«Λόγω των συμπεριφορών του Ερντογάν παρουσιάζεται μια διαφοροποιημένη στάση των ΗΠΑ. Είναι απρόβλεπτος ηγέτης με ατζέντα που υπερβαίνει τις φιλοδοξίες ηγετών που θα ήθελαν καλές σχέσεις με τους γείτονες. Είναι η επέμβαση στη Συρία, στο Ιράκ. Είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1.
Και συνέχισε: «Να μην ξεχνάμε και τις απειλές όσον αφορά τις προσφυρικές ροές στη συμφωνία Τουρκίας – Ευρώπης. Η μέχρι στιγμής στάση της ΕΕ μας ικανοποιεί. Και για την Κριμαία πέρασαν έξι μήνες μέχρι να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις».
Σχετικά με την ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη είπε: «Είναι ένας τρόπος ή ένα μήνυμα προς την Τουρκία που είχε επαναληφθεί και τον Ιούλιο. Έχουμε προσκαλέσει την Τουρκία κι ετοιμάζεται η προσφυγή. Υπάρχουν προκλητικές συμπεριφορές. Με έναν απρόβλεπτο ηγέτη θα πρέπει να παίρνεις μέτρα. Ο διάλογος για λύση του Κυπριακού είναι το σημαντικότερο που ενδεχόμενα να δώσει μια διέξοδο».
Για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε: «Δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίσει ότι ένα 76% είχε απορρίψει εκείνο το σχέδιο. Θα μπορούσε να μεταβληθεί η άποψη του λαού, εάν και εφόσον κάποια αρνητικά στοιχεία που εγείρονται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων αποφεύγοντο ή δεν είχαν τις εμμονές ή δεν είχαν τις στοχεύσεις. Διότι τι συμβαίνει πέραν από την στρατιωτική παρουσία που ενασκεί και μία επιρροή στους Τουρκοκύπριους. Πέραν από την παρουσία των Τούρκων εποίκων, οι αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς καθ’ υπόδειξη της Άγκυρας, είναι το δικαίωμα της θετικής ψήφου για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή όποιου άλλου θεσμικού οργάνου. Αυτό σημαίνει ότι θα καθορίζεται η τύχη της χώρας σε περίπτωση που επιτύχουμε μια ομοσπονδιακή λύση διζωνική στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής. Εκείνοι που θα αποφασίζουν και δεν είναι θέμα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, αλλά θέμα το ποιος αποφασίζει -ποια από τις δύο κοινότητες- θα ήταν η τουρκοκυπριακή. Με την επιρροή που ασκεί η Άγκυρα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα λόγω της οικονομικής εξάρτησης, της στρατιωτικής παρουσίας, της δημογραφικής αλλοίωσης που παρουσιάζεται ο τουρκικός πληθυσμός πλέον να υπερβαίνει τους τουρκοκύπριους. Εκείνοι που εν τη ουσία θα αποφάσιζαν θα ήταν η Τουρκία. Δηλαδή αυτό που προσπαθούμε είναι να υπάρξει πραγματικά ένας αλληλοσεβασμός. Αν μας άφηναν ποτέ μόνους δηλαδή χωρίς την επιρροή που ασκούν πάνω στους… ή την επιβολή που ασκούν πάνω στους τουρκοκύπριους, είμαι βέβαιος ότι θα ημπορούσε να εξευρεθεί μία λύση που να μας επέτρεπε την ειρηνική συμβίωση».