Ποιους κρατά και ποιους απομακρύνει ο Τσίπρας στον ανασχηματισμό του;
Δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που σκέφτεται τον ανασχηματισμό ή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ των τελευταίων εβδομάδων.
Πέραν από την εκλογική ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον την καθιστά δηλωτική η ηγεσία του κόμματος, έστω και αν δεν γίνεται πιστευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει κι εκείνος τον δικό του ανασχηματισμό των σκιωδών υπουργών του, δηλαδή των τομεαρχών του κόμματος.
Οι σκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονται σε μία περίοδο που κλιμακώνονται οι εσωκομματικές εντάσεις και πληθαίνουν οι φωνές που επισημαίνουν τις αδυναμίες, την έλλειψη σαφούς προσανατολισμού, αλλά και την αδύναμη ένταση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που χαράσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εξίσου ριζικός, όπως λέγεται και γράφεται ότι θα είναι εκείνος που αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες έχουν εντοπίσει τις αρρυθμίες και τις αδυναμίες και αναζητούν το κατάλληλο timing που θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στην οικονομία στην μετά την πανδημία εποχή, αλλά και από τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Κι επειδή ομάδα που δεν κερδίζει αλλάζει, το ρεπορτάζ καταγράφει κάποιες από τις πρώτες σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα.
Το πεδίο της οικονομίας:
Καταρχήν ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα μείνει αμετακίνητος. Ανεξάρτητα από όσα λέγονται για τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση που ασκούν οι 53, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απολαμβάνει του σεβασμού και της εκτίμησης, όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της αγοράς, ακόμη και προσώπων με λόγο και ρόλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα στον τομέα οικονομίας, όπου τομεάρχης είναι ο Νίκος Παππάς και αναπληρωτής του ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις τόσο εντός, όσο κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Καλογήρου, είναι τα πρόσωπα που εμπιστεύεται περισσότερο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο Γιώργος Τσίπρας να αναβαθμιστεί και να γίνει εκείνος τομεάρχης Οικονομίας στη θέση του Νίκου Παππά.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Γιώργος Τσίπρας συνυπογράφει όλες τις ανακοινώσεις του τομέα, ενώ οι κακές γλώσσες στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τοποθετήσει τον εξάδελφό του δίπλα στο Νίκο Παππά για να τον ελέγχει. Το ερώτημα, βέβαια, είναι, αν αναβαθμιστεί ο Γιώργος Τσίπρας, σε ποιον τομέα θα τοποθετηθεί ο Νίκος Παππάς.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο Νίκος Παππάς είναι η βιτρίνα και το μυαλό είναι ο Γιώργος Τσίπρας, οπότε αλλαγή στο σχήμα θα έχει έτσι κι αλλιώς μικρή σημασία. Εξάλλου η τοποθέτηση του Νίκου Παππά εκεί έχει πιο πολύ συμβολικό χαρακτήρα, για πολιτικούς λόγους και λόγους εσωκομματικών συσχετισμών, μιας και ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ηγείται ενός ισχυρού εσωκομματικού μπλοκ.
Οι αδύναμοι κρίκοι:
Βέβαιη θεωρείται η μετακίνηση της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία δείχνει να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος του συγκεκριμένου τομέα σε μία συγκυρία κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό. Η τοποθέτησή της στον τομέα του Τουρισμού φαίνεται πως έγινε για λόγους αναγνώρισης του αγώνα που έδωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες απέτυχε βέβαια, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ευθύνη δεν είναι δική της, αλλά εκείνων που είχαν επιλέξει μία τόσο αδύναμη υποψηφιότητα.
Εκτός αυτού, οι συνεχόμενες γκάφες της εκτιμάται ότι μπορεί να την καταστήσουν στο μέλλον αχίλλειο πτέρνα στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνέλθει από την εκλογική ήττα, αλλά και ανατρέψει την κατάρρευση των ποσοστών του και να μπει ξανά σε τροχιά εξουσίας. Ωστόσο είναι άγνωστο ποια θα μπορούσε να είναι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ενώ σπαζοκεφαλιά αποτελεί το αν θα τοποθετήσει κάπου αλλού την Κατερίνα Νοτοπούλου και αυτό για να της χρυσώσει το χάπι.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τομεάρχης είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Κουμουνδούρου που ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να αντικατασταθεί από κάποιο πρόσωπο που να μπορεί να ασκήσει πιο δυναμική αντιπολίτευση και να μην έχει τόσο soft αντίληψη για την εξωτερική πολιτική. Ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι ότι «Δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος αυτή τη στιγμή», χωρίς να αποκλείεται να βρεθεί στο προσκήνιο κάποια προσωπικότητα από τον χώρο της Διπλωματίας.
Στον τομέα Προστασίας του Πολίτη, ο Γιάννης Ραγκούσης θεωρείται απολύτως επιτυχημένος, καθώς έχει πείσει με τη δυναμική του αντιπολίτευση ακόμη και τους πλέον δύσπιστους. Αν δεν παραμείνει στον συγκεκριμένο τομέα, τότε σίγουρα θα αναβαθμιστεί. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τον τομέα Άμυνας, όπου ο Θοδωρής Δρίτσας είναι αόρατος.
Στον Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν πρόκειται να υπάρξει μετακίνηση της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς με δεδομένη την έλευση στο προσκήνιο των εργασιών θεμάτων θεωρείται, όχι μόνο γνώστρια των θεμάτων, αλλά και αντιπολιτευτική αιχμή του δόρατος.
Αμετακίνητος θα πρέπει να θεωρείται στον τομέα Δικαιοσύνης και ο Σπύρος Λάππας.
Από εκεί και πέρα καθοριστικής σημασίας είναι η εκλογή νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Χρήστο Σπίρτζη να φέρεται ως το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί τον Πάνο Σκουρλέτη. Αν συμβεί αυτό, τότε θα μείνει ορφανή η θέση του τομεάρχη εσωτερικών. Δεν αποκλείεται σε αυτή να βρεθεί ο Γιάννης Ραγκούσης, με το σενάριο να τοποθετηθεί στη θέση του η Όλγα Γεροβασίλη να είναι προς το παρόν αδύναμο.
Σίγουρη θεωρείται η μετακίνηση ή η ολοκληρωτική εξαίρεση από το σχήμα του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Μάριος Κάτση, ο οποίος δεν έχει δείξει δείγματα ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και φαίνεται να λειτουργεί συνεχώς με υποβολείς τον Νίκο Παππά και τον Λευτέρη Κρέτσο. Το πιθανότερο είναι ο δεύτερος να επιλεγεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως τομεάρχης στη θέση. Εξάλλου ο Λευτέρης Κρέτσος είχε θητεύσει ως υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Τέλος ερωτηματικό είναι τι θα συμβεί στον τομέα Υγείας. Φήμες για τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στην θέση του Ανδρέα Ξάνθου δεν επιβεβαιώνονται, προς το παρόν τουλάχιστον. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κρατήσει τον αψύ Κρητικό υπό έλεγχο, σε θέση πάντοτε αναπληρωτή τομεάρχη.