Αναστάτωση στα εργασιακά: «Κόβουν» το μισθό σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν!

Κοινοποίηση:
koronoios_poines_anemvoliastoi

Αναστάτωση αναμένεται να υπάρξει στα εργασιακά, καθώς η μετάθεση των πυροσβεστών από τα ΕΜΑΚ είναι μονάχα η αρχή, μιας και δεν αποκλείονται πιο σκληρές ποινές, που θα φτάνουν σε αναστολή μισθών για τους ανεμβολίαστους.

Οι ποινές, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», για τους αρνητές του εμβολίου στις κατηγορίες που ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός – δηλαδή προς το παρόν στις δομές υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων – προβλέπουν αναστολή μισθού.

Για το διάστημα που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, δεν θα πληρώνονται ενώ δεν προβλέπονται ασφαλιστικές εισφορές αλλά θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση επιμένει πάντως ότι οι αρνητές δεν θα απολυθούν αλλά θα παίρνουν άδειες άνευ αποδοχών.

Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είναι σαφές: Είτε θα επιστρέψουν στη δουλειά τους εμβολιασμένοι, είτε θα επιλέξουν ότι δεν θέλουν να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν ενημέρωση για τον εμβολιασμό ή μη των εργαζομένων τους.

Το σχέδιο… καρότο και μαστίγιο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι εδώ και περίπου ένα μήνα, η συζήτηση για τις επιπλέον ελευθερίες από τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού, που θα μπορούν να απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τις τελευταίες μέρες άνοιξε μια ακόμη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αρκετών ομάδων εργαζομένων.

Με δεδομένο ότι για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό, μέσα στο καλοκαίρι ώστε να μην έρθει τέταρτο κύμα το φθινόπωρο και βλέποντας την απροθυμία μερίδας του πληθυσμού να εμβολιαστεί, κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές, αναζητούν τρόπους ώστε να πειστούν όσοι διστάζουν, χρησιμοποιώντας και το καρότο και το μαστίγιο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ανακοινώνοντας ότι οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, ξεκαθάρισε ταυτόχρονα, ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν στο μέλλον, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

«Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Κατ’ επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα εμβολιαστικά ποσοστά στις ηλικίες άνω των 60 ετών δεν είναι προς το παρόν πολύ υψηλά, ενώ πολλοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους το φθινόπωρο να έχουμε και τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο να αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Γι αυτό οι Αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια σχετικά με τις «διευκολύνσεις» που θα μπορούσαν να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι το επόμενο διάστημα.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καταρτίζουν τον κατάλογο και ήδη ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε όρι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από τον Ιούλιο.

«Εδώ και ενάμισι χρόνο εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή» σημείωσε.

Η φράση αυτή, του κ. Σκέρτσου, παραπέμπει στη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες για να κατοχυρωθεί θεσμικά η παραχώρηση του δικαιώματος σε καταστηματάρχες της εστίασης και του τουρισμού, να επιτρέπουν την είσοδο στους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεών τους μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Μέτρο που δεν αποκλείεται να επεκταθεί στη συμμετοχή σε θεάματα.

Η νομική διευθέτηση του θέματος θα καλυφθεί είτε με Κοινή Υπουργική Απόφαση, είτε να περάσει ως τροπολογία από τη Βουλή, με το επιχείρημα ότι δύναται ένα άτομο να στερηθεί κάποιο προνόμιο ή δικαίωμα, εάν αυτό επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: