«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» επιδότηση έως 8.000 ευρώ για κλειστές κατοικίες

Κοινοποίηση:
AKINITA-2

Τα μέτρα που αφορούν στη νέα στεγαστική πολιτική παρουσιάστηκαν σήμερα (13/9) στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Ειδικότερα το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» γίνεται ελκυστικότερο για τους ιδιοκτήτες κενών ακινήτων, καθώς στόχος είναι η επιδότηση επισκευής ή ανακαίνισης 12.500 κατοικιών έως 100 τετραγωνικών, οι οποίες έχουν μείνει κενές την τελευταία τριετία.

Συγκεκριμένα αυξάνεται το όριο των δαπανών που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να πάρουν την επιδότηση και ανεβαίνει στις 13. 330 ευρώ από 10.000 ευρώ. Βεβαίως αυξάνεται και η επιδότηση έως 8.000 ευρώ από τις 4.000 ευρώ στο προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ το ποσοστό της επιδότησης είναι στο 60% από 40% πριν. Οι προϋποθέσεις είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία του ιδιοκτήτη της κενής κατοικίας να είναι έως 300.000 ευρώ.

Όμως τρέχει και μία σειρά άλλων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού. Ο λόγος για το πρόγραμμα Κοινωνική Αντιπαροχή που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025, ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ώριμα κρίνονται 15 οικόπεδα της ΔΥΠΑ όπου θα ανεγερθούν κατοικίες και θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορεί να γίνει εξαγορά από τους δικαιούχους.

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί με το πρόγραμμα για τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων και την αξιοποίηση των δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε η Σοφία Ζαχαράκη. ‘Όπως είπε οι ανάγκες στέγασης σε 31 νησιωτικές περιοχές είναι 3.086, δηλαδή 3.000 άτομα περίπου, υπάλληλοι, γιατροί, στρατιωτικοί έχουν δυσκολίες στο να βρουν σπίτι να στεγαστούν προκειμένου να υπηρετήσουν σε αυτές τις περιοχές. Τα περισσότερα προβλήματα είναι στη Σαντορίνη και τα λιγότερα στο Ληξούρι.

Στα προγράμματα στέγασης που τρέχουν ήδη και βρίσκονται προς υλοποίηση είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη για τους ευάλωτους» «Στέγαση και εργασία για τους άστεγους» αλλά και η «Κοινωνική στέγαση για τους ευάλωτους», ένα πρόγραμμα που θα ξεδιπλωθεί και τον Οκτώβριο του ’24. Επίσης, υπάρχει το αυξημένο στεγαστικό επίδομα που φτάνει για συγκατοίκηση έως τις 2.500 ευρώ.

«Πάνω από 30.000 άτομα και ζευγάρια θα έχουν βρει το σπίτι τους μετά το τέλος του “Σπίτι 1” και του “Σπίτι 2” και πολλοί εξ αυτών δεν θα είναι πλέον στο ενοίκιο, μπορεί να έχουν φύγει από την οικογενειακή εστία και πλέον θα είναι στο δικό τους σπίτι[…] Βελτιώνεται, αυξάνεται λοιπόν η επιδότηση, πηγαίνει στο 60% όπως επίσης και το επιτρεπόμενο ποσό της της ανακαίνισης θα ανέβει λίγο πάνω από 13.000 ευρώ. Είναι κάτι το οποίο είχε ζητηθεί, είχε συζητηθεί, όλα τα υπόλοιπα μένουν τα ίδια» ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΑΜΑ ΘΕΛΕΙ Η ΒΡΩΜΟ ΨΕΥΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗ ΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΝΑ ΒΟΗΘ ΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ Ε ΧΟΥΝΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΑ 76.000 ΑΚΗ ΝΙΤΑ ΠΟ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΩΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΑΓ ΗΔΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟ ΙΔΙΩΚΤΗΤ ΕΣ Α Ι ΣΤΟ ΚΟΡΑΚΑ ΣΤΗ ΤΕΛΗΚ Η ↓↓↓

Leave a Response