Η κυβέρνηση προχωρά σε ρυθμίσεις που θέτουν περιορισμούς στη διάθεση χύμα ελαιολάδου, επιδιώκοντας να ελέγξει τη διακίνηση και να ενισχύσει τη διαφάνεια. Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να φέρουν σημαντικές αλλαγές τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές.
Περιορισμός στη συσκευασία και αυστηρά πρόστιμα
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, ετησίως διακινούνται 60.000-70.000 τόνοι χύμα ελαιολάδου χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.
Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, η διακίνηση χύμα λαδιού θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε συσκευασίες έως 5 λίτρα. Παραβάτες που δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 5.000 ευρώ.
Αυτή η αλλαγή στοχεύει στην καταπολέμηση της άτυπης διακίνησης του προϊόντος, διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και την ποιότητα.
Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Νέα εποχή στη διακίνηση
Η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά από τα ελαιοτριβεία. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, το ελαιόλαδο που εξάγεται από τον ελαιόκαρπο θα συνοδεύεται από ψηφιακό δελτίο αποστολής, το οποίο θα συμπληρώνεται αμέσως μετά την επεξεργασία.
Αυτό το ψηφιακό μέτρο αναμένεται να ενισχύσει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, αποτρέποντας τη διάθεση μη ελεγχόμενου λαδιού στην αγορά και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των καταναλωτών και των συνεπών παραγωγών.
Οι αλλαγές αυτές έρχονται να θέσουν τέλος στις παραδοσιακές πρακτικές, όπως η διανομή ελαιολάδου σε τενεκέδες από το χωριό, ενισχύοντας τον έλεγχο και την ασφάλεια του προϊόντος.
Τέλος ο τενεκές στο Ελαιόλαδο: Τα τσουχτερά πρόστιμα αν σας πιάσουν να τον μεταφέρετε
Την απαγόρευση της πώλησης ελαιόλαδου σε τενεκέδες εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των αρμόδιων υπουργείων, η μεταφορά του λαδιού με τον τενεκέ 17lt θα επιφέρει διοικητικό πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ. Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να συμπληρώσουν ψηφιακό δελτίο αποστολής και δήλωση συγκομιδής, ενώ έπειτα θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα κιλά ελαιόκαρπου από το χωράφι αλλά και τα λίτρα ελαιολάδου που βγαίνουν από το ελαιοτριβείο.
Στόχος είναι να περιοριστεί το «μαύρο» χρήμα, τις παράνομες ελληνοποιήσεις αλλά και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να διασταυρώσει τις πραγματικές ποσότητες ελαιοκάρπου σε περίπτωση αποζημιώσεων.
Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η τοποθέτηση του λαδιού σε τενεκέ σε περιπτώσεις ατομικής χρήσης, διακίνησης για επαγγελματική χρήση αλλά και όταν γίνεται άμεση πώληση από τον παραγωγό.
Από την περσινή χρονιά οι παραγωγοί πωλούν τον τενεκέ απευθείας στον καταναλωτή σε τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8 ευρώ το κιλό, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη από την τιμή του ελαιοτριβείου αλλά φθηνότερη από την τιμή του εμφιαλωμένου-τυποποιημένου ελαιολάδου στα ράφια της λιανικής. Τυπικά βεβαίως απαγορεύεται η τυποποίηση και διακίνηση ελαιόλαδου σε συσκευασία μεγαλύτερη των 5 λίτρων, όμως η συγκεκριμένη διακίνηση γίνεται χωρίς έλεγχο, από χέρι σε χέρι.
Μέχρι να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις οι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά τενεκέ καθώς, σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στις τιμές του 17κιλου δοχείου χύμα ελαιόλαδου το οποίο παραμένει δημοφιλές για λόγους οικονομίας. Σε ορισμένα νησιά, οι τιμές έχουν πέσει κάτω από τα 100 ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι παραγωγοί ζητούν τιμές της τάξης των 7-8 ευρώ ανά κιλό, με συνολικό κόστος από 120 έως 140 ευρώ για τα 17 κιλά.