ερευνητών έχει αρχίσει να εξερευνά την πιθανή προέλευση του θρυλικού μύθου της Ατλαντίδας, εντοπίζοντας στοιχεία στα ανοικτά των ακτών του Λανζαρότε στην Ισπανία. Η Ατλαντίδα, μια από τις πιο διάσημες και μυστηριώδεις ιστορίες της ανθρωπότητας, αναφέρεται για πρώτη φορά από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πλάτωνα, ο οποίος υποστήριξε ότι υπήρχε ένας ανεπτυγμένος πολιτισμός περίπου 9.000 χρόνια πριν από τη δική του εποχή.

 

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, οι κάτοικοι της Ατλαντίδας διέθεταν προηγμένη τεχνολογία και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Ζούσαν σε ένα εκτενές νησί που βρισκόταν πέρα από τις «Στήλες του Ηρακλή», γνωστές σήμερα ως Γιβραλτάρ. Ο μύθος αυτός έχει εμπνεύσει πολλές θεωρίες και εικασίες σχετικά με την ύπαρξη αυτής της χαμένης πολιτείας.

Ο Πλάτωνας, ο μεγάλος φιλόσοφος της αρχαίας Ελλάδας, περιέγραψε την Ατλαντίδα ως ένα νησί που καταστράφηκε από μια τρομακτική καταστροφή, βυθιζόμενο στη θάλασσα μέσα σε μία μόνο ημέρα. Σύμφωνα με τις ιστορίες της εποχής, η πτώση του νησιού συνδέθηκε με την ανηθικότητα των κατοίκων του, οι οποίοι φέρονταν να είχαν απομακρυνθεί από τις αρετές και τις αξίες.

Σήμερα, η αναζήτηση της Ατλαντίδας συνεχίζεται και οι ερευνητές του προγράμματος Ατλαντίδα του IGME-CSIC στην Ισπανία έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομποτικά σκάφη, κατάφεραν να εντοπίσουν μια σειρά από βυθισμένα νησιά στην ανατολική ακτή του Λανζαρότε. Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει νέες προοπτικές για την κατανόηση του μύθου και των πιθανών ιστορικών γεγονότων που τον ενέπνευσαν.

 

Αφού κατευθύνθηκε σε βάθος 2.500 μέτρων στη θάλασσα, το ρομπότ πήρε δείγματα από τον βυθό ενός νησιού που υποτίθεται ότι βυθίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Έχουν πλέον ονομάσει τη γη «Los Atlantes», παραπέμποντας στην αρχαία θεωρία. Ο θαλάσσιος γεωλόγος Luis Somoza, της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, δήλωσε στο Live Science: «Αυτή θα μπορούσε να είναι η προέλευση του θρύλου της Ατλαντίδας. Έχουμε εντοπίσει παραλίες, γκρεμούς και αμμόλοφους στην επίπεδη κορυφή του υποθαλάσσιου βουνού».

Και σε μια μεταφρασμένη δήλωση, ο Somoza πρόσθεσε: «Ήταν νησιά στο παρελθόν και έχουν βυθιστεί, εξακολουθούν να βυθίζονται, όπως λέει ο θρύλος της Ατλαντίδας».

Ο γεωλόγος είπε ότι όταν τα γύρω ηφαίστεια σταμάτησαν να εκρήγνυνται, η λάβα στερεοποιήθηκε περισσότερο και αυτό προκάλεσε τη βύθιση των νησιών στον ωκεανό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: