Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”, ή αλλιώς, ανδρόπαυσης, και είναι διαφορετικές από εκείνες των γυναικών. Οι ορμονικές αλλαγές είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης.
Στην ανδρόπαυση, σε αντίθεση με την δραματική πτώση των αναπαραγωγικών ορμονών που παρουσιάζεται στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, οι αντίστοιχες ορμονικές μεταβολές στους άνδρες εμφανίζονται σταδιακά.
Δείτε τι πρέπει να περιμένετε και τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό.
Ανδρόπαυση: Απομυθοποίηση της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”
Ο όρος “ανδρική εμμηνόπαυση” χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει την μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης ή την μείωση της βιοδιαθεσιμότητας της τεστοστερόνης που σχετίζεται με την γήρανση. Η… κανονική, γυναικεία εμμηνόπαυση και η λεγόμενη ανδρόπαυση είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Στις γυναίκες, η ωορρηξία σε κάποια στιγμή παύει και η παραγωγή ορμονών πέφτει κατακόρυφα κατά τη διάρκεια μιας σχετικά μικρής χρονικής περιόδου. Στους άνδρες, η παραγωγή ορμονών και η βιοδιαθεσιμότητα της τεστοστερόνης μειώνονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολλών ετών και οι συνέπειες δεν είναι τόσο σαφείς.
Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο “ανδρόπαυση” για να περιγράψουν τις ορμονικές αλλαγές στους άντρες, που έρχονται με το πέρασμα των χρόνων. Άλλοι όροι είναι γνωστοί ως “σύνδρομο ανεπάρκειας τεστοστερόνης”, “ανεπάρκεια ανδρογόνων” στους ηλικιωμένους άνδρες και “όψιμη έναρξη του ανδρικού υπογοναδισμού”.
Ανδρόπαυση: Τι συμβαίνει με τις ανδρικές ορμόνες στην πάροδο του χρόνου
Τα επίπεδα τεστοστερόνης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ανδρών. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι ηλικιωμένοι άνδρες τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από ό,τι οι πιο νεαροί άνδρες. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σταδιακά σε όλη την ενήλικη ζωή με ρυθμό περίπου 1% το χρόνο μετά την ηλικία των 30 ετών κατά μέσο όρο.
Ανδρόπαυση: Πώς θα αναγνωρίσετε τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
Μια εξέταση αίματος είναι ο μόνος τρόπος για τη διάγνωση χαμηλής τεστοστερόνης ή για την μείωση της βιοδιαθεσιμότητας της τεστοστερόνης. Μερικοί άνδρες έχουν χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο τεστοστερόνης χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται καν θεραπεία. Για άλλους, όμως, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει:
- Αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, λιγότερες αυθόρμητες στύσεις -όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου- και στειρότητα. Επίσης, οι όρχεις σας μπορεί να μειωθούν σε μέγεθος.
- Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου. Μερικές φορές η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλεί διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνία, ή αυξημένη υπνηλία.
- Εξωτερικές αλλαγές. Διάφορες φυσικές αλλαγές είναι πιθανές, όπως αύξηση του σωματικού λίπους, μείωση της μυϊκής μάζας και δύναμης και μειωμένη οστική πυκνότητα. Επίσης είναι πιθανό να έχετε γυναικομαστία και απώλεια των τριχών του σώματος. Πολύ σπάνια, μπορεί να αντιμετωπίσετε εξάψεις και να έχετε λιγότερη ενέργεια.
- Συναισθηματικές αλλαγές. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να συμβάλει στην μείωση των κινήτρων ή της αυτοπεποίθησης. Μπορεί να αισθάνεστε λύπη, ή κατάθλιψη, ή να έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης και μνήμης.
Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν και από άλλους υποκείμενους παράγοντες, όπως πιθανές παρενέργειες φαρμάκων, προβλήματα του θυρεοειδούς, κατάθλιψη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Υπάρχουν, επίσης, παθήσεις, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Μόλις αυτές οι παθήσεις διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν, η τεστοστερόνη θα επιστρέψει σε κανονικό επίπεδο.
Εάν έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να έχετε χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης, οπότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να αξιολογήσει τις πιθανές αιτίες για τα συμπτώματά σας και να προτείνει τις κατάλληλες επιλογές θεραπείας.