Ανακαλύφθηκε υποθαλάσσιο βουνό μεγαλύτερο από τον Όλυμπο

Κοινοποίηση:

Φανταστείτε τέσσερις ουρανοξύστες στο ύψος του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο που βρίσκεται στο Ντουμπάι, στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο. Αυτό είναι σχεδόν το ύψος ενός υποθαλάσσιου βουνού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και χαρτογραφήθηκε από ωκεανογράφους με επικεφαλής το Schmidt Ocean Institute στην Καλιφόρνια. Το βουνό βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, 1.448 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χιλής, έχει ύψος 3.109 μέτρα και αποτελεί μέρος μιας υποθαλάσσιας οροσειράς που φιλοξενεί σφουγγάρια, αρχαία κοράλλια και σπάνια θαλάσσια είδη.

Μια ομάδα με επικεφαλής το Schmidt Ocean Institute εξερεύνησε την περιοχή χρησιμοποιώντας το ερευνητικό σκάφος R/V Falkor κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 28 ημερών που ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα. Οι ερευνητές χαρτογράφησαν το βουνό χρησιμοποιώντας ένα σύστημα σόναρ κάτω από το κύτος του πλοίου.

«Τα ηχητικά κύματα κατεβαίνουν, αναπηδούν από την επιφάνεια και εμείς μετράμε το χρόνο που χρειάζονται για να επιστρέψουν. Έτσι έχουμε μια εικόνα για την τοπογραφία του βυθού», δήλωσε η Τζότικα Βιρμάνι, εκτελεστική διευθύντρια του ινστιτούτου.

«Είναι σημαντικό γιατί αυτή τη στιγμή μόνο το 26% περίπου του θαλάσσιου πυθμένα έχει χαρτογραφηθεί με τέτοια ανάλυση. Και ο πυθμένας της θάλασσας καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας» πρόσθεσε.

Οι ωκεανογράφοι υπολογίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 υποθαλάσσια βουνά ψηλότερα από 1.000 μέτρα σε όλο τον κόσμο. Τα βουνά αυτά φιλοξενούν μια ποικιλία ειδών. Το πρόσφατα χαρτογραφημένο υποθαλάσσιο βουνό είναι ψηλότερο από τον Όλυμπο, ο οποίος έχει ύψος 2.917 μέτρα και μικρότερο από το όρος Fuji της Ιαπωνίας (3.776 μέτρα).

Σπάνια θαλάσσια είδη

Χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο ρομπότ, η ομάδα εξερεύνησε μια από τις κορυφογραμμές του βουνού- μια περιοχή πλούσια σε θαλάσσια βιοποικιλότητα. Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά ένα λευκό χταπόδι Casper. Εντόπισαν επίσης δύο σπάνια σιφωνοφόρα Bathyphysa, γνωστά ως «ιπτάμενα σπαγγέτι-τέρατα» λόγω της εμφάνισής τους. Η ομάδα κατέγραψε επίσης για πρώτη φορά ένα καλαμαρι Promachoteuthis, το οποίο είναι γνωστό μόνο από δείγματα που έχουν συλλεχθεί.

Αυτά τα σπάνια θαλάσσια είδη ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης αποστολής του ερευνητικού σκάφους στην κορυφογραμμή Nazca, η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Η περιοχή αυτή θα μπορούσε να ανακηρυχθεί προστατευόμενη βάσει μιας νέας συνθήκης του ΟΗΕ που εγκρίθηκε το 2023, είπε η ερευνήτρια.

«Στις τρεις αποστολές, καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε και να εξερευνήσουμε 25 υποθαλάσσια όρη– ένας αρκετά μεγάλος αριθμός. Πιστεύω ότι έχουμε αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή που θα πρέπει να προστατευθεί» είπε η ερευνήτρια.

Στις δύο προηγούμενες αποστολές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι ερευνητές κατέγραψαν 150 άγνωστα είδη. Κατά τη διάρκεια της τρίτης αποστολής συλλέχθηκαν 20 νέα είδη. Λεπτομέρειες για τα είδη που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα θα κοινοποιηθούν στο Ocean Census, μια διεθνή συνεργασία για την καταγραφή της θαλάσσιας ζωής που ζει στους ωκεανούς. Στοχεύει στον εντοπισμό 100.000 άγνωστων ειδών τα επόμενα 10 χρόνια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα και να προστατεύσουν το οικοσύστημα των βαθέων υδάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response