Αναταραχή στη Μέση Ανατολή: Νέες εκκλήσεις για εκκενώσεις από τον IDF

Κοινοποίηση:
a1cbefe8-livanos-israel

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζονται αδιάκοπα. Η ένταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, με το Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη να ανταλλάσσουν απειλές, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Οι περιοχές του Λιβάνου, της Γάζας, της Συρίας και της Υεμένης βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκρούσεων, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πραγματοποιούν συνεχείς επιθέσεις στη Βηρυτό και τον παλαιστινιακό θύλακα.

 

Η κατάσταση στον Λίβανο είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με πολλούς ξένους υπηκόους να εγκαταλείπουν τη χώρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται περίπου 60 Έλληνες και Κύπριοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος C130. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης πλήξει θέσεις της Χεζμπολάχ στη Δαμασκό και τη Λαττάκεια.

Οι Χούθι από την Υεμένη αναφέρουν επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ, ενώ το Ισραήλ εξετάζει τα αντίποινα κατά του Ιράν. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, προσπαθώντας να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, ενώ οι ηγέτες καλούν σε αυτοσυγκράτηση για την αποφυγή μιας γενικευμένης σύρραξης. Παρόλα αυτά, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και απρόβλεπτη.

 

Το Ισραήλ έχει διευρύνει αισθητά τον χάρτη των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της χερσαία εισβολής στον Λίβανο, με τις μετακινήσεις των στρατευμάτων να εισχωρούν βαθύτερα όχι μόνο στο βορειοανατολικό κομμάτι αλλά και σε πιο κεντρικά σημεία, αντιμετωπίζοντας τη σθεναρή αντίσταση της Χεζμπολάχ. Εκτός από τις αδιάκοπες, αιματηρές συγκρούσεις των Ισραηλινών με τη Χεζμπολάχ, σημειώθηκε και το πρώτο «θερμό» επεισόδιο των ισραηλινών δυνάμεων με τον στρατό του Λιβάνου.

 

Αδιάκοπες οι αιματηρές συγκρούσεις

Ισραηλινά μαχητικά πλήττουν διαρκώς στόχους στο νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, προσπαθώντας να πλήξουν θέσεις της Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, στην περιοχή βρέθηκε και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ο οποίος προχώρησε σε σύσκεψη με τους διοικητές, οι οποίοι βρίσκονται στις μονάδες τους στο βόρειο τομέα, σε προσπάθεια να ανασυνταχθούν οι χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις.

«Θερμό» επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον τακτικό λιβανέζικο στρατό και σε ισραηλινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες από το Λίβανο.

Μάλιστα, οι IDF δημοσιεύουν ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες σώμα με σώμα κατά τη χερσαία εισβολή. Το Ισραήλ συνεχίζει να ανακοινώνει, ωστόσο, νέες θέσεις, νέους στόχους ώστε οι κάτοικοι να καταφέρουν να απομακρυνθούν ώστε να είναι ασφαλείς.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ισραηλινό χτύπημα στόχευσε την Πέμπτη μια αποθήκη δίπλα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, η τελευταία επιδρομή από τότε που το Ισραήλ ενίσχυσε την επίθεσή του εναντίον της οργάνωσης την περασμένη εβδομάδα.

«Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στόχευσε μια αποθήκη δίπλα στο αεροδρόμιο», δήλωσε η πηγή στο AFP, ζητώντας ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα. Δεν ήταν σαφές τι περιείχε η αποθήκη.

 

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού έπληξε το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο Τύπου της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Η αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το γραφείο δημοσίων σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ στη συνοικία Μαουάντ.

 

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Associated Press ότι δεν τραυματίστηκε κανείς.

Στο νότιο Λίβανο, από ισραηλινά πυρά σε φυλάκιο του λιβανέζικου στρατού στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ σκοτώθηκε ένας λιβανέζος στρατιώτης, αυξάνοντας σε δύο τον αριθμό των μελών του λιβανέζικου στρατού που σκοτώθηκαν την Πέμπτη.

Ο στρατός του Λιβάνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα στρατεύματα «άνοιξαν πυρ στον πηρύνα» της επίθεσης. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι το φυλάκιο του στρατού επλήγη από πυρά πυροβολικού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response