Ανακαλύφθηκε άγνωστο στρώμα λιωμένων πετρωμάτων γύρω από τον πυρήνα του Άρη

Κοινοποίηση:
lkj

Ένας μετεωρίτης που έπεσε στον Άρη τον Σεπτέμβριο του 2021 ξαναγράφει όπως φαίνεται τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη. Αναλύοντας τη σεισμική ενέργεια που προκάλεσε η σύγκρουση του μετεωρίτη στον πλανήτη μετά την πρόσκρουση ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) ανακάλυψε ένα στρώμα λιωμένου βράχου που περιβάλλει τον πυρήνα υγρού μετάλλου του Άρη.

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» υποδεικνύει ότι ο πυρήνας του Άρη είναι μικρότερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Επιλύει επίσης ορισμένα επίμονα ερωτήματα σχετικά με το πώς σχηματίστηκε και εξελίχθηκε ο Κόκκινος Πλανήτης στη διάρκεια των περίπου 4,5 δισ. έτη της ύπαρξης του.

Η ανακάλυψη προέκυψε από δεδομένα που κατέγραψε ο ρομποτικός γεωλόγος της αποστολής InSight της NASA.  Τα σεισμικά κύματα που παράγονται από σεισμούς ή κρούσεις μπορούν να επιβραδυνθούν ή να επιταχυνθούν ανάλογα με τους τύπους υλικού που ταξιδεύουν, έτσι οι σεισμολόγοι μπορούν να μετρήσουν τη διέλευση των κυμάτων για να συμπεράνουν πώς μοιάζει το εσωτερικό ενός πλανήτη.

Στη Γη, οι ερευνητές χρησιμοποιούν πληροφορίες από σεισμούς για να ανακαλύψουν τα στρώματα του πλανήτη: έναν εύθραυστο εξωτερικό φλοιό, έναν κυρίως συμπαγή μανδύα, έναν υγρό εξωτερικό πυρήνα και έναν στερεό εσωτερικό πυρήνα. Το να μάθουμε εάν άλλοι πλανήτες έχουν παρόμοια στρώματα είναι το κλειδί για την κατανόηση της γεωλογικής τους ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου του εάν ήταν ποτέ κατάλληλοι για ζωή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: