Μια χαμένη πόλη των Μάγια η οποία παρέμενε κρυμμένη στη ζούγκλα του Μεξικού, ανακάλυψε τυχαία ένας μεταπτυχιακός φοιτητής. Η πόλη- την οποία οι αρχαιολόγοι ονόμασαν Βαλεριάνα– ανακαλύφθηκε τυχαία χάρη στην τεχνολογία Lidar η οποία χρησιμοποιεί λέιζερ για να χαρτογραφήσει και να αναλύσει αρχαιολογικά τοπία. Ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Tulane, Λουκ Όλντ-Τόμας, εντόπισε δεδομένα Lidar που είχε συλλέξει το 2013 μια μεξικανική οργάνωση στο πλαίσιο ενός έργου παρακολούθησης δασών που ονομάζεται Alianza και το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών.
Η αρχαιολογική ομάδα εντόπισε πυραμίδες, γήπεδα, μονοπάτια που συνέδεαν γειτονιές και αμφιθέατρα, κοντά στη σύγχρονη πολιτεία Καμπέτσε. Η χαμένη πόλη εκτιμάται ότι φιλοξενούσε περίπου 30.000 έως 50.000 ανθρώπους. Όπως και άλλες μεγάλες πρωτεύουσες των Μάγια, η Βαλεριάνα διέθετε μια δεξαμενή, ένα γήπεδο, πυραμίδες, έναν φαρδύ δρόμο και πλατείες. Συνολικά, οι ερευνητές εντόπισαν 6.764 δομές στη Βαλεριάνα και σε άλλους κοντινούς αγροτικούς και αστικούς οικισμούς διαφόρων μεγεθών.
«Από τη μια σε εκπλήσσει. Το βλέπεις και εντυπωσιάζεσαι. Από την άλλη, επιβεβαιώνει αυτό που πίστευα», δήλωσε ο Λιουκ Ολντ-Τόμας, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Tulane.
Το Καμπέτσε βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σχετικά καλά εξερευνημένες περιοχές – το βόρειο Γιουκατάν και τις νότιες πεδιάδες των Μάγια – αλλά οι αρχαιολόγοι το είχαν αγνοήσει, είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μαρτσέλο Κανούτο, καθηγητής στο τμήμα ανθρωπολογίας του Tulane.
Στο βορρά, οι τοποθεσίες των Μάγια όπως το Chichén Itzá είναι ιδιαίτερα ορατές.
«Είναι εύκολα αναγνωρίσιμες και προσβάσιμες», είπε ο Κανούτο.