Η διαδικασία για την επιλογή των «εκλεκτών» από τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς η προθεσμία λήγει στα τέλη Αυγούστου. Το παζλ της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ολοκληρώνεται, με τρεις θέσεις να παραμένουν κενές: αυτές των Επιτρόπων του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στην πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία καλείται να διαχειριστεί την κατανομή των χαρτοφυλακίων στους Κομισάριούς της.
Το χαρτοφυλάκιο που θέλει η ελληνική κυβέρνηση
Σύμφωνα με το Politico, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τον «εκλεκτό» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Κομισιόν, το χαρτοφυλάκιο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για μια θέση που συνδέεται με την περιφερειακή οικονομική πολιτική της ΕΕ και από την Αθήνα εκφράζεται η πεποίθηση πως τελικά θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο.
Σημειώνεται πως ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός του μπλοκ, που θα τεθεί προς συζήτηση, αναμένεται να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθούν κεφάλαια στις πιο αδύναμες οικονομικά περιφέρειες της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, ύψους 392 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027, καταβαλλόταν βάσει συμφωνημένων κριτηρίων και όχι ως «καρότο» για την επίτευξη στόχων. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει.
Αυτό που εξετάζει η Κομισιόν για την επόμενη περίοδο είναι το ενδεχόμενο να συνδέσει τη χρηματοδότηση με την εκπλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στα κράτη – μέλη. Αυτό σημαίνει πως οι περιφέρειες θα παραγκωνιστούν από τις εθνικές κυβερνήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Αισιοδοξία στην Αθήνα παρά την εμπλοκή της Ρώμης
«Το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να πάρει το χαρτοφυλάκιο συνοχής, το οποίο εξάλλου είναι αυτό που επιδιώκει η χώρα», δήλωσε στο Politico ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι συζητήσεις γύρω από το θέμα είναι εμπιστευτικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βοήθησε στην επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν και τώρα αναμένει την «επιβράβευση», όμως σύμφωνα με το Politico έχει να ανταγωνιστεί και την Τζόρτζια Μελόνι.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το όνομα του δικού της «εκλεκτού» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιθυμεί να λάβει ένα από τα οικονομικά χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό της συνοχής. Οι σχέσεις της Μελόνι με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πέρασαν από το ζενίθ στο ναδίρ, όταν η πρωθυπουργός της Ιταλίας αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις – και κατ΄επέκταση από τα ανταλλάγματα – για την ανανέωση της θητείας της VDL.
Η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων (Renew) και των Πρασίνων, οπότε δεν χρειαζόταν πλέον τη βοήθεια της ακροδεξιάς ευρωομάδας της Μελόνι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έμεινε εκτός και αυτό την εξόργισε. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να καταφέρει να λάβει ένα από τα χαρτοφυλάκια που επιθυμεί, σε μια προσπάθεια εξευμενισμού της από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ιδιαίτερα εάν προτείνει για την Κομισιόν τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ραφαέλ Φίτο, ένα πρόσωπο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε στο Politico, υποστηρίζει πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι το ιδανικό πρόσωπο για την εν λόγω θέση, καθώς εκτός των άλλων, από το 2020 έως το 2022, διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, ενός φορέα των Βρυξελλών που εκπροσωπεί την τοπική αυτοδιοίκηση. «Κατανοεί επίσης τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να γίνει πιο αποτελεσματική η πολιτική συνοχής και γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του τρέχοντος συστήματος και διαδικασιών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Οι 24 της νέας Κομισιόν και τα τρία ερωτηματικά
Γερμανία – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)
Αυστρία – Μάγκνους Μπρούνερ
Βέλγιο – Άγνωστος
Βουλγαρία – Άγνωστος
Κροατία – Ντουμπράβκα Σουίτσα
Κύπρος – Κώστας Καδής
Τσεχία – Τζόζεφ Σικέλα
Δανία – Νταν Γιόργκενσεν
Εσθονία – Κάγια Κάλλας (* Έχει ήδη επιλεγεί ως η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ)
Φινλανδία – Χένα Βίρκουνεν
Γαλλία – Τιερί Μπρετόν
Ελλάδα – Απόστολος Τζιτζικώστας
Ουγγαρία – Όλιβερ Βαρχέλι
Ιρλανδία – Μάικλ ΜακΓκράθ
Ιταλία – Άγνωστος
Λετονία – Βάλντις Ντομπρόβσκις
Λιθουανία – Άντριους Κουμπίλιους
Λουξεμβούργο – Κρίστοφ Χάνσεν
Μάλτα – Γκλεν Μικάλεφ
Ολλανδία – Βόπκε Χέκστρα
Πολωνία – Πιοτρ Σεραφίν
Πορτογαλία – Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε
Ρουμανία – Βίκτορ Νεγκρέσκου
Σλοβακία – Μάρος Σέφκοβιτς
Σλοβενία – Τόμας Βέζελ
Ισπανία – Τερέζα Ριμπέρα
Σουηδία – Τζέσικα Ρόσγουελ